NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Een kronkelend pad in het groen… zes verdiepingen hoog
Voor het groendak zorgde ZinCo uit Nuertingen (D), met een speciale, heavy-duty oplossing voor de drainage van de steilste dakgedeeltes.

Een kronkelend pad in het groen… zes verdiepingen hoog

Eind 2023 won Denemarken in Brussel de Green Cities Europe Award met het project BaseCamp Lyngby. Een fusie van natuur, ecologie en duurzaam bouwen, waarin ZinCo zijn aandeel had.

Lyngby, een stadje op een tiental kilometer ten noorden van Kopenhagen, herbergt de Technische Universiteit van Denemarken, en biedt als dusdanig ook onderdak aan een flinke studentengemeenschap. Voor zo’n 900 studenten kwam er een nieuw multifunctioneel gebouw dat niet alleen studio’s en huurwoningen voor huisvesting omvat, maar ook gemeenschapsruimtes, bedrijfsruimtes en recreatieve voorzieningen. Dat alles in een groene omgeving, gelegen aan de Skovbrynet – een toepasselijka naam, want het is Deens voor bosrand. 

Het landschap omvat niet alleen parkelementen, maar bestaat verder nog uit een groente- en kruidentuin.

Organisch

Het project werd een schoolvoorbeeld van organische architectuur, waarin niet één buitenmuur een rechte lijn vormt. Het grondplan kronkelt zich over het terrein als een slang die zich in de staart bijt. Bovendien is het dak volledig begroeid en vormt zo een park waarop een kronkelig pad de vorm van het gebouw volgt. Je stapt gewoon op grondniveau het pad op en volgt een traject dat je tot zes verdiepingen hoog brengt, de hele tijd op het dak van de constructie, in het groen… Als je doorloopt, daalt het pad weer af naar grondniveau, en kom je na een wandeling van zo’n 700 meter weer uit op je vertrekpunt. Centraal en ingebed door de kronkelende slang ligt een plein met een rond nutsgebouw en allerlei voorzieningen voor recreatie.

Voor het groendak zorgde ZinCo uit Nuertingen (D), met een speciale, heavy-duty oplossing voor de drainage van de steilste dakgedeeltes, Protectodrain 250. Zelfs de afzonderlijke fietsenstallingen kregen een groendak. Het dak bevat verder nog zo’n 900 m² aan zonnepanelen, en uiteraard wordt het regenwater opgevangen en opgeslagen, verwarming gebeurt onder andere door warmterecuperatie van de afgezogen lucht, en er zijn speciale voorzieningen om overstroming te voorkomen. Maar zelfs nog voor de eigenlijke bouw van het project werd al gewerkt met duurzaamheid in het achterhoofd, door het puin van het oude gebouw te verwerken tot gruis en dat dan te hergebruiken voor de opritten en als ondergrond voor het landschap.

Het glas weerspiegelt al het groen en vermenigvuldigt zich zo voor het oog.

Dat landschap omvat niet alleen parkelementen, maar bestaat verder nog uit een groente- en kruidentuin, en verder verschillende terrasgedeelten en uitgebreide mogelijkheden om te genieten van het adembenemende uitzicht. In totaal omvat het project zo’n 20.800 m² aan groen- en recreatiezones, waarvan 7.300 m² op het dak van het gebouw. Eigenlijk is het een park met een gebouw eronder. 

Naadloos opgaan in de omgeving

“Al die elementen resulteren in een gebouw dat naadloos opgaat in zijn omgeving, en tegelijk een opmerkelijk landschapselement vormt”, aldus architect en ontwerper Lars Gitz Architects. “Dat wordt nog versterkt door het gebruik van hout voor de gevelbekleding, en het vele glas, dat al dat groen weerspiegelt en vermenigvuldigt voor het oog.”

Het hele project werd gemanaged en ontwikkeld door BaseCamp Student Scandinavia, dat zich toelegt op het creëren en beheren van slimme en aantrekkelijke leefomgevingen voor studenten en universiteitspersoneel. Managing director Jesper Dam: “Met het gebouw aan de Skovbrynet Lyngby creëerden we een ijkpunt voor dergelijke accommodaties, een ijkpunt niet alleen op het vlak van leefbaarheid voor zijn bewoners, maar ook als bezienswaardigheid voor bezoekers uit binnen- en buitenland. Het dak en de binnenplaats zijn namelijk vrij toegankelijk voor iedereen.”

De hele constructie kreeg een gouden certificaat van DGNB, het Deense certificeringsorgaan voor de duurzaamheid van gebouwen en stedelijke omgevingen.

De hele constructie kreeg een gouden certificaat van DGNB, het Deense certificeringsorgaan voor de duurzaamheid van gebouwen en stedelijke omgevingen. Voor ZinCo een zoveelste project waarbij ze hun gedegen technische kennis konden aanwenden om bij te dragen tot een opmerkelijk en duurzaam resultaat. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details