NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Basisbeginselen voor een extensief groendak

Basisbeginselen voor een extensief groendak

Ontdek de voordelen, vermijd de misverstanden

Steeds meer daken kleuren groen. Een evolutie die ZinCo als aanbieder van systeemoplossingen voor groendaken alleen maar kan toejuichen. Al ziet de pionier dat er inzake aanleg en onderhoud ook best nog wat misverstanden leven.

Klassieke fouten bij de opbouw van een groendak: de drainagelaag is te dun, er is geen waterreservoir voorzien en er werd onvoldoende substraat gebruikt.

 

Waarom een groendak?

Door fijn stof te binden, biodiversiteit te introduceren en regenwater vertraagd af te voeren, biedt een groendak in de eerste plaats ecologische voordelen. Visueel zorgt het voor een aangenaam rustpunt en sommige steden voorzien subsidies. Een extensief groendak werkt tevens geluidsisolerend, verlengt de levensduur van de dakdichting, en kan het rendement van zonnepanelen positief beïnvloeden. Een bijkomende thermische isolatie, zoals soms gedacht wordt, biedt het evenwel niet.

Extensieve groendaken zijn veelal voorzien van sedumbeplanting en vergen, in tegenstelling tot intensieve groendaken, weinig onderhoud.

Een onaangepast systeem kan er bij hellende daken voor zorgen dat het volledige groendak afschuift.

 

Een goede basis

Omdat de hoogte en het gewicht van de systeemopbouw beperkt blijven, zijn extensieve groendaken geschikt voor toepassing op veel types daken. Eindeloos zijn de mogelijkheden uiteraard niet. Voor een goed functionerend groendak houdt men rekening met een standaardgewicht van
100 kg/m2.

Naast de draagkracht van het dak, moeten ook de waterdichtheid en wortelwerendheid van de dakdichting voor aanleg geverifieerd worden. Pas dan kan men overgaan tot de opbouw van het systeem, te beginnen met een bescherming van de waterdichting en vervolgens een drainagesysteem met waterreservoir, filter, specifieke substraatlaag en, ten slotte, de beplanting.

Een gebrek aan onderhoud leidt tot het woekeren van ongewenste beplanting.

 

Het juiste drainagesysteem

Een goed drainagesysteem omvat meer dan de drainage alleen. Zo is de aanwezigheid van een waterreservoir een absolute must. En toch wordt net dat regelmatig vergeten. Een veelvoorkomende fout die echter gemakkelijk te vermijden is. ZinCo combineert immers alle essentiële onderdelen van een goed drainagesysteem in één enkel product: Fixodrain XD20, geschikt voor daken met een helling tussen 1,5% en 15%. Bijkomend voordeel? Omdat de rollen eenvoudig in elkaar geklikt worden, krijgt ongewenste worteldoorgroei geen kans.

Verder moeten systeemopbouwen ook aan de helling van het dak aangepast worden. Een verkeerd (drainage)systeem kan een constante waterverzadiging van het substraat en bijgevolg afsterven van de plantjes veroorzaken, of er bij hellende daken zelfs voor zorgen dat het volledige
groendak afschuift.

Een gebrek aan onderhoud leidt tot het woekeren van ongewenste beplanting. Een verkeerd (drainage)systeem leidt tot stagnatie, een constante verzadiging van de substraatlaag en, uiteindelijk, afsterven van de plantjes.

 

Substraat op maat

Het substraat wordt in functie van onder meer de beplanting, waterhuishouding en verluchting gekozen. Onaangepast of gecontamineerd substraat kan leiden tot het verdwijnen van de originele of net de ontwikkeling van ongewenste beplanting. Het gebruik van zand is bijvoorbeeld niet toegestaan, en ook minerale wol is minder geschikt. Voor een goede keuze vormen de Duitse FLL-richtlijnen (Forschungsgesellschaft Landschaftsentwicklung Landschaftsbau) een uitstekende leidraad.

Opnieuw is de laagdikte een cruciaal aandachtspunt. Zowel te veel substraat als een te geringe laagdikte van 3 à 4 cm hebben negatieve gevolgen. Reken daarom op een substraatdikte van minstens 6 cm na inklink.

Het spreekt voor zich dat de systeemopbouw de waterafvoeren niet mag bedekken.

Meer dan sedum

Hoewel sedumbeplantingen op extensieve groendaken de norm zijn, bestaan er wel degelijk nog andere mogelijkheden. Door middel van voorgeteelde beplantingen (Multitops) krijgt ook een extensief groendak, mits een iets hogere substraatdikte van zo’n 8 cm, een grote biodiversiteit met lange en kleurrijke bloeiperiode. Uiteraard zijn niet alle planten geschikt voor een groendak, maar ZinCo staat u graag bij met advies en beschikt tevens over een reeks bewezen mengsels, waaronder de Bijen en Vlinder Multitops.

Worden sedumbeplantingen door middel van inzaaien van stekken of voorgeteelde matten aangebracht, dan worden Multitops los ingeplant. Het is hoe dan ook van groot belang dat beplantingen na het aanbrengen voldoende
bewaterd worden.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het aanbrengen van grindstroken enkel een aanbeveling van het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf); geen absolute verplichting. De bouwheer kan het uiteraard wel eisen.

Verkeerde beplanting kan desastreuze gevolgen hebben.

 

Onderhoud

Hoewel een extensief groendak in grote mate zelfonderhoudend is, mag u niet denken dat u er niet naar moet omzien. Vooral gedurende het eerste jaar is een beperkt onderhoud essentieel: het verwijderen van ongewenste planten, herinzaaien of heraanplanten, en eventueel bijmesten. Ook een controle van de waterdichting bij aansluitingen en dakranden is nodig, net als het controleren en vrijmaken van waterafvoeren en dakgoten. Extensieve groendaken met Multitops vragen wat meer onderhoud. Zij vergen onder meer een tweejaarlijkse maaibeurt.

Tot slot kunnen de planten in tijden van de klimaatopwarming af en toe wel wat extra bewatering gebruiken. Vergeet niet dat ze op het dak aan nog extremere omstandigheden worden blootgesteld dan hun tegenhangers op grondniveau!   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details