NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Tuinarchitectuur tot op de millimeter: een waar kunststukje
Het geautomatiseerd totaalstation resulteert in meer nauwkeurigheid en meer vrijgekomen tijd, terwijl eventuele onzekerheden volledig buitenspel worden gezet.

Tuinarchitectuur tot op de millimeter: een waar kunststukje

‘Niet noodzakelijk grote, maar vooral eerder ongewone projecten kunnen aannemen, en die vervolgens kunnen realiseren met een onberispelijk eindresultaat tot gevolg’. Het was niet enkel de drijfveer die landschapsarchitect Jérôme Orban in 2011 leidde tot de oprichting van z’n gelijknamige bedrijf, maar tegelijk ook de visie die sindsdien z’n investeringsbeleid bepaalt. Volledig conform deze opvatting besloot de zaakvoerder een tijdje terug te investeren in een Leica iCON iCR70-robotstation, via meetexpert Lasertopo. De meerwaarde straalt af op meerdere vlakken… En tuinprojecten.

Vaak ligt ambitie om uit te blinken aan de grondslag om een zaak te beginnen. Dat was bij tuinarchitect Jérôme Orban uit Basse-Bodeux, een deelgemeente van Trois-Pont, niet anders toen hij twaalf jaar terug besloot zelfstandig te worden. Al had hij z’n steile opgang toen wellicht niet kunnen voorspellen. In die tijdspanne gooiden Jérôme en z’n almaar grotere team immers hoge ogen, bij zowel particuliere klanten, professionele opdrachtgevers als overheden. 

De iCR70 bewijst ook tijdens de aanlegstudie z’n meerwaarde, want zodra het ontwerpplan is opgeladen naar het totaalstation, leidt het de operator naar een bepaald punt op het plan.

Overkappingen, carports, borders, omheiningen, bestrating, terrassen, zwembaden of waterpartijen… Het aanbod is divers, maar niet de passie en creativiteit die bij ieder project aan de dag worden gelegd: die zijn eenduidig, ongeacht de omvang, zo vertelt de trotse zaakvoerder. “Die motivatie komt voort uit de drang om niet-alledaagse verzoeken te beantwoorden, startende vanaf een blanco canvas maar steevast met een onberispelijk resultaat tot gevolg. Met dit doel voor ogen, heeft iedereen binnen het team z’n eigen specialiteit, waaronder bijvoorbeeld twee landschapsarchitecten die instaan voor de artistieke toets van ieder ontwerp.” Dat die aanpak z’n vruchten afwerpt, mag blijken uit de awards die de firma reeds in de wacht sleepte met onder meer twee bronzen medailles op het Concours de l’Entrepreneur de jardins de Wallonie, respectievelijk in de categorie ‘Kleine tuin’ in 2015 en ‘Tuin groter dan 1000 m2’ in 2020.

Het Leica iCON iCR70 robotstation is zeer intuïtief in gebruik, met vier toetsen op het toetsenbord. En er is slechts één operator nodig.

Precisie staat voorop

Bij elk project dient een terrein te worden opgemeten, om dit tot in het kleinste detail in kaart te brengen. Waar deze metingen vroeger handmatig moesten gebeuren via een meetband of laser, laten moderne meettoestellen toe om sneller op te meten, waardoor meer tijd vrijkomt voor de creatieve invulling van een tuinklus. Dit was voor Jérôme Orban meteen ook de reden om in 2021 te investeren in een gerobotiseerd Leica iCON iCR70-totaalstation via meetspecialist Lasertopo.

“Sinds de ingebruikname van dit robotstation kunnen onze landschapsarchitecten flink wat tijd besparen, maar misschien nog belangrijker dan tijdwinst is de verhoogde nauwkeurigheid”, getuigt de zaakvoerder. “De iCR70 draagt enorm bij aan de precisie bij de voorbereiding van het terrein, waardoor er minder onzekerheden kunnen ontstaan naarmate een project vordert. Door de perfecte visualisatie van de werkelijkheid biedt het toestel ons immers de garantie dat een project haalbaar en realistisch is. Zo weten we bijvoorbeeld perfect vooraf of een bepaalde helling mogelijk is, of dat er een keermuur moet worden voorzien.”

“Ook tijdens de aanlegstudie bewijst de iCR70 z’n meerwaarde, want zodra het ontwerpplan is opgeladen naar het totaalstation, kan het ons perfect leiden naar een bepaald punt op het plan. Dat is de reden waarom we bomen voortaan tot op de millimeter precies kunnen aanplanten, of grote, grillige plantenzones sneller en makkelijker dan ooit kunnen aanleggen.” 

Het planten van bomen gaat echt tot op de millimeter, zonder bijkomende metingen; ook de aanleg van grote plantvakken met organische vormen gaat veel gemakkelijker en sneller.

Intuïtief in gebruik, maar met garantie op begeleiding

Een geavanceerd meettoestel aankopen is één ding, meteen weten hoe dit efficiënt te gebruiken een ander. Ook al blinkt het toestel uit in gebruiksgemak – er zijn slechts één operator en vier toetsen nodig – dan nog stelt Lasertopo alles in het werk om iedere investering razendsnel te laten renderen, via begeleiding op mensenmaat van bij het prille begin. 

“Om onze landschapsarchitecten wegwijs te maken in de functionaliteiten van de iCR70, konden we rekenen op de ondersteuning van twee experten van Lasertopo die ter plaatse kwamen”, blikt Jérôme Orban terug. “Via een opvolgmeeting een weekje later werd ons gewezen op kleine foutjes of slechte gewoontes in gebruik. En zo hoort het ook. Op zowel het toestel zelf als de unieke service van Lasertopo valt werkelijk niets aan te merken. Door het eigen servicecenter van de meetexpert kunnen eventuele vragen razendsnel worden opgelost, en wordt er zelfs proactief contact met ons opgenomen wanneer bijvoorbeeld een kalibratie aan de orde is.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details