NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Tetraploïd Engels raaigras zorgt voor extra sterke zode
Omdat het tetraploïde Engels raaigras ook in moeilijke omstandigheden groener en gezonder blijft, wordt de druk van het onderhoud verlicht.

Tetraploïd Engels raaigras zorgt voor extra sterke zode

Dat gras het vandaag hard te verduren krijgt, hoeft geen betoog. Iedereen herinnert zich wel de vergeelde en verschroeide graskanten en gazons van de voorbije zomers. Omdat bijkomend onderhoud veel vergt, extra sproeien vaak geen optie is en de knop van de klimaatverandering ook niet zomaar omgedraaid wordt, zocht DLF de voorbije decennia vooral naar een oplossing aan de bron. In verschillende DLF Masterline graszaadmengsels vind je daarom de nieuwste generatie 4turf® raaigrassen terug.

“We zijn al tientallen jaren bezig met de veredeling van ons tetraploïde Engels raaigras 4turf®”, vertelt Thomas van Tetering, DLF product & marketing manager voor de Benelux. “Dat heeft dubbel zoveel chromosomen als het traditionele diploïd Engels raaigras en kan daardoor rekenen op een aantal belangrijke voordelen. Daar tegenover stond lange tijd echter dat het gras minder fijn en dus minder esthetisch was. Door alsmaar verder te gaan in de veredeling, hebben we ook dat euvel vandaag gelukkig overwonnen, met als gevolg dat deze krachtpatser nu standaard deel uitmaakt van heel wat Masterline graszaadmengsels voor zowel sport als park en gazon.”

Thomas van Tetering is DLF product & marketing manager voor de Benelux.

Niet bang voor extremen

In een situatie waarin het klimaat ook in de van oudsher gematigde Lage Landen steeds extremer wordt, is het belangrijk dat ook het gras zich daaraan aanpast.

“Het tetraploïde Engels raaigras combineert in dat opzicht twee heel belangrijke voordelen”, aldus Van Tetering. “Ten eerste bevatten de tetraploïde zaden meer energiereserves dan de diploïde en kiemt het gras al bij temperaturen van amper 4°C. Dat is veel vroeger dan andere grassoorten en het betekent niet alleen dat je het zaaiseizoen in twee richtingen kan verlengen, maar bijvoorbeeld ook dat de winterprestaties verbeteren en dat het gras zich sneller kan herstellen.”

“Ten tweede kan het tetraploïde Engels raaigras, mede door die snelle kieming, rekenen op een betere doorworteling en dus een diepere wortelstructuur. Zo kan het op een natuurlijke manier meer water opslaan en stijgt de droogtetolerantie. Bovendien stelt de diepe wortelstructuur de plantjes in staat om mineralen in de grond beter te benutten, waardoor het gebruik van meststoffen gereduceerd kan worden. En dat scheelt dan weer in zowel milieubelasting als onderhoudskosten.”

Zonder omkijken

Van Tetering omschrijft het tetraploïde Engels raaigras vooral als “een plant die zichzelf kan redden”. Niet alleen tegen extreme weersomstandigheden, maar bijvoorbeeld ook tegen ziektes en betreding is de plant bijzonder goed bestand.

 “Op vlak van bemesting en gewasbescherming is er steeds minder toegelaten, dus ook een hoge ziekteresistentie wordt alsmaar belangrijker. Daarnaast heeft 4turf® een uitzonderlijk herstellend vermogen. Zolang de schade aan de grasmat beperkt is – bijvoorbeeld door spelende kinderen of een huisdier dat eventjes in het gras ligt te wroeten – zal ze zichzelf herstellen; grotere problemen los je dan weer snel op met een herstelmengsel van 100% 4turf®.”

Omdat het tetraploïde Engels raaigras ook in moeilijke omstandigheden groener en gezonder blijft, wordt de druk van het onderhoud met andere woorden verlicht. “Dat geldt overigens ook in kustgebieden of andere regio’s waar verzilting een probleem is. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 4turf® ook beter bestand is tegen verzilting in het grondwater en dus langer groen blijft.”

De diepe wortelstructuur stelt de plantjes in staat om mineralen in de grond beter te benutten, waardoor het gebruik van meststoffen gereduceerd kan worden.

Onafhankelijk onderzoek

Om de prestaties van 4turf® in alle mogelijke omstandigheden te verifiëren, werd de grassoort door DLF in onder meer Scandinavië en Frankrijk getest. Na onafhankelijk onderzoek door de Universiteit van Wageningen werd het tetraploïde Engels raaigras vorig jaar echter ook opgenomen in de Nederlandse Grasgids, waarin het meteen een podiumplaats kon bemachtigen. “Wat mooi dat we er niet alleen in geslaagd zijn om een nieuwe grassoort te ontwikkelen, maar dat deze ook nog eens in de ‘bijbel’ der grassoorten is opgenomen én een uitstekende score behaalt”, zegt Van Tetering met gepaste trots.

Het juiste mengsel

Omdat een gezonde grasmat nooit een ‘onemanshow’ is, wordt 4turf® in de eerste plaats toegepast in diverse Masterline graszaadmengsels. “Er is weliswaar een herstelmengsel met 100% tetraploïde Engels raaigras, maar voor het aanleggen en doorzaaien van zowel openbare domeinen als particuliere gazons is vooral ons RecreaMaster graszaadmengsel aan de orde. Dit combineert diploïde en tetraploïde Engels raaigras, alsook roodzwenkgrassen en veldbeemdgras voor een betrouwbaar en veelzijdig gebruik.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details