NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Voor wintergroene planten is Idea Verde de kwekerij bij uitstek
“In het voorjaar draaien we op volle toeren met het inpotten”, zegt zaakvoerder Frederik Pappens.

Voor wintergroene planten is Idea Verde de kwekerij bij uitstek

Wintergroene planten brengen leven in elke tuin. Dat is de vaste overtuiging van Idea Verde Plants in Lochristi, dat groenspecialisten bedient met kwalitatief vastgoed. Zaakvoerder Frederik Pappens kweekt met zijn team jonge stekken op tot sterke struiken en vaste planten.

Idea Verde kweekt planten in volle grond, serres en in containerteelt.

De droom van zaakvoerder Frederik Pappens kwam in 2010 uit met de oprichting van Idea Verde Plants. “Alles begon met het kweken in volle grond. Onze eerste locatie was Ruilare in Lochristi, waar we in de buurt een kleine twee hectare volle grond teelt ter beschikking hadden. Tien jaar later kwam daar een viertal hectare bij in Raveschoot, door de overname van een plantenkwekerij. Vandaag zijn we een professionele kwekerij met een specialisatie in wintergroene planten, leibomen en leischermen.”

Afhankelijk van het seizoen zijn er dagelijks een tiental mensen aan het werk. De zaakvoerder en zijn echtgenote werken elke dag mee met het team. “Vooral in het voorjaar, van maart tot mei, is het razend druk. De bestellingen lopen binnen, we planten in volle grond, het inpotten loopt op volle toeren. Onze planten kweken we op vanaf stek, waarna ze worden verpot in volumes tot en met dertig liter. We kweken zowel op in volle grond als in containerteelt. We zijn er dag in dag uit mee bezig, dus kunnen we onze klanten uit eigen ervaring veel adviseren. Ik kan alvast meegeven dat wij zeer goede resultaten hebben met de potgrond op basis van lava bims en Argex, voorzien van de nodige meststoffen. Deze potgrond is eveneens bij ons verkrijgbaar.”

Idea Verde is een jong familiebedrijf. Hier de zaakvoerder, zijn vrouw en hun kind.

Altijd groen

Idea Verde Plants verrast zijn klanten met een breed assortiment, maar zaakvoerder Frederik Pappens verloor zijn hart aan wintergroene planten. “Het zijn blijvende blikvangers in de tuin. In de winter kunnen bladverliezende bomen en struiken een wat sombere indruk maken. Een wintergroene plant is altijd mooi. Mijn absolute favoriet is de Osmanthus heterophyllus of schijnhulst. Niet alleen houdt hij het hele najaar zijn blad, hij bloeit zelfs in de winter. Combineer hem in de tuin met de Osmanthus burkwoodii, en de bloei van de ene volgt de andere in de lente mooi op. Zo is er altijd wat te zien in je tuin.”

Een andere populaire keuze is de Quercus ilex of steeneik, een wintergroene eik die zeer droogteresistent is. Dat is een duidelijke troef in ons veranderende klimaat. Eens de steeneik stevig geworteld is, kan hij goed om met droge, hete zomers. Niet onbelangrijk is dat hij ook vochtige winters en vorst verdraagt. Het is een snelle groeier en hij kan stevig gesnoeid worden.

Wintergroene heesters zijn een aanwinst voor elke tuin.

Meerstam of leiboom

Idea Verde biedt de Quercus ilex ook als leiboom aan. Jonge bomen leiden is geen sinecure, maar het team uit Lochristi is gespecialiseerd in het kweken wintergroene heesters en van leibomen. Daarnaast heeft het team ook een productie van de courante siergrassen en vaste planten opgestart. Handelaars en tuinaanleggers weten hen hiervoor steeds te vinden. 

Frederik Pappens: “Ook onze meerstammige bomen doen het goed. We bieden zowel bladverliezende als wintergroene planten aan in een opvallende parachutevorm. Ook hier verwijs ik naar de Osmanthus heterophyllus als een uitstekende plant om meerstammig te kweken. Voor een volledig overzicht van ons aanbod, kun je altijd onze prijslijst via e-mail aanvragen. Ons advies krijg je er zo bij. (lacht)”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details