NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Trends voor tuinverharding en terrasaanleg
De flagstones zijn natuurlijk gebroken stenen met een grillige vorm.

Trends voor tuinverharding en terrasaanleg

De voorbije jaren waren gevuld met onzekerheid. Veel mensen gaan dan op zoek naar rust. Dat bracht hen ertoe hun tuin onder handen te nemen. Voor je tuinmaterialen kan je bij E.L.S. Garden terecht. Ze hebben alles in huis, zodat elke tuinaannemer vlot elke tuin kan aanpakken. Bij het aanleggen van het terras en bij verharding wordt meer en meer rekening gehouden met de waterdoorlatendheid van het product en van de ondergrond.

E.L.S. Garden is een gespecialiseerde klein- en groothandel in kwalitatieve tuinmaterialen. Ze zijn de perfecte partner voor al je tuinprojecten en hebben een uitgebreid gamma. Dat gaat van bestrating, over tuinschermen, tot decoratie, natuursteen en onderhoudsproducten. E.LS. Garden geeft advies, denkt gericht mee en zoekt samen met de klant de beste oplossing bij een project. 

De laatste jaren is dat project veelal een zwembad. “Mensen gaan minder op reis en zoeken ontspanning in eigen huis. Daardoor merken we een enorme groei in de vraag naar zwembadboorden. We raden hier vooral graniet of blauwsteen aan. De rand van het zwembad moet aan bepaalde eigenschappen voldoen. Zo moet de boord over antislipeigenschappen beschikken en mogen de producten in het water de steen niet beschadigen. Bovendien is het belangrijk dat de steen eenvoudig te bewerken en te versnijden is, zodat deze perfect rond het zwembad past”, vertelt Els Meynen.

Lava is nog steeds een uitstekend alternatief voor boomschors.

Flagstones en lava

De flagstones zijn, net als vorige jaren, nog steeds erg in trek. Dit zijn natuurlijk gebroken stenen met een grillige vorm en enorm populair in landelijke tuinen. Maar ook bij een strakke woning zie je ze meer en meer in de achtertuin verschijnen. “Door de speelsheid van de flagstones wordt veel voor dit product gekozen. Laat je hierdoor niet misleiden. De verschillende vormen en diktes van dit product hebben als gevolg dat plaatsing geen sinecure is, daarom raden we aan voor een professional te kiezen”, vertelt Els.

Verder is lava nog steeds een populair gesteente. “Het is een uitstekend alternatief voor boomschors als bodembedekker. Bovendien hebben lavagruis en lavasplit een stabiliserende werking, waardoor het een geschikte funderingslaag is voor andere toepassingen. Dit natuurproduct heeft een poreuze opbouw die de vochtregulerende en drainerende werking bepaalt. Het water vindt dus sneller zijn weg”, zegt Els. “Door de veranderende weersomstandigheden en de wateroverlast die we de laatste jaren kennen, verwacht ik dat dit product nog aan populariteit zal winnen.”

E.L.S Garden ontwikkelde zelf een grindstabilisatiemat en gravelnet.

Waterdoorlatendheid

In tegenstelling tot Nederland, waar ze alles op zand of fijn split plaatsen, wordt in België meestal alles nog op stabilisatie gelegd. “Daarom creëren we meer bewustheid rond waterdoorlatendheid. Dat geldt niet alleen voor het product, maar ook voor de ondergrond die gebruikt wordt. We organiseren regelmatig infoavonden voor aannemers. Het belang van de voegen en de gebruikte ondergrond bij waterdoorlatende verharding is een van de thema’s die we dan bespreken”, zegt Els.

E.L.S Garden ontwikkelde zelf een grindstabilisatiemat en gravelnet, als alternatief voor een antiworteldoek. “Zo’n antiworteldoek heeft de eerste jaren een goede werking, maar stof en vuil stapelen zich op. Dit doek slibt dicht en uiteindelijk bereikt men het tegenovergestelde van de oorspronkelijke functie”, zegt Els. “Met onze GravelLock grindmat los je dit probleem op. Het wordt geplaatst op een basis van steenpuin. Klein organisch materiaal spoelt eenvoudig door de grindmat, zo blijft de drainerende functie langer behouden. Daaraan hechten we, denkend aan de droogteproblemen van de laatste jaren, veel belang.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details