- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
Het is weer die tijd van het jaar. De tijd waarin een weekendwandeling door de straten steevast opgeluisterd wordt door een soundtrack van ronkende grasmaaiers. Want ja, de Belg houdt van zijn gazon. Alleen kwamen er de voorbije jaren ook wel wat barstjes in die relatie. Vooral de terugkerende en langdurige periodes van droogte spelen het anders frisgroene gras parten, en dat bemoeilijkt het onderhoud. Bij Hydroplan merken ze dan ook een groeiende vraag naar automatische beregeningssystemen voor de particuliere tuin. “Zelfs voor kleine oppervlaktes”, merkt operations manager Raf Bresseleers op.
Hydroplan, dat tot eind 2022 door het leven ging als VBS Irrigatie, heeft inmiddels 35 jaar ervaring als irrigatiespecialist. Waar het klantenbestand in het verleden vooral uit golf-, voetbal- en hockeyclubs bestond, zag Bresseleers de voorbije jaren ook steeds meer tuinaannemers aankloppen. “In eerste instantie ging de vraag natuurlijk vooral uit van de grotere projecten zoals parken en parktuinen, maar onder invloed van de klimaatverandering blijft de grens alsmaar verschuiven. Ook eigenaars van meer bescheiden tuinen zoeken vandaag naar oplossingen om hun gras een hele zomer lang groen te houden, zonder dat ze daarmee elke dag actief bezig moeten zijn.”
Bresseleers spreekt niet toevallig over ‘oplossingen’. “Hydroplan is uiteraard verdeler van een compleet gamma aan hoogkwalitatieve beregeningsmaterialen, van sproeiers en druppelslangen tot pompen en controllers, maar onze primaire focus ligt toch vooral op wat je met die materialen kan bewerkstelligen. Dat betekent dat we samen met de tuinaannemer op zoek gaan naar de best mogelijke oplossing voor zijn klant. We houden rekening met onder meer de oriëntatie en oppervlakte van de tuin, de bodem en de beplanting, maar onderzoeken bijvoorbeeld ook waar er waterreserves beschikbaar zijn en hoe we de energie-efficiëntie kunnen optimaliseren. Zo ontwerpen we voor elke tuin uiteindelijk een robuuste en ecologische beregeningsoplossing. Die bezorgen we in de vorm van een beregeningsplan aan de tuinaannemer.”
Dat Hydroplan zijn rol als adviesverlener serieus neemt, getuigt alvast de aanhoudende investering in zowel eigen als externe kennis. Zo is Bresseleers een van de weinige Europeanen die de titel Certified Irrigation Auditor and Designer dragen, en behaalde het team onlangs nog de certificatie Grasveldkunde bij Ernst Bos. Dat allemaal bovenop de 35 jaar op het terrein.
“We hebben het plaatje op die manier wel compleet”, meent Bresseleers. “We kunnen dus heel kritisch meekijken wat de klant precies nodig heeft. Maar we delen die kennis ook. Vooral tijdens de winter organiseren we regelmatig opleidingen voor tuinaannemers die zich in de materie willen specialiseren.”
Met het beregeningsplan en de materiaallijst van Hydroplan kan de tuinaannemer in principe zelf aan de slag. Verschillende innovaties zorgen daarbij voor een steeds groter installatiegemak. Zo zijn alle Rain Bird controllers lokaal en vanop afstand te bedienen en kan de beregening via een handige gratis app geprogrammeerd worden. “Voor parken en grote tuinen betekent de ESP-2wire daarenboven een enorme tijdwinst. Met deze tweedraadstechnologie kan het volledige terrein namelijk met amper twee draden, en dus maar één kabel, bediend worden.”
Toch bemerkt Bresseleers dat niet elke groenprofessional evenveel tijd, zin of ervaring heeft om de automatische beregeningsinstallatie te plaatsen. “Om in te spelen op de verschillende kennisniveaus bieden we voor de installatie van onze systemen verschillende graden van ondersteuning aan: de tuinaannemer kan het volledig zelf doen, een extra opleiding volgen, een beroep doen op advies ter plaatse, of de volledige installatie uit handen geven aan onze ploeg. Specifiek voor kleine tuinen is er daarnaast nog de optie om te werken met zelfbouwpakketten. Die zijn sinds dit voorjaar op onze professionele webshop beschikbaar.”