NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Waterinfiltratie garanderen dankzij het juiste grindgazon
Acterra heeft een oplossing ontwikkeld waarbij waterinfiltratie en een berijdbare weg gecombineerd worden.

Waterinfiltratie garanderen dankzij het juiste grindgazon

Het belang van ontharding en de integratie van meer groen worden alsmaar groter. De toepassing van wadi’s en waterdoorlatende verhardingen is zijn vandaag dan ook meer regel dan uitzondering bij zowel openbare ruimtes als particuliere percelen. Uiteraard is het cruciaal om dan bodems te hebben met een goede doorlatendheid. “Dankzij het berijdbaar RevivA® Boomplantsubstraat kan het water na hevige regenbuien effectief infiltreren, en dit in een tijdspanne van 24 uur”, vertelt Bart Geerts, zaakvoerder van Acterra, dat onder andere RevivA®  Grindklavergazon en TerraViva® substraten produceert.

Elke maatregel die besturen en particulieren nemen om openbare ruimtes, woningen en tuinen klimaatbestendiger te maken, maakt een verschil. Een interessante en veel gebruikte toepassing in dat verhaal zijn wadi’s (Water Afvoer Drainage Infiltratie), een met grind en zand gevulde kom of bekken dat zowel water kan vasthouden als laten infiltreren. Het creëren van een wadi betekent in vele gevallen de opoffering van een duur stuk grond in een verkaveling of een bedrijfsterrein. 

Berijdbare wadi

Bart Geerts: “Een wadi dient om het regenwater langzaam te laten infiltreren in de ondergrond, maar in vele gevallen wordt hij enorm diep gemaakt om voldoende water te kunnen bufferen en gebeurt de infiltratie op een zeer kleine oppervlakte. Daardoor zijn de zijkanten zeer steil, wat het onderhoud moeilijk maakt. Na enkele jaren is de wadi een verruigde oppervlakte waar kettingzagen aan te pas komen om deze terug netjes te maken. Vooral in openbare ruimtes wordt de wadi daardoor een onveilig en vuil gegeven, dat alleen een negatieve bijklank begint te krijgen.”

Acterra heeft een oplossing ontwikkeld waarbij waterinfiltratie en een berijdbare weg gecombineerd worden. Zo kan de beschikbare ruimte beter benut worden. Door de evacuatieweg rond bijvoorbeeld een bedrijf 30 centimeter lager te leggen dan de groene ruimte errond, kan er in heel de weg water worden gebufferd. Zelfs als er water in de wadi aanwezig is, kan er nog met voertuigen over worden gereden zonder verzakking of het risico om zich vast te rijden. Een win-winsituatie dus.

Zelfs als er water in de wadi aanwezig is, kan er nog met voertuigen over worden gereden zonder verzakking of het risico om zich vast te rijden.

RevivA® Grindklavergazon

RevivA® Grindklavergazon van Acterra is zo’n substraat dat gebruikt wordt om sporadisch over een gazon te kunnen rijden. Brandwegen, kampeerterreinen, verhuispaden … komen allemaal in aanmerking voor een grindgazon. Het grindgazon is voorgemengd met graszaad en kan worden geplaatst op het RevivA® boomplantsubstraat. RevivA® grindklavergazon is een homogeen mengsel van berijdbaar gesteente (lava en gebakken klei) met voedingsgrond (teelaarde, veen, Vlaco groencompost, gecomposteerde paardenmest) en graszaad. Dit substraat kan ook worden geplaatst met een asfaltfinisher.

Bart Geerts: “RevivA® grindklavergazon kan dienen als een waardevolle oplossing om water na hevige regenbuien effectief te laten infiltreren in een bepaalde tijdspanne. In gebieden met bodems die van nature een lage doorlatendheid hebben, zoals kleigronden, kan zich wateroverlast voordoen na intense regenval. Deze situatie kan schadelijk zijn voor de omgeving, met mogelijke gevolgen zoals overstromingen en erosie. Het gebruik van traditionele wadi’s kan beperkt zijn wanneer de natuurlijke bodemstructuur niet gunstig is voor een vlotte infiltratie van regenwater, wat in grote delen van België het geval is. 

Met de opbouw van een TerraViva® Aqua Mobilis, met RevivA® Kruidenrijk Grindgazon, kan je de infiltratie garanderen, ongeacht de bodemondergrond. En dat met voldoende draagkracht voor hulpvoertuigen, een biodiverse vegetatie, stiktofreductie en ruimtebesparing als extra voordelen. Zo vraagt een RevivA®-wadi in kleigrond een aanzienlijk kleiner oppervlak voor dezelfde infiltratiecapaciteit en legt microklaver, geïntegreerd in het grindgazon, tot 200 kilogram stikstof per hectare per jaar vast.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?