NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Flagstones maken hun comeback
Deze techniek leent zich uitstekend voor terrassen, tuinpaden en rondom zwembaden en zwemvijvers.

Flagstones maken hun comeback

Plaatsen in scherven, opus incertum, crazy pavement of flagstones: al deze termen gaan over dezelfde plaatsingstechniek om gebroken natuursteen op de werf opnieuw samen te puzzelen tot een esthetisch geheel. Bij Stone merken ze een duidelijke stijging in de vraag en staan ze klaar om klanten en plaatsers te ondersteunen. “Het vraagt wel wat ambacht en geduld”, zegt salesmanager Vincent Vermeire.

Het plaatsen van flagstones is een metier op zich.

Een moderne, stedelijke tuin of net eerder landelijk en in cottagestijl? Geen probleem, flagstones voelen zich namelijk thuis in zowat elke omgeving en kunnen aangelegd worden als tuinpad, terras of zelfs als boordsteen rondom een zwemvijver. “Het materiaal kiest de klant zelf. Bij Stone hebben we een uitgebreide selectie aan gekloven materialen in vorstvrije kalksteen, zandsteen, leisteen en kwartsiet”, licht Vincent Vermeire toe. “Ons aanbod is ook gevarieerd in kleuren: van zachte aardetinten tot felle, hardere kleuren. Het gros van deze natuurstenen hebben een ruwere afwerking, waardoor ze van nature antislipeigenschappen bezitten. Daardoor zijn ze geschikt om rond een zwemvijver of zwembad aan te leggen, maar ook om te gebruiken als terras.” Flagstones worden deels uit natuursteenplaten geproduceerd, deels zo ontgonnen om vervolgens al netjes te ordenen en stapelen in kisten. Dat spaart wat puzzel­werk uit op de werf. Reken op vier à acht stuks aan stenen scherven per vierkante meter.

Opvoegen doe je onder meer met Joint’fill Drain in combinatie met Chape Drain 15/25. Dit garandeert de waterdoorlaatbaarheid van regenwater door zijn open structuur na verharding.

Ruimer geheel

Zo’n twintig jaar geleden waren flagstones ontzettend populair. De laatste vijftien jaar leek de techniek even verdwenen, maar nu ziet Stone de vraag opnieuw sterk stijgen. “We zien het zeer vaak terugkomen als stapstenen of als omboording”, zegt Vincent Vermeire. “Daarnaast kunnen we met Stone alle materialen die we als flagstones verkopen ook aanleveren als gewone tegels, boordstenen of ander maatwerk. Zo merken we bijvoorbeeld dat de plaatsingstechniek vanuit het interieur wordt doorgetrokken naar de buitenomgeving. Dat creëert een mooi geheel. Voor binnen worden dan natuurlijk de meer effen varianten van de natuursteen toegepast.”

De Braziliaanse kwartsiet Albino Light als flagstones rondom het zwembad.

Kennis en ervaring

Albino Light, Albino Yellow, Pirana, Balak, Torro, Travertin Beige, Travertin Silver, Pale Cream, Pietra Cortese, Flamingo, Flammet, … Het zijn slechts enkele voorbeelden van natuurstenen in het aanbod van flagstones die je via Stone kan verkrijgen. Met een ruime selectie natuursteen, keramiek, marmer- en kwartscomposiet en terrazzo is Stone al sinds jaar en dag een betrouwbare groothandel en verdeler voor vakmannen. “We leveren standaardtegels, platen, maar even goed maatwerk voor gevels, keukens, badkamers, trappen, … Daarnaast zetten we ook in op het delen van onze kennis en expertise. Niet onbelangrijk wanneer je met zo’n specifieke techniek als de flagstones werkt.” Samen met Cantillana uit Harelbeke werkte Stone daarom een technisch document uit over de plaatsing van flagstones. 

“De ondergrond moet goed voorbereid zijn. We raden onder meer aan om met Chape Drain 15/25 te werken. Deze waterdoorlatende dekvloermortel zal het ophopen van water verhinderen. Let op dat de ondergrond vast, stabiel en draagkrachtig is. Voor terrassen moet de ondergrond drainerend zijn en bestaan uit een goed verdichte opbouw van split of kiezel van minimaal tien centimeter dikte. Opvoegen kan je op verschillende manieren doen, met epoxy of gewoon door er gras tussen te laten groeien, voor een natuurlijke uitstraling. Als je voegt, moet dat wel zo natuurlijk en gelijkmatig mogelijk gebeuren. Je voegen mogen niet dikker zijn dan de stenen die je plaatst. Dat vraagt geduld en ervaring van een plaatser. Het is een kunst op zich en je mag niet verlegen zijn om af en toe eens een stuk bij te kappen om de puzzel te laten uitkomen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details