Op 13 maart 2025 werd bij maatwerkbedrijf Aralea in Brasschaat een primeur geleverd: de allereerste Nibbi MAK 17 S accu-motoculteur in de provincie Antwerpen. Deze innovatieve machine, geleverd door Beeckman Tuinmachines in opdracht van Machines De Schutter (MDS), belooft een revolutie in het groenbeheer. “We zijn enorm trots op deze levering”, zegt Marco Luyten, accountmanager bij MDS. “Dit is niet zomaar een machine – het is een belangrijke stap vooruit naar een duurzamere toekomst.”
De Nibbi MAK 17 S is de eerste volledig elektrische tweewielige trekker van Machines De Schutter. Ontwikkeld als een emissievrij alternatief voor traditionele brandstofmotoren, combineert deze machine kracht met milieuvriendelijkheid. “De prestaties van de Nibbi MAK 17 S zijn vergelijkbaar met een 13,2 kW (18 pk) sterke benzine- of dieselmotor”, legt Luyten uit. “Zijn elektromotor levert een nominaal vermogen van 10 kW (13,6 pk) en kan pieken tot 20 kW (27,2 pk). Dat betekent dat je als gebruiker niet moet inleveren op kracht.”
De motoculteur is uitgerust met een 48V-lithiumijzerfosfaat-accu die garant staat voor een lange levensduur en veiligheid. “Afhankelijk van de toepassing biedt een volle acculading tussen de twee en acht uur werktijd”, aldus Luyten. “Dit maakt de MAK 17 S ideaal voor uiteenlopende taken zoals frezen en kopeggen, maaien met een klepelmaaier en verticuteren.”
Met vier versnellingen vooruit (1,08 tot 7,91 km/u) en één achteruitstand (2,82 km/u) is de machine uiterst wendbaar. Bovendien zijn de wielen onafhankelijk geremd en kan de aftakas op twee toerentallen worden ingesteld (540 of 940 toeren/minuut). “Dankzij deze eigenschappen is de MAK 17 S even veelzijdig als zijn conventionele tegenhangers”, benadrukt Luyten.
Niet alleen de prestaties, maar ook de ergonomie van de MAK 17 S verdient alle lof. De stuurboom is zowel in de hoogte als zijdelings verstelbaar, en alle aandrijvingen schakelen automatisch uit zodra de gebruiker de hendels loslaat. Luyten: “Veiligheid staat voorop. Bij het achteruitrijden schakelt de aftakasaandrijving bijvoorbeeld automatisch uit om ongelukken te voorkomen. Daarnaast lees je de machinegegevens eenvoudig af op een display bij de stuurboom. Via een gekoppelde app op smartphone of tablet, zijn alle accu- en prestatiegegevens realtime te monitoren. Dit maakt het beheer en onderhoud van de machine zeer efficiënt.”
Hoewel de aanschafprijs van de Nibbi MAK 17 S hoger ligt dan die van een traditionele motoculteur – 19.200 euro exclusief btw, tegenover 7.950 euro voor een benzinevariant – verdient de investering zich snel terug. “Naast de evidente milieuwinst is er minder onderhoud nodig, zijn de operationele kosten lager en biedt de machine een ongeëvenaard gebruiksgemak”, zegt Luyten. “Wie ermee werkt, is zeer enthousiast over de prestaties en wendbaarheid.”
De eerste Nibbi MAK 17 S wordt ingezet bij Aralea, een maatwerkbedrijf gespecialiseerd in groenbeheer en infrastructuurwerken. Ralph Bastiné, Monitor Techniek bij het maatwerkbedrijf, ziet veel voordelen in de nieuwe machine: “Met de Nibbi MAK 17 S kunnen we duurzamer werken zonder in te boeten op efficiëntie. De machine is krachtig genoeg om terreinen onkruidvrij te maken in combinatie met de GAMO-onkruidfrees, wat ons werk makkelijker en effectiever maakt.”
De elektromotor maakt het werken stiller, wat zowel voor de werknemers als de omgeving een groot voordeel is. “We merken dat de lichtere trillingen en het verminderde geluid het werk aangenamer maken voor onze medewerkers”, geeft Bastiné aan.
Aralea bestaat al meer dan veertig jaar en heeft als missie om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden naar duurzame tewerkstelling. “Wij bieden onze werknemers niet alleen werk, maar ook een traject van opleiding en ontwikkeling in een veilige omgeving”, legt André Ernst, Communicatie & Marketing bij Aralea, uit. “Onze focus ligt op sociale en economische duurzaamheid, en de investering in een machine als de MAK 17 S sluit daar perfect bij aan.”
Door in te zetten op milieuvriendelijke technologieën zoals de MAK 17 S, draagt Aralea bij aan een duurzamere toekomst, zowel op ecologisch als op sociaal vlak. “Wij willen een wereld waarin iedereen kan bijdragen aan de maatschappij, en dat begint bij het creëren van een gezonde en duurzame werkomgeving”, zegt Ernst.
De introductie van de Nibbi MAK 17 S markeert een belangrijke stap in de elektrificatie van land- en tuinbouwmachines. Luyten besluit: “Deze machine is een voorbeeld van hoe innovatie en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. Wij zijn ervan overtuigd dat elektrisch aangedreven machines de toekomst zijn voor professioneel groenbeheer. Een echte gamechanger voor de sector!”
Neem dan rechtstreeks contact op met Machines de Schutter.