NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Juiste serre zorgt voor flinke arbeidsbesparing
Ook de betrouwbare constructie van de serre, met gotische boog, was voor De Waele een doorslaggevende factor.

Juiste serre zorgt voor flinke arbeidsbesparing

Zo goed mogelijk het buitenklimaat benaderen. Dat was een van de prioriteiten die Lode De Waele zo’n acht jaar geleden stelde, toen hij op de toen nieuwe locatie van zijn kwekerij De Waele Wilwoodii in Lochristi een nieuwe serre liet bouwen. Vermako bood het gepaste antwoord, en mag binnenkort bijgevolg nog drie hectare bijbouwen.

Lode De Waele vertegenwoordigt de vierde generatie kwekers in zijn familie. Dat de kwekerij, die in 1927 werd opgericht onder de naam De Waele & Ackerman, bijna honderd jaar later door het leven gaat als De Waele Wilwoodii, is geen toeval. Het bedrijf specialiseert zich namelijk in het kweken van coniferen in kleine potmaat, en de Cupressus Macrocarpa Goldcrest Wilma en de Chamaecyparis Lawsoniana Elwoodii in het bijzonder. Daarnaast worden in de serres en op de containervelden in Lochristi ook Azalea’s, Camelia’s, Rododendrons en Pieris opgekweekt. Niet onbelangrijk: dat gebeurt met onder meer MPS-SQ, Global Gap en GRASP certificaten op zak.

Dat de omstandigheden in de folieserre toelaten om ook buitenplanten volledig binnen af te kweken, betekent een enorme efficiëntiewinst.

Eenvoudige doch robuuste structuur

Toen kwekerij De Waele Wilwoodii in 2012 naar de terreinen in Lochristi verhuisde, moest er in de eerste plaats een extra serre gebouwd worden voor de Camelia en Goldcrest Wilma. Relatief snel viel de keuze op een dubbelwandige folieserre van Vermako. 

Onder de bepalende factoren voor die keuze, schuift De Waele onder meer eenvoud en betrouwbaarheid naar voren. “Wij zijn kwekers; geen ‘mechaniekers’”, betoogt hij. “Het is niet de bedoeling dat we onnodig tijd moeten opofferen voor onderhoud of herstellingen aan onze serre. Een eenvoudige structuur en mechaniek waren, met andere woorden, van groot belang. Het feit dat je met een dubbele folie ook zonder schermdoek hoge isolatiewaarden haalt – vergelijkbaar met die van een glazen serre mét schermdoek – is in dat opzicht bijvoorbeeld een enorme meerwaarde. Daarnaast speelt ook de vormgeving van de structuur hierin een zekere rol. Door te werken met een gotische boog, vermijdt Vermako namelijk problemen ten gevolge van bijvoorbeeld sneeuwdruk.”

Per spant kan er één zijde 1,80 meter geopend worden, wat voor een uitstekende luchtcirculatie zorgt.

Het buitenklimaat benaderen

Meest doorslaggevend in de keuze voor de Semi Ventilation 12.80 serre van Vermako die uiteindelijk geplaatst werd, waren echter de binnencondities. “We werken met een cultuur die eerder buitenplant dan binnenplant is”, aldus De Waele. “Dan heb je bitter weinig aan een serre met een broeierig binnenklimaat. In onze serre genieten we dankzij de folie echter van een mooi diffuus licht, goed voor een compacte groei, en een uitzonderlijke ventilatie. Per spant kunnen we namelijk één zijde 1,80 meter openzetten. Je spreekt, met andere woorden, bijna van een cabrio serre. Bijkomend kan er ook één zijwand open, voor een nog betere luchtcirculatie.”

Kwekerij De Waele Wilwooddii is gespecialiseerd in coniferen in kleine potmaat, waaronder de Cupressus Macrocarpa Goldcrest Wilma.

Verhoogde efficiëntie

Dat de omstandigheden in de folieserre toelaten om ook buitenplanten volledig binnen af te kweken, betekent volgens De Waele alvast een enorme efficiëntiewinst voor de kwekerij. “Op deze manier omzeilen we twee tijdrovende bezigheden: de jonge planten buiten plaatsen en ze nadien weer binnenhalen. Als je dat over de volledige lijn bekijkt, en naast de tijd ook de kosten en risico’s die daarbij horen in rekening brengt, dan blijkt investeren in een nieuwe serre in ons geval de slimmere optie. Vandaar dat we Vermako de serre in 2017 al eens met één hectare lieten uitbreiden, en dat er in 2021 nog eens drie hectare bijgebouwd zal worden. Daarmee zullen we onze productiecapaciteit en efficiëntie nog verder uitbreiden.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details