NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Slim regenwatermanagement bij Agristo
Natuurlijk groen speelt een onmiskenbare rol in het ontwerp van het nieuwe kantoorgebouw van Agristo.

Slim regenwatermanagement bij Agristo

In het West-Vlaamse Wielsbeke bouwde aardappelverwerkend bedrijf Agristo de voorbije jaren een nieuw kantoorgebouw. Dat moet een visitekaartje worden in de regio – niet alleen omwille van het esthetisch karakter en het gebruik van duurzame materialen, maar evenzeer omwille van de hoge ecologische ambities die het vertegenwoordigt. Zo draagt de kleurrijke daktuin bijvoorbeeld bij aan het bufferen en vertraagd afvoeren van regenwater. Groen- en daktuinspecialist Naturoof stond en staat in voor aanleg en onderhoud.

Natuurlijk groen speelt een onmiskenbare rol in het ontwerp van het nieuwe kantoorgebouw van Agristo. Niet alleen was het een expliciete vraag van het bedrijf om groene ruimte te voorzien, architectenbureau OYO maakte het ook effectief tot een centraal kenmerk van het gebouw. 

Struiken en hagen zorgen in de daktuin van ruim 2.000 m2 voor een spel van verschillende hoogtes.

Elk seizoen anders

Samen met landschapsarchitect Erik De Waele voorzag het architectenbureau onder meer groene terrassen op elk niveau, verschillende groenzones op het gelijkvloers, bovenop de parkeerkelder, en een daktuin van ruim 2.000 m2 op de eerste verdieping. Daar wordt er middels struiken en hagen met verschillende hoogtes gespeeld en treden bomen en meerstammigen als eyecatchers op. Een mengeling van vaste planten, bollen en knollen maakt de daktuin af en zorgt voor wisselende bloeiperiodes, zodat de daktuin er elk seizoen anders uitziet.

Dakopbouw

Het grootste deel van de daktuin op de eerste verdieping werd aangelegd op een retentiesysteem. De dakoppervlakte daaronder werd vlak uitgevoerd, zonder helling richting de dakafvoeren. Bovenop de wortelwerende roofing werd eerst een absorberende en mechanisch beschermende doek geplaatst, met daarop Optigrün waterretentieboxen van 85 mm hoog. Als groeimedium voor de beplanting werd vervolgens nog eens 34 cm daktuinsubstraat aangebracht. Ter hoogte van de bomen werden grotere heuvels gecreëerd. 

Daarnaast werd ook tegen de aanwezige zitbanken een aanheuveling gecreëerd. Hiervoor werden harde XPS isolatieplaten trapsgewijs op het retentiesysteem aangebracht, zodat extra volume gevormd werd zonder al te veel bijkomend opbouwgewicht.

Als groeimedium voor de beplanting werd 34 cm daktuinsubstraat aangebracht. Ter hoogte van de bomen werden grotere heuvels gecreëerd.

Retentiedak

Retentiedaken houden regenwater tijdelijk vast, waardoor het trager wegvloeit en de druk op het rioleringssysteem gereduceerd wordt. Tegelijk staat een retentiesysteem ook garant voor een ecologische en onderhoudsvriendelijke daktuin. In de waterretentieboxen staat per vierkante meter namelijk steeds zo’n 80 liter water. Verticale capillaire wieken zorgen voor een opwaarts watertransport richting een capillair filtervlies, dat het water vervolgens horizontaal verdeelt en aan de beplanting ter beschikking stelt. De waterretentieboxen creëren zo als het ware een alternatieve grondwatertafel en maken een irrigatiesysteem bijgevolg overbodig. 

Om de retentiekratten in periodes van langdurige droogte aan te vullen, werden bij Agristo wel nog vier bewateringsautomaten voorzien. Zij werken op basis van een eenvoudig vlottersysteem, dat in principe één keer per jaar gecontroleerd moet worden.

Bomen en meerstammigen vormen de eyecatchers in het project.

Iedereen dicht bij de natuur

Er kon echter niet overal gebruikgemaakt worden van het retentiesysteem. Op enkele zones werd het dakoppervlak bijvoorbeeld hoger afgewerkt dan de rest, en ter hoogte van de luifels moest het opbouwgewicht beperkt blijven. In deze zones werd dan ook gekozen voor een meer traditionele daktuinopbouw met waterbufferende drainageplaten. 

De toevoeging van een irrigatiesysteem met druppelleidingen zorgt ervoor dat lage vaste planten, grassen en sedumbeplanting ook hier weelderig kunnen groeien en bloeien. Dat zorgt niet alleen voor een verhoogde biodiversiteit, maar beschermt werknemers ook tegen constant direct zonlicht en creëert een 360° natuurlijke achtergrond voor elke werkruimte. Van overal in het gebouw heeft men immers zicht op groen en dus een constante connectie met de natuur.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details