- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
Wie duurzaam wil bouwen, kan niet meer om de populariteit van groendaken heen. Ook ons land heeft de vele voordelen van dit ecologische product ontdekt. Net daarom drong de nood zich op om de belangen van die specifieke sector te verdedigen. Binnen de Confederatie Bouw is daarom een speciale Federatie Gevel- en Dakgroen opgericht. Zij promoot ook de aanleg van groendaken.
Een groendak is een dak waarop vegetatie groeit en is meteen ook een duurzame, multifunctionele en energiebesparende keuze voor je gebouw. Zo gaat je dak langer mee en bescherm je het hele gebouw tegen regenwater, hitte en geluid. Toch zijn er ook enkele technische vereisten. Zo moet je dak stevig genoeg zijn en je dakdichting wortelwerend. Boven op de dakdichting plaats je dan een drainagemat, die het water naar een afvoerpunt leidt.
Gebruik geen gewone teelaarde, wel substraat van mineralen, lava en groencompost. Teelaarde maakt je dakdichting kapot, waardoor lekken kunnen ontstaan. Zijn deze puntjes afgevinkt, dan kan je sedum zaaien of sedummatten leggen. Dat zijn vetplantjes die het water langer vasthouden. Zo buffert een groendak al snel dertig liter per vierkante meter. Dat maakt dit type daken bijzonder efficiënt in de strijd tegen wateroverlast.
Naast de ecologische voordelen zoals duurzaamheid en biodiversiteit, bieden groendaken dus ook een extra isolatielaag en bescherming tegen water. Voorts genieten je zonnepanelen van een hoger rendement omdat je dak minder snel opwarmt.
Naast sedumdaken heb je de mogelijkheid om met andere planten te werken, zoals siergrassen, hagen en zelfs bomen. “Al spreken we dan over een intensief groendak, waarvoor je één meter substraat nodig hebt. Die vind je meestal op daken die heel wat gewicht kunnen dragen, zoals de binnentuin van een residentie, appartement, ziekenhuis of zelfs een kelderdak”, zegt de Federatie Gevel- en Dakgroen. “De groendaken met sedum zijn extensieve groendaken, bestaande uit zes centimeter substraat en de vetplantjes. Een semi-intensief groendak heeft minstens twaalf centimeter substraat en bestaat uit een SKBG-mengsel: sedum, kruiden, bloemen en grassen. Dat geeft meer structuur en variatie, maar vraagt wel een verzadigd gewicht van 250 kilogram per vierkante meter.”
België is dan wel bezig aan inhaalbeweging, toch kan het nog veel leren van andere landen. In Scandinavië worden groendaken volop gepromoot. Maar ook onze buurlanden staan al veel verder. “In Nederland is een groendak vaak multifunctioneel”, klinkt het bij de Federatie Gevel- en Dakgroen. “Het wordt gebruikt om planten te kweken, die mensen daar vervolgens mogen kopen. Ze leven er echt op de daken. Daarvan kunnen we in België momenteel enkel dromen. Al begint de overheid groendaken meer en meer te verplichten, vooral om water te bufferen en overstromingskansen te verkleinen. Nu is het verplicht bij nieuwbouwappartementen en industriegebouwen. Enkele steden en gemeenten schrijven al subsidies uit, en bij een verbouwing kan je een subsidie aanvragen voor de aanleg van een groendak.”