Platform voor de tuin- en groenprofessional
Betaalbaar én steeds op maat van het gezin
Maak tuinevolutie duidelijk aan de hand van hoe en in wat de zandbak kan evolueren.

Betaalbaar én steeds op maat van het gezin

Denk en doe generatietuin

De aanleg van een tuin kost net evenveel als en mogelijk zelfs minder dan twintig jaar vakantiebudget, maar gaat voor meer en langer genieten. Aangelegd als generatietuin, blijft hij meegroeien met de wensen van iedereen van het gezin. 

Krijg je wel eens de opmerking dat een tuin veel geld kost? Wellicht wel, en ongelijk kun je je klanten niet geven. Een mooie, kwaliteitsvolle tuin kost geld. Het bedrag dat ze ervoor moeten neertellen is niet min. Alleen vergeten ze al te vaak dat de tuin een leven lang meegaat en decor wordt van een veelheid aan activiteiten, gezellige momenten, en dat jarenlang. 

Peuters en kleuters willen dicht bij de ouders spelen.

Durf te vergelijken!

Aan jou hoeven we niet te vertellen dat een goed aangelegde tuin een veelheid aan jaren meegaat en dat een tuinleven vaak verder gaat dan één generatie bewoners. Maar of je klant dat beseft bij het bekijken en bespreken van je offerte? Maak het hem/haar duidelijk. Zonder overdrijven. Hou het op een tuinleven van twintig jaar. Dat is ook de periode waarop de meeste jonge gezinnen vooruitkijken. Deel het bedrag van je offerte door dat getal twintig, daarmee krijg je een ‘jaarprijs’ die al flink wat meer behapbaar is maar vooral ook kan vergeleken worden met het bedrag dat je opdrachtgevers uitgeven aan jaarlijkse vakantie en eventuele citytrips tussendoor. Veel kans dat de aanleg van de tuin goedkoper is, en dat terwijl – benadruk het gerust – de tuin elke dag laat genieten. 

Belangrijk is wel dat je de tuin toekomstproof maakt, zodat hij het gezin op het lijf geschreven blijft. Creëer dus een frame of vast kader waarbinnen wijzigingen en aanpassingen mogelijk zijn. Terras, tuinpaden, lamellendak, pergola, borders…: het kan en mag er allemaal zijn, maar wel zonder dat ze een strobreed in de weg leggen van latere ontwikkelingen. 

In dit soort tuin heeft elke leeftijd zijn plek.

Meegroeien met het gezin

Gebeurt het trouwens niet vaker dat je een totaalplan maakt dat in fases wordt uitgevoerd? Het is hier niet anders. Tenzij wat flexibiliteit en spreiding in jaren betreft. Je kruipt namelijk in het hoofd van de opdrachtgevers en denkt in hun plaats of met hen mee over hoe hun gezin zich zal ontwikkelen en het groeiende gezin gebruikmaakt/ gebruik kan maken van de tuin. Vooral hoe de kinderen van het gezin de tuin zullen gebruiken is daarbij belangrijk en verschilt overduidelijk naargelang hun leeftijd, nu en later. Peuters blijven namelijk geen peuter, maar evolueren naar kleuter, tiener, jeugdige, bijna volwassene en volwassene die mogelijk nog wat blijft nagenieten van hotel mama & papa. De tuin moet ook hen op het lijf geschreven zijn en blijven. 

Een generatietuin hoeft er niet anders uit te zien dan gelijk welke andere tuin.

Om duidelijk te maken aan je klanten wat dat betekent, hoef je niet verder te gaan dan de rand van het terras. Kleuters en peuters willen oogcontact houden met hun ouders. Dat is dus de ideale plek voor het leggen van een speeltapijtje en wat later de – gegarandeerd gewenste – zandbak. Hoe die er moet uitzien, laten we aan jouw ontwerpvisie en vakkennis over. Tot er kinderen zijn kan het jonge koppel deze hoek echter benutten als kruiden- of zelfs mini-pluktuintje voor bladgroenten en ander lekkers. En eens de zandbak zijn diensten heeft bewezen, kan er bijvoorbeeld een heus speelhuis voor de kinderen komen om dan later weer ingewisseld te worden voor bijvoorbeeld een waterelement, barbecuehoek of zelfs buitenkeuken, pizzaoven incluis. 

Denk in alles aan veranderbaarheid. Laat de borders mee speluitnodiging creëren.

Geld en tuinkwaliteit gespaard!

Dat die aanpassingen geld kosten. Ja, heel wat ervan wel. En dat was vanzelfsprekend niet inbegrepen in het beginbudget van de tuin. Grijp echter even terug naar het vakantiebudget waarmee we de afschrijving van de tuin vergeleken, en vraag of je klanten beseffen dat ook hun vakantiebudget jaar na jaar hoger wordt. Kinderen blijven niet gratis meereizen en willen, eens ze ouder en groter worden, graag meebeslissen over het wat en waar naartoe, met duurdere reizen tot gevolg. Wordt alles van dag één af goed gepland, dan blijven de aanpassingskosten bovendien beperkt. Denk aan de plannen – mogelijk nog een verre droom – voor een zwemvijver of zwembad. Veel kans dat het jonge gezin ze nog ver naar voren schuift. Met kinderen op komst of nog jonge kinderen die er al zijn, zijn ze niet gek van water. De beste inplanting nu al vastleggen vraagt jou niet veel werk en staat ineens toe het tuinontwerp zodanig uit te werken, dat wanneer de graafmachine de tuin mag inrijden, er geen bomen in de weg staan, hagen en heesterboorden al zorgen voor de nodige beschutting en er mogelijk al een terras zo goed als klaarligt om dicht bij het water te zonnen en te genieten. Kortom, geld uitgegeven, maar ook gespaard en vooral blijvend aan tuinkwaliteit gewonnen.

Hoe groter de kinderen, hoe spannender het mag worden.

Met een hart voor kinderen

Een tuin toekomstproof maken, betekent zo goed als bijna steeds ontwerpen en realiseren met een groot hart voor de kinderen van het gezin. Dat gaat veel verder dan het aanduiden van de meest geschikte plaats voor een kant-en-klaar speeltoestel. Kinderen willen meer. Ze willen zich thuis voelen in de tuin en die mogen ontdekken van begin tot einde. Dat je in borders dus geen giftige en gedoornde of gestekelde planten zet, is logisch.  

Waag jij je echter ook aan het inrichten van borders tot speelzone? Moeilijker dan een smal sluippaadje door een brede border laten kronkelen hoeft dat niet te zijn. Het avontuur fantaseren de kinderen er zelf wel bij. 

Vanzelfsprekend kan en mag je het extra spannend maken met een gerecupereerde boomstam die je als evenwichtsbalk, in hun fantasie mogelijk een schip, een raket of een monster, neerlegt, palen rechtop in de grond zet als stapparcours of mogelijkheid om er evenwichtsoefeningen op te doen, en afwerkt met een laagte of net een heuvel.Door een combinatie van dat alles prikkel je nog meer het spel en het kan nog meer en beter. Aan de zijkant of zelfs helemaal achterin, en dus weg van het waakzame oog van de ouders en waar planten tegen een stootje kunnen, kun je een uitnodiging inpassen voor het bouwen van een kamp of hut – al dan niet in tentzeil. Het is goed voor uren, dagen en weken spelplezier en vooral goed zijn voor blijvende herinneringen bij het nu nog jonge grut. 

En wat speeltoestellen betreft, ga voor maximale veranderbaarheid. Ontwerp zelf een ‘meegroeitoestel’, waaraan steeds andere spelelementen kunnen worden gemonteerd, een zeil rond kan worden gedrapeerd, de vloer aangepast in hoogte en vooral uitdaging evolueert. Wat ook kan, een stevige omgekeerde U-vorm in de grond waaraan, naargelang de leeftijd van de kinderen en de zin van het moment, een schommelmand, een schommel, een klimtouw, een klimnet, een trapeze en noem maar kunnen worden gehangen. En mits twee van zulke vormen op de juiste afstand van elkaar, kan er zelfs een slackline of een hangmat aan worden bevestigd.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten