NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Vijf systemen voor een direct groen resultaat. Zelf aan de slag met groendaken

Vijf systemen voor een direct groen resultaat. Zelf aan de slag met groendaken

Wie geen specialist is in de materie maar zijn klanten wel zelf een gepaste oplossing wil bieden, kan vanaf heden terecht op het online platform van SedumPlaza. Hier vind je systemen voor diverse daken, met het oog op een eenvoudige installatie en een direct groen resultaat.

SedumPlaza is een dochteronderneming van het Belgisch-Nederlandse Alka-Products, dat zich eerder al liet opmerken door zijn kant-en-klare sedumcassettes voor groendaken. Met die oplossing beoogde het bedrijf van meet af aan een optimale combinatie tussen de vele voordelen van groendaken – een esthetische meerwaarde, hogere isolatiewaarde, betere buffering van hemelwater, langere levensduur van dakbedekking en meer biodiversiteit – en zo veel mogelijk eenvoud in installatie en onderhoud. SedumPlaza zet die redenering verder door en biedt via een online webshop niet één, maar vijf systemen, afgestemd op verschillende noden, alsook alle essentiële accessoires zoals folies, dakrandprofielen en Sedum Conditioner meststof. Het doel blijft ongewijzigd: een groendak dat eenvoudig geplaatst kan worden en vanaf dag één een vergroening betekent voor dak en buurt.

Alle elementen van een groendak in één compleet element met eenvoudige klikverbinding.

Click & Go

Click & Go vormt nog steeds de basis en bestaat uit de gekende kant-en-klare
cassettes, aangevuld met een beschermdoek. De cassettes combineren alle elementen van het groendak – drainagelaag, waterbufferinglaag, filterlaag, substraatlaag en vegetatielaag – in één compleet element met vaste afmetingen, dat via een eenvoudig kliksysteem tot een volledig groendak gekoppeld kan worden. Elke cassette is al voor 95% volgroeid, zodat het resultaat er ook meteen na plaatsing helemaal af uitziet. 

Het Click & Go systeem is geschikt voor hellingen tot 15° en heeft een waterbufferingscapaciteit van 30 l/m2. De beschermdoek laat toe om nog 4 l/m2 extra te bufferen. 

Elk pakket omvat een volledige systeemopbouw.

Traditioneel

Bij het traditioneel systeem levert SedumPlaza alle onderdelen voor een eenvoudig sedumdak: een beschermdoek, drainagelaag, voldoende substraat voor een laag van 6 centimeter en een sedummat met een mix van 10 tot 12 soorten. De opbouw van het systeem verzorg je in dit geval zelf, maar het voordeel is dat je het groendak hier perfect op de beschikbare dakoppervlakte kan afstemmen. Het volstaat om de afmetingen van het dak bij bestelling op de webshop in te geven om een oplossing op maat te ontvangen.

Het traditioneel groendak is geschikt voor daken met helling tot 5° en kan, exclusief beschermdoek, tot 50 l/m2 water bufferen.

Aroma

De opbouw van het aroma groendak is vergelijkbaar met het traditionele systeem, zij het dan met een andere mix van sedumplantjes en een licht aangepast substraat. Deze geurige oplossing kan geplaatst worden op daken met helling tot 10° en biedt een waterbufferingscapaciteit van 35 l/m2.

Bees & Butterflies

Wie een echte boost wil geven aan de biodiversiteit, kan opteren voor het Bees & Butterflies groendak. Hier wordt gewerkt met een aangepaste en dikkere substraatlaag van 12 à 15 centimeter en een beplanting die naast sedumplantjes ook enkele grassen en kruiden omvat. Net als het aroma groendak, is dit systeem geschikt voor hellingen tot 10°, maar er dient vanwege de dikkere substraatlaag wel rekening gehouden te worden met een groter gewicht en dus een sterkere dakconstructie. Ook vergt deze oplossing net wat meer onderhoud, inclusief een jaarlijkse maaibeurt.

Ook op lichte en hellende daken past een groendak.

Lichtgewicht

Aan de andere kant van het spectrum, tot slot, biedt SedumPlaza nog een oplossing specifiek voor lichtere dakconstructies zoals carports en fietsenstallingen. Ondanks een buffercapaciteit van 35 l/m2 heeft dit systeem namelijk een verzadigd gewicht van amper 45 à 50 kg/m2. Anders dan bovenstaande systemen bestaat het eenvoudigweg uit drie rollen: drainage, substraat en sedummat. Dat betekent niet alleen dat het systeem uiterst dun is en op hellingen tot maximum 15° geplaatst kan worden, maar bovenal dat de installatie nog sneller en eenvoudig kan gebeuren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details