NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Lambrechts Tuinmachines en ELIET: de winnende combinatie voor elke tuinprofessional
Samen met zijn zus Sara runt Kris Vanderlinden deze bloeiende zaak.

Lambrechts Tuinmachines en ELIET: de winnende combinatie voor elke tuinprofessional

Met bijna zestig jaar ervaring in verkoop, verhuur, onderhoud en herstellingen van tuinmachines is Lambrechts Tuinmachines de vertrouwde leverancier voor heel wat tuinprofessionals. In twee vestigingen – Herent en Tienen – hebben zij een ruime keuze van professionele machines, van grasmaaiers tot grondboren. Zaakvoerder Kris Vanderlinden investeert voluit in topmerken zoals Honda, Stihl, Pellenc en ELIET. We gingen op bezoek voor een boeiend gesprek over het belang van sterke merken, duurzaam omgaan met tuinmachines, productinnovatie en elektrificatie.

Het verhaal van Lambrechts Tuinmachines start in 1966, wanneer grootvader Louis Lambrechts samen met zijn echtgenote de zaak opstart. In 1988 neemt oudste dochter Irène met haar man Daniël Vanderlinden en haar broer Henri het familiebedrijf over. Vandaag wordt de bloeiende zaak gerund door de derde generatie, met name Kris en zijn zus Sara Vanderlinden.

“We helpen zowel particuliere als professionele klanten bij de keuze van de beste tuinmachine”, zegt Kris Vanderlinden. “Voor bijna elke tuinmachinewens hebben we een geschikte oplossing in ons aanbod. En ook voor herstelling en onderhoud kunnen onze klanten op ons rekenen. In het kader van duurzaam ondernemen is dit trouwens een aspect dat we alsmaar hoger op de agenda zetten, met bijvoorbeeld ons concept van winternazicht. Want een goed onderhouden tuinmachine is immers niet alleen veiliger in gebruik, maar gaat ook veel langer mee.”

Welkom bij Lambrechts Tuinmachines, met vestigingen in Herent en Tienen.

Het belang van sterke merken

Sinds jaar en dag staat Lambrechts Tuinmachines bekend als Honda- en Stihl-dealer. “Maar ook sterke merken als Pellenc en ELIET krijgen alle aandacht in onze showrooms”, bevestigt Vanderlinden. “Dit topgamma van bekende merken straalt vertrouwen uit en staat voor gegarandeerde kwaliteit die positief afstraalt op onze zaak. We kiezen er bewust voor om een beperkt aantal merken aan te bieden, omdat dit voor onze klanten extra duidelijkheid biedt. Een select aanbod van merken maakt ook het beheer van onze winkels eenvoudiger, omdat we bijvoorbeeld minder wisselstukken moeten bestellen. Voor hakselaars en professionele gazonverzorgingsmachines kiezen we bewust voor het innovatieve ELIET-gamma. Deze machines combineren immers topkwaliteit en een heel attractieve prijszetting.”

Focus op productinnovatie

In de wereld van tuinmachines is productinnovatie een zeer belangrijk element. Vanderlinden: “Nieuwe toepassingen zijn vaak de voorbode van een nieuwe trend in onze sector. Een merk als ELIET investeert voortdurend in product- of procesverbeteringen. Dit levert onze klanten – van tuinaannemers tot groendienstmedewerkers – aanzienlijke winst op bij tuinwerkzaamheden op het terrein. Het is leuk voor ons als expert in de sector om zulke oplossingen aan onze klanten te kunnen voorstellen. Omdat we met Lambrechts Tuinmachines een nauwe band opbouwen met onze klanten, kunnen we trouwens zelf ook heel wat waardevolle verbeteringstips doorgeven aan onze leveranciers. Bij een Belgisch merk als ELIET – met een eigen R&D-afdeling – is zo’n samenwerking heel toegankelijk. Dit partnership tussen merk, dealer en eindgebruiker zorgt dus voor een win-winsituatie voor alle betrokken partijen.”

In de showroom is een prominente plaats voorzien voor ELIET-machines (foto: vestiging Herent)

Elektrificatie onder st(r)oom

Wie innovatie zegt, zegt ook elektrificatie. “Voor handgedragen tuinmachines is de switch naar elektrisch werken definitief ingezet”, geeft Kris Vanderlinden aan. “Veel klanten zien de voordelen in van wendbare, stille, onderhoudsvriendelijke en duurzame bladblazers, kantensnijders of kettingzagen. Merken als Stihl en Pellenc lopen hier op kop, maar ook nieuwe opkomende merken winnen stilaan marktaandeel in het accu-segment.”

“In de niet-handgedragen gereedschappen is de overgang van fossiele brandstof naar accu minder voor de hand liggend. Dit is onder meer te wijten aan de hoge investeringskost en het gebrek aan autonomie bij zwaardere machines. Een merk als ELIET is echter voortrekker in elektrificatie voor minder voor de hand liggende producten, zoals versnipperaars en verticuteermachines. Dit biedt ons als dealer de kans om onze klanten – die op dit vlak soms nog een afwachtende houding aannemen – te overtuigen van de vele voordelen van elektrisch aangedreven machines. Een vrijblijvende demo kan soms wonderen verrichten om tuinprofessionals te overtuigen.”

Klanten hebben de keuze uit diverse krachtige ELIET-hakselaars.

Creatief omgaan met klimaatopwarming

Het groeiend aanbod van accutuinmachines houdt ook Kris Vanderlinden en zijn team alert. “De elektrificatie in onze sector zorgt ervoor dat we onze techniekers zullen moeten omscholen. Het onderhouden en herstellen van tuinmachines vergt immers andere technische skills dan pakweg twintig jaar geleden, toen de klassieke verbrandingsmotor centraal stond. Ook bij het aantrekken van nieuwe medewerkers houden we rekening met die switch naar elektrische aandrijving.”

Een andere uitdaging die Vanderlinden en zijn collega’s bij de les houdt, is de impact van de klimaatopwarming op het werk van tuinprofessionals. “We merken dat de seizoenen alsmaar meer op hol slaan, met kortere, milde winters en hete, droge zomers. Dit zorgt voor meer time-outs bij tuinwerkzaamheden, en dus minder werkuren, minder slijtage aan machines en een lagere verkoop tijdens die periodes. Een merk als ELIET zet hier creatief op in, met een sterk aanbod in onder meer doorzaaimachines en topdressers voor gazonrenovatie.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details