NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Personeelstekort tuinbouw aanpakken: tips voor werkgevers

Personeelstekort tuinbouw aanpakken: tips voor werkgevers

Het personeelstekort in de tuinbouw en de algehele agrarische sector blijft een groot probleem. Veel bedrijven ondervinden problemen bij het vinden van nieuw, goed opgeleid personeel. Niet alleen het aantal potentiële werknemers is schaars, maar het is ook vrijwel een onmogelijke opgave om iemand te vinden die echt aan alle voorwaarden voldoet om een bepaalde functie te vervullen. Ondertussen ligt er wel nog altijd een enorme druk op de agrarische sector. Die druk is ook in de tuinbouw flink te voelen. Vooral vacatures voor mensen met een relevant HBO- of WO-diploma blijven vaak onvervuld. 

Grote kans dat je hier als werkgever binnen deze sector ook mee te maken krijgt. Maar hoe zorg je ervoor dat deze tekorten geen problemen opleveren? Wat kun je doen om de juiste mensen aan te trekken? Hieronder volgen enkele handige tips voor werkgevers. 

Laat je bijstaan door een recruitment bureau 

Het is niet alleen lastig om potentiële kandidaten te vinden, maar het lijkt ook nog eens onmogelijk te zijn om iemand met de juiste kwaliteiten te vinden. Het kost ongelooflijk veel tijd om zelf de werving en selectie procedure te organiseren. Niet alleen kost het veel energie, maar het resultaat blijft ook vaak uit. 

Daarom kan het slim zijn om een recruitment bureau in te schakelen. Kies bij voorkeur voor een recruitment bureau dat daadwerkelijk ervaring heeft binnen de agrarische sector. Zij beschikken over een database vol potentiële kandidaten voor de functie. Op basis van jouw eisen, zullen ze een aantal geschikte kandidaten voorstellen. Op die manier ben je minder tijd kwijt aan het zoeken naar de juiste mensen en weet je zeker dat gesprekken ook daadwerkelijk iets kunnen opleveren. Het voorwerk is immers al voor je gedaan. 

Houd er wel rekening mee dat dergelijke bedrijven voornamelijk met interims werken. Dit zijn mensen die doorgaans niet op zoek zijn naar een langdurig dienstverband. Ze doen werkervaring op bij verschillende bedrijven en blijven meestal maar kort. Dit komt echter wel van pas als je op de korte termijn iemand nodig hebt, bijvoorbeeld om het wegvallen van een medewerker door ziekte of vakantie op te vangen. Daarnaast kan het ook zeer helpend zijn om eens iemand kortdurig in dienst te nemen die vanuit een geheel ander perspectief naar de werkzaamheden kijkt. 

Werken aan de automatisering van het bedrijf 

Door de toenemende druk op de akkerbouw en het groeiende personeelstekort, zien we dat veel bedrijven dus tegen problemen aanlopen. Veel van die problemen zouden verholpen kunnen worden als er simpelweg minder arbeidslieden nodig zijn om hetzelfde werk te verrichten. Daarom loont het zeker om in deze tijd nog harder te werken aan de automatisering van het bedrijf. 

De afgelopen jaren zijn er al flinke stappen gemaakt. Steeds vaker worden er grotere machines gebruikt om de werkzaamheden binnen de akkerbouw te verrichten. Maar nog altijd zijn er ook veel mensen nodig om deze aan te sturen of zien we dat nog lang niet alle bedrijven hier gebruik van maken. Door te investeren in de automatisering van het bedrijf, kan er bespaard worden op de personeelskosten en zullen de tekorten opgelost worden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details