NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
BOOMKWEKERIJ MET EEN HART VOOR DE NATUUR
Goed voor meer dan 150 soorten planten op 40 hectare grond.

BOOMKWEKERIJ MET EEN HART VOOR DE NATUUR

Meer dan 200 jaar traditie, kennis en vakmanschap

Het gebeurt niet vaak dat we een boomkwekerij in de kijker zetten waarvan de roots teruggaan tot 1805. Gespreid over zeven generaties, combineert boomkwekerij Schepers uit Wingene traditie, vakmanschap en innovatie. Anno 2023 kweekt het West-Vlaamse familiebedrijf meer dan 150 soorten planten, op 40 hectare grond. Met Emmanuel Hanssens, die in nauw overleg met zijn ouders de boomkwekerij runt, zetten we een boompje op over de vele uitdagingen in de sector.

Hoe het allemaal begon…

Voor de start van boomkwekerij Schepers moeten we flink terug in de tijd, meer specifiek naar 1805. “Rond die periode begon een uit de Kempen afkomstige deserteur uit het leger van Napoleon in de bosrijke omgeving van het Bulskampveld planten te kweken voor lokale grondbezitters”, legt Hanssens uit. “Aanvankelijk kweekte het bedrijf bijna uitsluitend bosplantsoen, met focus op naaldhout, maar sinds de jaren 70 verschoof de aandacht naar loofhout, haag- en landschapsplanten. Vandaag bieden we onze klanten een ruim assortiment van bos-, haag- en landschapsplanten aan, met meer dan 150 soorten. Dat aanbod breiden we uit met planten van een netwerk van kwekers. Zo slagen we erin om elke klant zijn of haar beplantingslijst volledig te laten afvinken. We houden er trouwens van om samen met onze klanten nieuwe soorten te ontdekken, zodat zij hun eindklanten verrassende resultaten kunnen voorleggen.”

Welkom in een boomkwekerij met een rijke geschiedenis…

Planten in alle soorten en maten

In 1986 namen Jozef en Greet Hanssens-Mehuys de kwekerij over, die tot dan toe in handen was van de familie Schepers. Anno 2023 runt Emmanuel Hanssens het familiebedrijf, waarbij een nauwe opvolging, persoonlijk contact, korte communicatielijnen en 100% toewijding hoog op de agenda staan. 

“Twee jaar geleden nam ik de zaak over van mijn ouders. Vandaag werken we nog samen, al zal die samenwerking stilaan uitdoven. Onze klanten appreciëren hoe we traditie en kennis van zeven generaties combineren met kwaliteitsvolle producten en innovatieve en duurzame teelttechnieken”, zegt Hanssens. “Dankzij onze diversiteit in bodemsoorten en teeltwijzen bieden we hen planten aan voor elke bestemming, voor elk doeleinde. Ons aanbod sturen we trouwens continu bij, zodat we altijd kunnen voldoen aan nieuwe trends en veranderende vragen. Met een veelzijdig assortiment van planten en bomen, aangevuld met plantgoed en zetstammen voor doorteelt, zijn we als kwekerij de vertrouwde partner geworden van vele professionals.”

Een veelzijdig assortiment van planten en bomen, aangevuld met plantgoed en zetstammen voor doorteelt.

Duurzaamheid geen loos begrip

Bij boomkwekerij Schepers is duurzaamheid geen loos begrip. Hanssens legt graag uit hoe die duurzame aanpak er in de praktijk uitziet: “Ook na zeven generaties blijven we een boomkwekerij in beweging, waarbij we ons voortdurend aanpassen aan wijzigende marktevoluties en milieuomstandigheden. De opkomende klimaatopwarming – met alle gevolgen van dien voor de weersomstandigheden – maakt onze job extra uitdagend en boeiend. Zo zoeken we steeds naar plantensoorten die maximaal bestand zijn tegen externe factoren qua milieu en klimaat. Dat doen we door te blijven investeren in nieuwe teelttechnieken, zoals plantafstanden en verplantingsmethodes.”

“We springen heel zuinig om met gewasbescherming, energie, water en meststoffen”, zegt Hanssens ook. “We kiezen voor het zaaien van Tagetes, soedangras en Japanse haver als groenbemesters en biologische grondontsmetting, in plaats van chemische grondontsmetting. Ook voor onkruidverdelging gebruiken we mechanische alternatieven. Schoffelmachines, wiedborstels en wiedeggen nemen nu grotendeels de plaats in van herbiciden. En om onze planten zo goed mogelijk te beschermen tegen ziektes en parasieten, gebruiken we zoveel mogelijk natuurlijke of milieuvriendelijke middelen. Waar nodig, zetten we bovendien natuurlijke vijanden in tegen schadelijke organismen.”

“Goed om weten is ook dat we de laatste tien jaar sterk focussen op autochtoon gecertificeerd plantgoed, als toeleverancier voor alle bosbouwprojecten. Dit past perfect binnen een breder kader van duurzaamheid, klimaatrobuustheid en lokale opkweek.”

Tot slot verwijst Hanssens ook naar het gebruik van innovatieve technologieën binnen de kwekerij. “Zo zetten we bijvoorbeeld een met cameratechnologie bijsturende machine in, die wordt gekoppeld aan mechanische onkruidbestrijding. Dezelfde bijsturing wordt toegepast op de LVS-technologie. Hierdoor hebben we in één seizoen ons herbicidegebruik tot 70 procent kunnen reduceren. Alles wordt op basis van gps-gestuurde tractoren geautomatiseerd.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details