- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
Als een tuinarchitect met een prachtig project op de proppen komt, dan moet de uitvoering dat ontwerp eerbiedigen. Dat is de filosofie van Tuinen Van Strydonck. Hoe groter en kunstzinniger het ontwerp, hoe meer meetwerk dat echter ook vergt. Om die essentiële stap in het proces te stroomlijnen en meer ruimte te scheppen voor het échte werk, kocht Tuinen Van Strydonck halfweg 2020 een gerobotiseerd totaalstation van Leica Geosystems bij Lasertopo.
Sinds 1985 richt Tuinen Van Strydonck uit Waasmunster zich op de aanleg van particuliere tuinen in het hoogste segment van de markt en alle uithoeken van het land. Initieel deed Marc Van Strydonck dat alleen, maar inmiddels mag hij ook zijn echtgenote, twee dochters, één schoonzoon en zeven werknemers tot de rangen rekenen. Samen staan zij in voor de complete vertaling van plan naar realisatie, van beplanting tot betegeling en tuinconstructies tot verlichting.
“Heel af en toe staan we zelf in voor het ontwerp,” vertelt Astrid Van Strydonck, “maar in de meeste gevallen worden plannen aangeleverd door een tuinarchitect. Dat zijn soms echte kunstwerken, met allerlei organische vormen, hoogteverschillen, enzovoort.”
Om de plannen van de architect gepast naar de tuin in kwestie te vertalen, maakte Tuinen Van Strydonck tot voor kort vooral gebruik van klassieke lasertoestellen.
“Zij zijn perfect geschikt om eenvoudige zaken uit te zetten, zoals hoogtes of een klein rechthoekig terras, maar bij volledige plannen vergt het nog heel wat manueel werk. Gelukkig wist Lasertopo, de leverancier van onze lasertoestellen, daar een oplossing voor. Tijdens een demonstratie op een groot tuinproject in het Brusselse lieten ze ons kennismaken met het iCR70 totaalstation van Leica Geosystems. Er ging een hele wereld voor ons open, want met dit toestel kan je de plannen van de architect als het ware met één klik op het terrein projecteren. Het was meteen duidelijk hoeveel tijd we zo zouden kunnen besparen.”
Inmiddels heeft Tuinen Van Strydonck de voordelen van het totaalstation al ruimschoots ervaren.
“In een recent project in de Ardennen had de tuinarchitect bijvoorbeeld grote, organisch gevormde plantvakken voorzien”, illustreert Astrid. “Die moesten allemaal met cortenstaal afgeboord worden, alles samen goed voor honderden lopende meters. Hadden we dit op de klassieke manier uitgezet, dan zou het snel een week werk gekost hebben. Met de iCR70, daarentegen, volstond het om de plannen in te laden en het betrokken plantvak te selecteren om het zo rechtstreeks uit te zetten. Op amper één dag was de klus geklaard.”
Niet alleen tijdens, maar ook voor en na de werffase wordt het totaalstation gretig ingezet.
“Het is altijd mogelijk dat plan en uitvoering wat van elkaar afwijken, bijvoorbeeld omdat er ergens wortels in de weg zitten. In de Ardennen werden na het plaatsen van de plantvakken de belangrijkste afmetingen en oppervlaktes daarom nog eens met het totaalstation gecontroleerd. Op die manier konden we exact nagaan hoeveel gras er effectief gezaaid moest worden. Dat is essentieel voor de nacalculatie, maar bijvoorbeeld ook wanneer er meerwerken moeten gebeuren.”
“Wanneer we zelf het ontwerp verzorgen, gebruiken we de iCR70 om de originele toestand in kaart te brengen”, vult Astrid nog aan. “Dat geeft ons niet alleen een uiterst nauwkeurige basis, maar laat ons ook toe om het plan rechtstreeks in onze ontwerpsoftware in te laden. Zo sluiten we heel wat reken- en tekenwerk – en bijgevolg potentiële fouten – uit. Laten we zeggen dat we het toestel zodanig veel gebruiken, dat we de investering in sneltempo hebben terugverdiend.”
Dat Tuinen Van Strydonck besloot om voor de aankoop van een totaalstation opnieuw een beroep te doen op Lasertopo is geen toeval.
“We hebben in Lasertopo altijd een betrouwbare partner gevonden en ook nu dachten ze actief met ons mee, zowel voor als na de aankoop. Tijdens de demo werd bovendien duidelijk dat Jochen, onze contactpersoon, het toestel en zijn vele functies door en door kent. Hebben we vragen of staan we eens voor een probleem op de werf, dan kunnen we altijd bij hem of een van de andere ervaren landmeters van Lasertopo terecht. Zo leren we echt alle mogelijkheden van het toestel te benutten.”
“Heel handig is trouwens dat Lasertopo zelf in de gaten houdt wanneer het totaalstation onderhoud vergt of gekalibreerd moet worden. Daarvoor nemen ze tijdig contact op en komen ze het toestel zelf ophalen en terugbrengen. Zo kunnen wij ons zorgeloos op de tuinaanleg concentreren.”