- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
Halfjaarlijks onderhoud is essentieel
De zon laat zich weer wat vaker zien en de vroege bloeiers hebben zich intussen al mooi laten opmerken. Niet alleen de klassieke achtertuin vraagt op dit moment de nodige aandacht, maar ook groendaken zijn toe aan hun halfjaarlijks onderhoud. Een groendak is nu eenmaal het equivalent van een tuin op het dak. En ja, zelfs een extensief groendak heeft nood aan onderhoud.
In de basis is een extensief groendak natuurlijk onderhoudsarm. Maaien of snoeien zijn niet nodig en net zo min hoef je wekelijks of maandelijks het dak op. Maar onderhoudsarm is niet onderhoudsvrij. Zo kunnen wind en vogels er bijvoorbeeld voor zorgen dat ongewenste groeiers op het dak terechtkomen of dat het groen zich op ongewenste plaatsen gaat ontwikkelen. Daarom ontkom je niet aan een onderhoudsbeurt in het voorjaar en voor de winterperiode.
Om een extensief groendak lenteklaar te maken, doorloop je in principe vijf stappen.
In de eerste plaats controleer je de hemelwaterafvoer en verwijder je eventuele vervuiling. Een goed doorstromend systeem verlaagt namelijk het risico op waterschade in de woning.
Vervolgens controleer je het dak op ongewenste wortelaars of zaailingen. Een vogel die een eikel op het dak achterlaat, kan bijvoorbeeld voor schade aan de dakconstructie zorgen. Daarom doe je er goed aan om halfjaarlijks alle vreemde soorten te verwijderen.
In een derde stap maak je alle vegetatievrije stroken opnieuw vrij. Deze zones zorgen ervoor dat vegetatie niet op ongewenste plekken en in je installaties gaat groeien, en werken ook brandvertragend. Het gaat onder meer om de zone langs de dakrand en rond de schoorsteen en andere doorvoeren en installaties.
Ten vierde controleer je het dak op open plekken. Extreem natte, of juist lange droge periodes kunnen invloed hebben op de groei van de beplanting, net als extra schaduw van een fors gegroeide boom, bijvoorbeeld. Ontdek je bij het voorjaarsonderhoud veel open plekken, dan is dit de beste periode om door te zaaien of stekjes in te poten. Als alternatief kan je trouwens ook een stuk sedum scheuren en over de kale plekken verdelen.
Tot slot beoordeel je de algemene groei van de beplanting en zorg je indien nodig voor extra bemesting met een natuurlijk product zoals het speciaal ontwikkelde Pflanzenfit van ZinCo.
De gortdroge zomers van de voorbije jaren deden bij verschillende eigenaars en groenprofessionals vragen rijzen over het al dan niet bewateren van een extensief groendak. Want als de bermen en gazons overal geel en bruin kleuren, hoe ligt de vegetatie op een groendak er dan bij?
In principe heeft een extensief groendak niet meteen extra water nodig. Sedumdaken zijn namelijk erg goed bestand tegen droogte en hitte. Idealiter is het drainagesysteem van een waterreservoir voorzien, en daarnaast wordt ook in de substraatlaag en in de vetplantjes zelf heel wat water opgeslagen. Zelfs wanneer de volledige waterbuffer in de dakopbouw uitgeput is, blijven de plantjes nog gemakkelijk twee weken op hun eigen reserves teren.
Heel concreet kan een sedum PLUS dak in tijden van droogte zo dus 3 à 3,5 week zonder beregening. Pas als de droogte langer dan een maand aanhoudt, kan je ervoor kiezen om het dak te besproeien, bij voorkeur met opgevangen regenwater.
Het onderhoud van een groendak mag dan relatief eenvoudig zijn, het gaat wel nog steeds over werken op hoogte. Dat vergt niet alleen de nodige voorzichtigheid, maar betekent vooral dat je de juiste veiligheidsmaatregelen moet treffen. Denk bijvoorbeeld na over hoe je het dak precies betreedt en opnieuw verlaat, en zorg voor een gepaste randbeveiliging of verankering.
Neem dan rechtstreeks contact op met ZinCo.
Contact opnemen