NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
De tuin ontwaakt, tijd voor actie!

De tuin ontwaakt, tijd voor actie!

Na enkele koude wintermaanden beginnen de dagen te lengen en gaat de temperatuur langzaam maar zeker naar omhoog. De natuur komt opnieuw tot leven. Bomen en planten krijgen – of hebben zelfs al – knoppen. Tijd dus om de tuin klaar te maken voor het groeiseizoen.

Bekalken kun je al doen tussen december en februari, maar doe dit enkel als het echt nodig is. Driekwart van de Vlaamse tuinen zijn te kalkrijk, terwijl gazons net een lichtzure bodem verkiezen. Een te hoge pH blokkeert 50 tot 75% van de voedingsstoffenopname door planten of gras. 

Bij vorstvrij weer – en uiteraard zonder sneeuw – kun je vanaf maart starten met bemesting. Dat is zeker een slimme zet als het gazon in de late herfst niet bemest werd. Een vroege gazonbemesting zorgt voor een dichte graszode van bij het begin van het groeiseizoen. Daardoor krijgen mos en onkruid minder kans. 

In de periode voorjaar-zomer hebben grassen de grootste behoefte aan voeding. Bij een voorjaarsbemesting gebruiken we een meststof met de nadruk op stikstof, bijvoorbeeld Floranid®Twin Turf 20-5-8 + 2 Mg aan 2,5 à 3 kg per are. Met één zak van 25 kg kun je tussen 830 en 1000 m² bemesten. Het grote voordeel van deze meststof is dat je snel een mooie, groene verkleuring van het gazon bekomt. Dat resultaat is te danken aan het feit dat de helft van de stikstofhoeveelheid snelwerkend is, en de overige helft een trage werking garandeert over een periode van 3-4 maanden. De twee traagwerkende stikstofbronnen Isodur® en Crotodur® spelen hierbij een belangrijke rol.

Nuttige bacterie

Als kers op de taart bestaat deze voorjaarsmeststof ook met de nuttige bodembacterie Bacillus subtilis. Deze bacteriën koloniseren massaal de wortels en zorgen voor een verhoogde tolerantie tegenover stressfactoren zoals droogte en betreding. Onthou de volgende naam: Floranid®Twin Turf BS.

De plantenborders met heesters, rozen en vaste planten bemest je vanaf het vroege voorjaar in maart met Floranid®Twin Permanent of met Triabon® aan 4 kg per are. Aangezien het in de meeste tuinen pover gesteld is met het humusgehalte, bevelen we aan om jaarlijks ook één- à tweemaal (februari-maart en oktober-november) een organische bodemverbeteraar te strooien aan 5 à 10 kg per are, en dit zowel op het gazon als in de plantenborders. Karisol® en Karisol® Complex zijn hiervoor twee unieke producten. Zij houden het humusgehalte op peil, verbeteren de bodemstructuur en verhogen de bodemvruchtbaarheid. De bodem kan dus meer voedingsstoffen opslaan en later, indien nodig, opnieuw vrijgeven.

Stevige celwanden

Als zomerbemesting in gazons gebruiken we meststofformules met de nadruk op kalium, om op die manier het gras af te harden tegen droogte en hitte. Floranid®Twin Permanent aan 3 kg per are of Floranid®Twin Club aan 4 kg per are zijn hiervoor het meest geschikt. Wil je enkel kalium toedienen? Dan is Kali Gazon een topper, met 27% kalium, 11% magnesium en 17% zwavel. Dankzij dit product worden de celwanden van de grasplantjes verstevigd, waardoor ze beter bestand raken tegen betreding en de graskwaliteit verhoogt. Een dosis van 2 à 3 kg per are is voldoende.

Droogteschade en waterafstotende plekken in gazons vermijd je door het gras te behandelen met een wetting agent zoals Kick®. Dit topproduct verbetert de bodemindringing en absorptiecapaciteit van water op alle types van grasvelden, en dit al aan een minieme dosis van 20-50 ml per are.

Als we vooruitblikken naar de volgende herfst en winter, dan komen opnieuw meststoffen met het accent op kalium in het vizier. In deze periode kan gras extra gevoelig worden voor aantasting door sneeuwschimmel, vooral bij gebruik van snelwerkende stikstofvormen. Daarom geeft Floranid®Twin Club aan 4 kg per are een mooi en langdurig resultaat, waarbij het gazon opnieuw klaar is om de gure wintermaanden te trotseren en een reserve aan te leggen voor het voorjaar.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details