- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
Een mathematisch enigma. Zo zou je de organisatie van Kwekerij De Boever uit Deinze op het eerste gezicht kunnen noemen. Met een vaste ploeg van amper vijf personen slaagt het familiebedrijf er immers in om 2.000 à 2.500 variëteiten vaste planten en siergrassen, goed voor een totaal van 1,8 miljoen exemplaren per jaar, op te kweken en onder zowel particulieren als tuinaannemers en steden en gemeenten te verdelen. “Een heuse uitdaging”, geeft medezaakvoerder Wouter Geurs toe, “waarbij jobstudenten, seizoensarbeiders en doordachte keuzes in ieder geval onontbeerlijk zijn.”
Wouter Geurs is zichtbaar trots op het familiebedrijf waar hij dankzij zijn vrouw Evelien De Boever, dochter van oprichters Patrick en Chris, in gerold is en waar inmiddels ook Christophe Christiaens, partner van tweede dochter Anneleen, mee aan het roer staat. “De familiale waarden die we uitdragen zijn ongetwijfeld een van onze sterkste punten”, aldus Geurs. “Klanten hebben een duidelijk aanspreekpunt en het engagement ligt hoog. Heeft een tuinaannemer voor een bepaald project bijvoorbeeld ook een aantal soorten, bomen of struiken nodig die niet in ons assortiment zitten, dan zullen wij al het nodige zoeken om zijn totaalconcept te doen slagen. Daarenboven kweken we in onze eigen tuin ook nieuwe en alternatieve soorten op, om te kijken hoe ze groeien en onze klanten daarover dus de nodige feedback te kunnen geven.”
Dat dergelijke experimenten al eens nodig zijn, heeft uiteraard te maken met de klimaatverandering. “Er is een duidelijke evolutie richting planten die droogteresistent en klimaatrobuust zijn. Soorten zoals een geranium macrorrhizum White Ness, een aster macrophyllus Twilight of een liriope muscari Moneymaker doen het in dat opzicht bijvoorbeeld erg goed.”
Ook los van de specifieke plantensoorten zelf zet Kwekerij De Boever sterk in op een robuuste productie. “Wij kweken niet zozeer op het visuele, wel op de sterkte van de plant. Tuinaannemers en steden en gemeenten hebben nu eenmaal weinig boodschap aan planten die er meteen na aanplant prachtig uitzien, maar geen seizoen kunnen standhouden. Voor hen is het vooral belangrijk dat de planten goed afgehard zijn en zich snel kunnen wortelen. Daarom kiezen we er bijvoorbeeld voor om zo min mogelijk te sproeien en onze planten minstens één keer per jaar te maaien. Zo krijgen ze ruimte om te ademen, kunnen ziektes zich minder ontwikkelen, en creëren we mooi vertakte planten.”
De keuze om zo min mogelijk te sproeien past ook in het streven van Kwekerij De Boever naar een zo duurzaam en ecologisch mogelijke productie. “In dat opzicht werken we tegenwoordig nog uitsluitend met potten uit gerecycleerd materiaal en proberen we zoveel mogelijk water te recupereren”, aldus Geurs. “In totaal zijn onze terreinen daarvoor voorzien van een opvangcapaciteit van maar liefst tien miljoen liter.”
Opvallend is ook het gebruik van veenarme potgrond. “In België wordt er voorlopig nog niet zoveel aandacht aan besteed, maar in het Verenigd Koninkrijk is de veenproductie bijvoorbeeld al stopgezet en zal er vanaf 2030 een volledig verbod gelden op het gebruik ervan. Er zullen dan ook geen planten geteeld in veen meer geïmporteerd mogen worden. Veen is immers geen hernieuwbare bron en het ontginningsproces is ook niet bepaald duurzaam. Vandaar dat wij samen met onze leverancier nu al op zoek gaan naar waardige vervangers en alternatieven. Helemaal veenvrij is onze potgrond nog niet, maar we hebben het aandeel wel al tot 65% kunnen terugdringen.”
Grijpt Kwekerij De Boever de ecologische en klimatologische uitdagingen van de toekomst met beide handen aan, dan is er één uitdaging die het familiebedrijf net iets meer kopzorgen bezorgt: het personeelstekort. “Onze hele sector is op zoek naar geschikte arbeidskrachten, en dat is bij ons niet anders. Gelukkig kunnen we wel rekenen op jobstudenten en seizoensarbeiders. In combinatie met de keuze om het inpotten te automatiseren, slagen we er zo toch nog in om tot 40.000 planten per dag in te potten.