NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Suggesties voor meer kleur en geur bij een volgende Maai Mei Niet
Sneeuwroem is vraatresistent en goed geschikt voor verwildering.

Suggesties voor meer kleur en geur bij een volgende Maai Mei Niet

De Maai Mei Niet-campagne was dit jaar een groot succes. Gemeentebesturen, parken en particuliere tuinen deden er volop aan mee. Dit zorgde voor heel wat mooie beelden van verwilderde gazons, maar niet iedereen had helaas een even mooi en biodivers resultaat. Enkele suggesties voor beterschap.

Veel hangt natuurlijk af van de zaden die reeds aanwezig zijn in het gazon, en steriele gazons hebben wel meerdere jaren nodig vooraleer een bloementapijt zich tevoorschijn tovert. Toch biedt de interesse van het grote publiek in dit project heel wat mogelijkheden voor de tuinaannemer of groendienst.

We kunnen deze gazons namelijk gaan verrijken met bloembollen en doordat we later gaan maaien kunnen we ook andere soorten gaan gebruiken. Ik zocht met hulp van enkele experts uit welke bloembollen nu het meest geschikt zijn om in een gazon te gaan verwerken.

Het Nijmegen mengsel van JubHolland is een perfect gazonmengsel met najaarsbloeiende en voorjaarsbloeiende krokussen.

Krokussen en lookalikes

Crocus tommasinianus, de boerenkrokus, is een klassieke krokus maar wel eentje die uitstekend dient als vroege bron van nectar voor bijen. Het is een stinzenplant die kan verwilderen in het gazon en waarvan er verschillende cultivars beschikbaar zijn op de bollenmarkt. De meest populaire cultivar is de ‘Ruby Giant’. Hij is dan ook prachtig, met zijn verschillende tinten purper, en hij verwildert net zo makkelijk als de soort. ‘Ruby Giant’ wordt 10 centimeter hoog en bloeit in februari tot begin maart. 

Er wordt niet zo vaak aan de op de krokus lijkende Colchicum of herfsttijloos gedacht ,wanneer men bloembollen aanplant in het gazon. Toch kan het perfect. Zeker wanneer men laatbloeiende soorten kiest. De herfsttijloos bloeit in het najaar vanaf september; in deze periode kunnen we stoppen met het gazon te maaien en hebben we al meteen bloei. De bladeren komen pas na de bloei tevoorschijn, maar blijven heel klein in de winter en groeien daarna uit in het voorjaar. Ook bij deze bollen is het dus belangrijk om niet te vroeg te maaien in het voorjaar, zodat de knollen genoeg kracht kunnen opdoen om in het najaar te schitteren.

Narcis mag niet ontbreken

Er zijn heel wat verschillende narcissoorten en cultivars op de markt, maar niet allemaal zijn ze geschikt om in het gazon te verwerken. We kennen natuurlijk allemaal de kleine vroegbloeiende narcis ‘Tête-à- Tête’, maar de volgende soorten verdienen ook wat extra aandacht.   

Narcis ‘Jetfire’ is er zo eentje. Hij heeft prachtig heldergele bloemblaadjes en een oranje kroon. Hij wordt zo’n 25 centimeter hoog en bloeit al in maart. Deze narcis is goed vraatbestendig, wat dan weer een pluspunt is voor gazons waar vaak konijnen of herten langskomen. ‘Jetfire’ won een RHS-award en werd al tweemaal verkozen tot voorjaarsbloeier van het jaar.  

Narcis bulbocodium of hoepelroknarcis is iets minder gekend, maar daarom niet minder waardevol. Zijn kleine schattige ronde bloemen steken ver boven het grasachtige loof uit. Deze bolletjes zijn zeer rijkbloeiend. De cultivar ‘Oxford gold’ is zelfs zo rijkbloeiend, dat soms wel tot zeven bloemstelen per bol kunnen verschijnen. Hij bloeit in april en wordt zo’n 15 tot 20 centimeter hoog.   

Narcis romieuxii is er ook eentje met een wel heel bijzondere bloei. De cultivar ‘Julia Jane’ is de meest gekende en bloeit met lichtgele bloemen al vroeg in februari en maart. Hij verwildert misschien het minst van de hierboven vermelde soorten, maar is zeker het proberen waard. Doordat hij al zo vroeg bloeit, is hij ook geschikt voor gazons die iets vroeger gemaaid worden dan eind mei.

Narcis romieuxii ‘Julia Jane’ is geschikt voor gazons die iets vroeger worden gemaaid.

Klein maar krachtig

Blauwe druifjes mogen zeker niet in deze lijst ontbreken. Een nieuwe sterke en mooie cultivar is Muscari armeniacum ‘Manon’. Bijzonder aan deze Muscari is zijn kleur. Zijn kleurschakering van ijs- en lichtblauw tot wit is al van in het knopstadium aanwezig. Hij wordt zo’n 15 tot 20 centimeter hoog en is zeer winterhard. 

Een al iets vlotter verkrijgbare Muscari met lichtblauwe kleur is dan weer Muscari ‘Baby Breath’. Ook deze is geschikt voor verwildering.   

Chionodoxa sardensis, Een vroegbloeiend bolletje met kleine stervormige blauwe bloemen en een wit hartje. Sneeuwroem bloeit in maart-april en heeft een bloeihoogte van 10 centimeter. De bloemen lijken wat op die van Scilla, maar deze Chionodoxa doet het uitstekend in gazons. Hij is daarenboven nog eens goed vraatresistent en uitstekend geschikt voor verwildering. 

Tulipa turkestanica, Dit botanisch tulpje is een echte topper. Hij is meerbloemig en heeft heerlijk ruikende, ivoorwitte bloemen met een knalgeel hart. Het is ook nog eens een echt stinzenbolletje dat zich graag vermeerdert. Hij bloeit begin april en is dus met zijn 20 centimeter hoogte geschikt voor de gazons die meedoen aan de Maai Mei Niet campagne. 

Galanthus nivalis. Sneeuwklokjes kunnen uitstekend vermeerderen in gazons maar worden niet zo vaak toegepast. De bolletjes moeten namelijk redelijk ‘vers’ worden geplant. Eens ze volledig zijn uitgedroogd, is het resultaat vaak teleurstellend. Je kan er dus voor opteren om ofwel in augustus vers geoogste bollen te planten, ofwel om te wachten tot het bloeiseizoen in januari, februari, maart. Je kan dan opgepotte sneeuwklokjes in P9 kopen bij vaste plantenkwekers en dit heeft meestal een zekerder resultaat. 

Ook het lenteklokje (Leucojum vernum) kan moeilijk tegen uitdroging, maar indien de bollen van goede kwaliteit zijn kunnen ook zij perfect worden toegepast.

Dit stinzenbolletje kan in gazons dankzij de campagne van Maai Mei Niet.

Topper voor vochtige gazons

Frittilaria meleagris. Dit laatste bolletje is een meerwaarde voor zeer vochtige gazons. De wilde kievitsbloem kan echter ook gedijen in iets drogere gronden maar komt in het wild vooral in vochtige, veen- of leemhoudende weiden voor. Wanneer ze zich uitzaaien, kunnen zowel paars gespikkelde als witte bloemen verschijnen. Hij is inheems in België en Nederland en wordt zo’n 30 centimeter hoog. Gezien hij pas bloeit in april, is hij enkel geschikt voor gazons die laat in het voorjaar worden gemaaid. 

Deze bloembolletjes zijn slechts een selectie van wat mogelijk is. Er zijn verschillende mengsels op de markt te verkrijgen waarin meerdere soorten zijn verwerkt. De bloembollen in dit artikel hebben we gekozen omdat ze zich graag spontaan vermeerderen, sterk genoeg zijn om de grasmat te doordringen en gemaaid kunnen worden tegen ten laatste eind mei. Zo kan je zelf je eigen mengsel samenstellen of op zoek gaan naar mengsels waarin deze soorten zijn verwerkt.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details