NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Klaar voor nieuwe editie van vakbeurs Green
Green vindt dit jaar plaats van 25 t.e.m. 27 september.

Klaar voor nieuwe editie van vakbeurs Green

“We maken er hét feest van de sector van”

Vier jaar moest de sector het zonder Green stellen. Vier jaar waarin de maatschappij het grote belang van zowel private als publieke groene ruimtes herontdekte en de orderboekjes bijgevolg snel gevuld raakten, maar ook vier jaar waarin de uitdagingen van de sector messcherp op de voorgrond traden. Vier jaar, tevens, waarin organisator Easyfairs het beursconcept onder de loep nam en verder uitbouwde. Head of event Jeroen Arnouts licht toe wat we op 25, 26 en 27 september in Flanders Expo kunnen verwachten.

Net als in de rest van de evenementensector werd er bij beursorganisator Easyfairs de voorbije jaren wel wat met nieuwe aanpakken en concepten geëxperimenteerd. 

“In sommige sectoren werkt dat”, vertelt Arnouts, “maar wat Green betreft was het snel duidelijk dat er nood was aan fysieke ontmoeting. Niet alleen hangt de sector sterk samen, maar groenprofessionals staan er ook op om alles aan den lijve te ondervinden. Ze willen machines uittesten en planten zien, voelen en ruiken. We zijn enorm opgetogen dat dat nu eindelijk weer kan en zullen er dan ook hét feest van de sector van maken, zowel op als naast de beursvloer!”

Van aan de ingang zal de vakbeurs groen ademen.

Goedgevulde beursvloer

Tuinaannemers en -architecten, overheidsgroendiensten en retailers zullen op Green in ieder geval niets tekortkomen. Begin augustus werd de kaap van 200 exposanten al bereikt, en het gamma strekt zich opnieuw uit van bestrating, tuinhout en terrassen tot tuinmachines en gereedschappen en, uiteraard, waterpartijen en levend groen. “Wie door de bomen het bos niet denkt te zien, kan zich dit jaar trouwens aansluiten bij een geleid bezoek onder begeleiding van BFG/FBEP, de Confederatie Bouw en CG Concept.”

“Verder richten we tussen de twee machinehallen in voor het eerst een outdoor demoruimte in”, voegt Arnouts nog toe. “Daar kunnen bezoekers verschillende machines en gereedschappen aan het werk zien én kunnen ze genieten van een lekkere hamburger.”

Open Spaces

Nog een nieuwigheid is de extra vakbeurs Open Spaces op 27 september. “Open Spaces is een eendagsbeurs die zich richt op de inrichting van de openbare ruimte”, aldus Arnouts. “Denk aan zitbanken, vuilnisbakken, speel- en sporttoestellen en bijvoorbeeld waterdoorlatende bestratingen. In combinatie met Green bundelen we zo alle relevante oplossingen voor openbare besturen en verschillende overheidsdiensten, maar bijvoorbeeld ook voor bedrijven die hun eigen terreinen op een waardevolle manier willen inrichten.”

Met de tentoonstelling ‘20 jaar stadsvernieuwing’, die officieel geopend zal worden door Vlaams viceminister-president Bart Somers, heeft Open Spaces overigens ook andere Green-bezoekers de nodige inspiratie te bieden.

Nieuw dit jaar is een geleid bezoek door de beursvloer.

Een kwestie van beleving

Dat Green geen droge of stijve vakbeurs is, zal dit jaar opnieuw van ver te zien zijn. “Van aan de start willen we groen ademen. De toegang wordt daarom opnieuw met bomen ingekleed en eenmaal binnen worden bezoekers in de inspiratieruimte The Green Idea meteen door groen omgeven. Daar leidt een organisch wandelpad hen langsheen een aantal bijzondere innovaties richting de eerste machinehal.”  

Tijdens The Green Night op maandag 26 september bereikt de beleving haar hoogtepunt. “Op maandag is Green open tot 22 uur. We voorzien dan een extra uitgebreid aanbod hapjes en drankjes en er zal een liveband door de beursgangen lopen. Die avond vindt ook de uitreiking van de 1.2.Tree Awards voor bijzondere boomprojecten in private, semi-private en publieke context plaats.”

Platform voor essentiële sector

Voor de derde editie van de 1.2.Tree Awards werd de hulp van de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) ingeschakeld. 

“Ook heel wat andere federaties en verenigingen hebben hun kar dit jaar aan de Green-trein gehangen”, merkt Arnouts op. “Het is duidelijk dat zij de vakbeurs als een centraal platform van onze sector beschouwen en dat ze het momentum willen grijpen om ook hun eigen inhoudelijke programma er een plaats te geven. Het resultaat is dat we dit jaar met een enorm uitgebreid randprogramma kunnen uitpakken, waarin vooral het enorme belang van de groensector in de strijd om klimaat, duurzaamheid, waterrobuustheid en biodiversiteit tot uiting komt.”

Op de agenda staan onder meer een reeks Green Speakers op uitnodiging van AVBS – Groen Groeien, en een seminarie rond de Green Deal Natuurlijke Tuinen door Tuin+ op 26 september. Op 27 september, in het kader van Open Spaces, vinden dan weer het VLAM-seminarie ‘Green Cities for a Sustainable Europe’, een Vlario-studievoormiddag over Groenblauw Vlaanderen en het Tetra slotevent voor groendaken en -gevels plaats. “Zelfs het gala van de Vlaamse Tuinaannemer Award vindt dit jaar op Green plaats, meer bepaald op zondag 25 september. Daar zijn we erg trots op.”

De groensector heeft nood aan fysieke ontmoeting.

Werknemers van de toekomst

Toch richt Green zich niet uitsluitend op huidige tuinaannemers en groenprofessionals. “We willen heel uitdrukkelijk de link leggen naar het onderwijs. Daar ligt de toekomst. Daarom betrekken we bijvoorbeeld het Scheppersinstituut uit Wetteren bij de aanleg van The Green Idea, maar nodigen we op dinsdag ook heel wat studenten en scholieren uit relevante studierichtingen uit. Zo kunnen ze proeven van de sector en wie weet leren ze naast hun toekomstige machines en producten meteen ook hun toekomstige werkgever kennen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details