NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Plantentuin Meise kiest accugedreven materiaal van STIHL
“Door selectiever te werk te gaan, creëer je een bijzonder biodiverse omgeving.”

Plantentuin Meise kiest accugedreven materiaal van STIHL

Een domein onderhouden van 92 hectare met meer dan 18.000 plantensoorten in open lucht en in serres: klinkt het als een droom? Karijn, Maarten, Bart en Jeroen houden Plantentuin Meise elke dag magisch: “Het is een voorrecht om in zo’n prachtige tuin te mogen werken.”

In het Vlaams-Brabantse Meise, vlak bij Brussel, ligt een van de grootste plantentuinen ter wereld. In de botanische tuin en serres groeien planten uit elk continent. Naast de plantenverzamelingen vind je er ook wildernis, met bos, beken en vijvers waar de natuur haar gang mag gaan. Een veelzijdig domein, waar ervaren tuiniers schouder aan schouder werken met gepassioneerde vrijwilligers. Voor elk van hen geldt: met het juiste materiaal maken ze een wereld van verschil voor de bezoekers.

Plantentuin Meise schakelde volledig over op accuproducten van STIHL.

Onkruid? Wildkruid

Karijn, Maarten, Bart en Jeroen maken deel uit van de straffe ploeg die de Plantentuin onderhoudt. Je vindt hen dan ook elke dag in het groen. Hoofdtuinier Bart werkte eerst in de privé en als zelfstandige, voor hij in Meise terechtkwam: “Ik kom met ongelofelijke goesting en overgave werken. Het is een echte openbaring om hier elke dag te zijn en met een team van superstraffe tuiniers te mogen bouwen aan iets groots.”

Dat grootse is de natuur zelf. Botanische tuinen vormen namelijk een belangrijke schakel in het behoud van de biodiversiteit. Daarom gebruikt de Plantentuin sinds 2015 geen pesticiden meer. Karijn legt uit: “Het liefst laat ik de natuur gewoon haar gang gaan, zonder veel in te grijpen. Het leert je vooral om te observeren en beter te begrijpen wat planten doen. We proberen op het volledige domein de ecosystemen zo weinig mogelijk te verstoren. Onkruid – ik noem het liever wildkruid – zoals paardenbloemen zijn de planten waar de meeste bestuivers naartoe trekken. Wij gaan het dus niet actief bestrijden, maar kiezen welke planten we weghalen en welke we laten staan. Door selectiever te werk te gaan, creëer je een bijzonder biodiverse omgeving.”  

In de serres groeien meer dan 12.000 soorten uit (sub)tropische gebieden.

Accugedreven

Om ecologisch en herbicidevrij te werken, schakelde de Plantentuin twee jaar geleden volledig over op de accuproducten van STIHL. Accuproducten zijn lichter, stiller en kunnen met hernieuwbare energie opgeladen worden. Om ongewenste planten te slim af te zijn, gebruiken de groenwerkers in Meise een bosmaaier om de planten te maaien voor ze in zaad komen. Zo vermijden ze de verdere verspreiding van de planten. Daarna volgt het manuele werk, waarbij een onkruidsteker de beste vriend van je rug is. Eens het onkruid geruimd is, bedek je de bodem met mulch, compost, bladeren of gehakseld hout. Een stevige hakselaar is bij een domein als dat in Meise onmisbaar. Zo zet je het snoeihout meteen in om extra voeding te geven aan je planten. 

Jeroen is nog altijd enthousiast over de keuze voor STIHL-materiaal: “Ik vind het gereedschap heel aangenaam om mee te werken. Het is beter voor m’n rug en voor het milieu. Het is bovendien ook stiller, zodat bezoekers kunnen blijven genieten van de rust.”  

Zet je bosmaaier goed in en vermijd de verspreiding van onkruid.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details