NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Deense pioniers van elektrische hakselaars
De TP 175 Mobile ZE is een houtversnipperaar die volledig op elektriciteit werkt en zo ontworpen is dat de impact op het milieu zo klein mogelijk blijft.

Deense pioniers van elektrische hakselaars

Denemarken biedt, net als andere Scandinavische landen, een rijke verscheidenheid aan natuurlijke schoonheden. Van nationale parken en indrukwekkende kliffen tot diverse eilandengroepen, er is een overvloed aan keuzes voor natuurliefhebbers. De originele oerbossen zijn er niet meer, maar hoewel ‘slechts’ 14% van het land bebost is, duiken de bomen door hun grote verspreiding toch overal op. En waar bomen zijn, zijn hakselaars. En dus ook de wereldwijd bekende TP Wood Chipper …

Hoewel Linddana is uitgegroeid tot een echt wereldleider, begon de ontwikkeling van de eerste hakselaar bijna per toeval. In 1978 kocht Svend Lind een bosgebied. Om te jagen, zijn favoriete hobby. Dat bos had echter dringend onderhoud nodig. Lind zag potentieel in het omzetten van afvalhout naar houtsnippers, als alternatieve energiebron. Toen hij geen geschikte houtversnipperaar kon vinden, besloot hij er zelf een te ontwikkelen en zijn eigen bedrijf te starten, een beslissing die al snel internationaal succesvol bleek.

TP Wood Chipper heeft de grootste serie elektrische aangedreven versnipperaars in de markt.

Onverwoestbaar als een Zippo

In Denemarken is Linddana met enkele paardenlengtes voorsprong marktleider. Nochtans is slecht 15% van de productie bestemd voor het thuisland. 85% van de hakselaars worden de wereld rond verscheept, met een stevige mondiale marktpositie als gevolg. Daarvoor zijn er enkele duidelijke redenen, zegt Axel Block, salesverantwoordelijke: “We zeggen hier intern wel eens dat we de Zippo onder de hakselaars produceren. Ze zijn namelijk zo goed als onverwoestbaar. We hebben er wereldwijd actief die al vele jaren meegaan. Hier en daar een klein onderdeel – gemakkelijk – vervangen, en de hakselaar kan weer heel wat jaren mee. Ze worden dan ook door onze klanten als zeer betrouwbaar gezien. Een ander voordeel is dat we sinds de jaren 80 eigenlijk niets anders doen dan hakselaars maken. In alle vormen en maten. We doen ook alles in onze eigen fabrieken, van design tot productie. We laten niets aan het toeval over.”

De Tesla onder de houtversnipperaars

De Denen van Linddana waren ook de eersten die met hun hakselaars de elektrische toer opgingen. “We wilden de Tesla onder de houthakselaars zijn. Maar we pakten het wel meteen toekomstgericht aan. De hakselaars en bijbehorende batterijen moesten namelijk een volledige ‘chipping day’ meegaan. Vergelijk het met de ‘range’ van een elektrische wagen. Want daarop word je door de professional afgerekend. We moesten bovendien ermee rekening houden dat heel wat hakselaars actief zijn in de winter, dus koude omstandigheden. En zoals iedereen weet zijn batterijen daar heel gevoelig aan. Maar goed, we hebben dat met onze (zero-emission) ZE-reeks zeker bereikt. De hakselaars gaan een hele dag mee, waardoor de batterijen ’s avond rustig de tijd krijgen om op te laden. De TP Mobile/Track ZE en TP 215 Mobile/Track ZE zijn daarvan enkele uitstekende voorbeelden.”

De gebruiker heeft de keuze tussen een lithium-ion accupakket in twee varianten: een met 96 V – 29 kWh of een met 96 V – 39 kWh.

Flexibiliteit en kracht

Raphaël Nix, managing director EVOGREEN: “EVOGREEN is de exclusieve distributeur in België van het Deense merk TP. Recent kwamen ze nog met een echte krachtpatser op de markt, de TP 280 Track. Dat zijn machines waar je het absolute maximum uit kan halen, maar die ook wendbaar en flexibel zijn. De TP 280 Track is namelijk zo ontworpen, dat hij toegang heeft tot plaatsen waar je normaal gesproken niet zou kunnen komen met een houtversnipperaar van dit formaat. De rupsbanden kunnen worden aangepast naar verschillende breedtes, afhankelijk van de behoefte, en stellen je in staat om hellingen tot 30° te beklimmen. De machine beschikt over twee verticale invoerrollen, met een opening van 280 mm. Hiervoor is echt geen klus te groot. Wanneer je kleinere werkzaamheden moet uitvoeren, kun je de TP Pilot+ instellen op ‘City Mode’. Daardoor zal de versnipperaar op twee derde van het normale toerental draaien, waardoor je zo milieuvriendelijk mogelijk kunt werken.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details