NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Zero-emissie Knikmopsgamma breidt uit
Knikmops KM 140 E, met palletvork met klauw.

Zero-emissie Knikmopsgamma breidt uit

Gebroeders Geens, het Belgische bedrijf achter Knikmops & Rollmops, breidt z’n zero-emissie gamma uit. 

Al in 2020 kwam Gebroeders Geens op de markt met z’n elektrische Knikmops KM 140 E. 2023 werd dan het jaar van de eerste elektrische Rollmops RM 50 E én de Knikmops in een maat groter, de Knikmops KM 180 E. In december, op Agribex 2023, stelde Gebroeders Geens dan de Knikmops KM 180 E mét telescopische arm voor. Weer een stapje dichter bij het elektrificeren van het volledige Knikmopsgamma. Zo wordt voor de eindklant de handenarbeid werkelijk verlicht, en dit keer zonder uitstoot.

Knikmops KM 180 E TE.

Groter, sterker en 100% elektrisch

Bij de ontwikkeling van elke elektrische Knikmops tot nu toe is het streefdoel ‘één dag kunnen werken met één laadbeurt’. Voor de Knikmops KM 180 E was die ontwikkeling weer wat moeilijker, omdat deze kniklader ook meer hydrauliek moet kunnen verzetten dan de Knikmops KM 140 E. Bovendien weegt deze Knikmops toch ook weer zo’n 200 kg meer. Toch slaagde Gebroeders Geens erin om met een zuinige aandrijving met twee batterijtypes ook deze Knikmops een dag te laten werken. 

Afhankelijk van de belasting, heeft de Knikmopsgebruiker twee opties. Met de 20 kWh batterij kan de Knikmops KM 180 E zo’n vier uur werken, met de 30 kWh batterij zo’n zeven uur. Dus afhankelijk van de noden van de eindklant kan de wiellader met een groot of klein batterijpakket worden uitgerust. Ook zijn er verschillende laders mogelijk, zodat er zowel aan 220 V kan worden geladen als aan een snellader van 380 V. Hiermee kan Gebroeders Geens de elektrische Knikmops helemaal uitrusten naar de specifieke noden van de klant.

Dat de Knikmopsklanten met hun noden de weg naar Gebroeders Geens kennen, werd al snel duidelijk. Zo kwam meteen na de ontwikkeling van de Knikmops KM 180 E de vraag naar een uitschuifbare arm aan de elektrische kniklader. Gebroeders Geens boog zich opnieuw over de ontwikkelingstafel en maakte in december 2023 de allereerste elektrische Knikmops met telescopische arm, de Knikmops KM 180 E TE. Net als alle elektrische Knikmopsen is deze uitgerust met het zuinige hydraulisch-elektrisch systeem van Gebroeders Geens, waardoor er een dag gewerkt kan worden. Bovendien had deze klant nog wat extra wensen en kwam er ook een cabine op de Knikmops. Meteen ook de eerste elektrische Knikmops telescoop met cabine, uitgerust met airco, verwarming, radio én zetelverwarming. Aan luxe geen gebrek!

Toch kunnen de Knikmops KM 180 E en de KM 180 E Te, met al deze luxe, op een aanhangwagen worden vervoerd. Beide knikladers komen met het batterijpakket rond de 2 ton, maar dit blijft voor de meeste BE chauffeurs een haalbaar gewicht. 

Knikmops KM 140 E.

Overheidssteun voor aankoop van elektrische Knikmops

De allereerste elektrische Knikmops werden in België verkocht met overheidssteun via het VLIF. Nu is er ook goed nieuws voor alle andere ondernemers: zij kunnen via VLAJO (Green) ook subsidies aanvragen bij de aankoop van hun zero-emissie kniklader. Hiermee kunnen zij een deel van de meerkost ten opzichte van een dieselaangedreven Knikmops terugkrijgen. Gebroeders Geens helpt hen graag verder met het verwerken van deze aanvraag. Deze subsidieregeling geldt voor het volledige zero-emissie gamma van het productiebedrijf: de Rollmops RM 50 E, de Knikmops KM 140 E, de Knikmops KM 180 E, die laatste twee al dan niet uitgerust met een telescopische arm.

Rolmops RM 50 E.

Toekomst Gebroeders Geens

Natuurlijk staan de ontwikkelingen niet stil bij de Belgische knikladerfabrikant. Naast nieuwe aanbouwdelen en een kleinere elektrische kniklader staat er een grote fabrieksuitbreiding op de planning voor dit jaar. Gebroeders Geens blaast 35 kaarsjes uit in 2024 en wil dit vieren met een nieuwe productiehal. Hiermee hoopt het familiebedrijf de productie van de Knikmops en Rollmops op te schalen om voor meer klanten binnen en buiten België de handenarbeid te verlichten.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details