- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
Groendaken blijven aan populariteit winnen. Vooral bij openbare gebouwen, waar ze steeds vaker geïntegreerd worden als een milieuvriendelijke en energie-efficiënte oplossing. Ook in Temse denken ze daar zo over. Bij de verbouwing van woonzorgcentrum De Reiger komt er bovenop de ondergrondse parking een groendak met klinkerverharding, beplanting en een brandweerweg. Voor dit project verleende Deschacht advies over de dimensionering van de afwatering en de opbouw van het groendak. Tegelijk leverde het alle noodzakelijke materialen om het project te realiseren.
Op 31 januari van dit jaar verhuisden de eerste 68 bewoners van wzc De Reiger naar hun nieuwe leefruimtes. Eind 2025 zullen in totaal 128 bewoners hun intrek hebben genomen in de nieuwe gebouwen. Dat zijn er minder dan vandaag, maar daar staat een meer duurzame en groenere woonomgeving tegenover. Zo wordt bovenop de ondergrondse parking een evenementenplein van om en bij de 5.000 vierkante meter aangelegd, met verschillende aantrekkelijke groenzones. Projectleider Willy De Schagt van Deschacht geeft duiding bij de realisatie van dit uitdagende project: “In opdracht van Strabag gaven we al in 2021 advies over de riolering van dit plein. De plaatsing van dit hele systeem werd toevertrouwd aan De Saegher & Zoon.”
De studiedienst van Deschacht maakte de berekeningen voor de afwatering van het groendak. Misschien wel de belangrijkste conclusie van deze uitgebreide en gedetailleerde hydraulische studie was dat de afwatering voor de totale oppervlakte dwars doorheen de betonconstructie van het volledige dak geleid moest worden, via opgehangen leidingen in de ondergrondse parkeergarage. Omwille van de hoogte kon dit enkel via leidingen met een diameter van 200 millimeter.
Uit de hydraulische studie bleek verder dat het afwateringssysteem voor het groendak samengesteld moet worden uit vijftien HDPE-kolken. Die moeten aansluiten op een streng van zeven verzamelkolken met diameter 200, die op hun beurt dwars door de dakconstructie gaan. Willy De Schagt vult aan: “De zeven verzamelkolken werden bovenaan onderling verbonden met leidingen, wat voor een extra verdeling van het afgevoerde water tussen de kolken moet zorgen.”
Deschacht leverde HDPE-leidingen, inspectieputten en ook eenvoudig aan te brengen drukvaste noppenfolie. Deze doet dienst als drainagelaag voor het dakwater en beschermt de drukstabiele ondergrond tegen mechanische belasting. “De Delta Terraxx noppenfolie is uiteraard slechts één onderdeel van de dakopbouw”, zegt Willy De Schagt. “Naast deze folie is het dak verder samengesteld uit roofing, beschermfolie, Argex geëxpandeerde kleikorrels, niet-geweven geotextiel, een onderfundering en klinkerverharding. Al deze elementen samen leveren een robuust en duurzaam resultaat op.”
De opkomst van vegetatiedaken lijkt niet meer te stuiten. Ze dragen bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van gebouwen. Zo bevorderen ze de biodiversiteit en verminderen ze regenwaterafvoer. Daarbovenop bieden ze thermische isolatie. Hierdoor verkleint de behoefte aan kunstmatige koeling en verwarming, wat leidt tot energiebesparing. Samen met dit thermisch comfort is er ook het positieve effect op de luchtkwaliteit dat zowel binnen als buiten de gebouwen wordt gerealiseerd. Het absorberende en isolerende effect zorgt daarnaast ook voor geluidsreductie.
We mogen zeker stellen dat de realisatie van dit groendak een waardevolle toevoeging is aan de omgeving van het nieuwe wzc De Reiger. Vooral vanwege de positieve effecten op het milieu, de energie-efficiëntie én de levenskwaliteit van de bewoners. Want geeft toe: op je oude dag genieten van een spelletje petanque of een toffe babbel bij een drankje op een groen terras, wie tekent daar niet voor? Eind 2025 is het zover. Ook bij Deschacht kijken ze nu al uit naar de definitieve oplevering van dit duurzaam project dat de toekomst dichterbij brengt.