NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Grindklavergazon en bloemen voor meer biodiversiteit in openbare ruimtes

Grindklavergazon en bloemen voor meer biodiversiteit in openbare ruimtes

Het thema ‘groen in de stad’ is vandaag actueler dan ooit. Met de grastegelmengsels en groene voegvullingen van TerraViva creëer je onderhoudsvriendelijke en esthetisch verantwoorde ruimtes en wordt biodiversiteit in de stadscentra aangewakkerd. “Iedereen spreekt over bijen en vlinders, maar dan moet je ook zorgen dat ze komen en blijven”, vertelt Bart Geerts, drijvende kracht achter TerraViva.

TerraViva is al jaren marktleider op het vlak van berijdbaar gazon. Bart Geerts: “We begonnen ooit met een zuivere focus op gras, maar doorheen de jaren hebben we een sterke evolutie doorgemaakt. Binnen twee jaar kan goed 50 % van de openbare parkings met bloemetjes beplant zijn. Gezien de huidige klimaatproblematiek, voelen wij ons moreel verplicht om de beste producten te ontwikkelen voor de biodiversiteit in de stad. Iedereen spreekt over bijen en vlinders, maar dan moet je ook zorgen dat ze komen en blijven.”

De mengsels en vullingen van TerraViva worden voor verschillende toepassingen gebruikt. Van Kasseien tot betonklinkers en zelfs bij grootformaattegels.

 

Ideaal alternatief

De mengsels en vullingen van TerraViva worden voor verschillende toepassingen gebruikt. Van Kasseien tot betonklinkers en zelfs bij grootformaattegels. “En het gaat niet alleen over gras, maar ook tredbestendige bloemen zoals boterbloemen en madeliefjes. Onze grastegelmengsels en voegvullingen zijn een ideaal alternatief voor het opvoegen met voegmortel of porfier. Met die traditionele methoden moet je vroeg of laat onkruid te lijf gaan met minder ecologische methodes. Door onze mengsels er meteen in te zaaien, creëren we een onderhoudsvriendelijke omgeving die in vele gevallen amper drie keer per jaar gemaaid moet worden.”

Grindklavergazon

Een ander product dat TerraViva ontwikkelde en op de markt bracht, is grindklavergazon. “Dat is een mengsel van heel kleine klaver met gras”, verduidelijkt Bart Geerts. “Het grote voordeel is dat de klaver zorgt voor de bemesting van het gras. Die bemesting wordt bekomen doordat klaver stikstof uit de lucht op opneemt. In stedelijke gebieden zou dat betekenen dat 1 ha microklaver en gras alle stikstof uit de lucht neemt van 40 auto’s die jaarlijks gemiddeld 40.000 km rijden.”

Jarenlang ontwikkelen

Om tot een zo duurzaam mogelijk resultaat te komen, zijn de producten van TerraViva continu onderhevig aan innovatie. Bart Geerts: “Daarbij moeten we onder andere rekening houden met de steeds extremere wordende zomers. Onze grasplanten moeten bijvoorbeeld dieper kunnen wortelen om in diepere lagen water te kunnen ophalen. Anderzijds zijn ook hevige regenbuien een uitdaging omdat onze mengsels voldoende waterdoorlatend moeten zijn. Onze zelfontwikkelde grastegelmengsels en voegvullingen zijn gepatenteerd en vallen onder toezicht van de voedselinspectie. Technisch en op het vlak van draagkracht, vorstbestendigheid, plantvriendelijkheid en veiligheid moeten de TerraViva-producten dan ook aan de hoogste eisen voldoen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details