NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Quads: handig hulpmiddel voor groensector
De quads zijn leverbaar in veel uitvoeringen.

Quads: handig hulpmiddel voor groensector

Betrouwbare machines met veel vermogen en grote trekkracht

Quads zijn handige voertuigen, die voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt. Voor recreatie of sport, maar Jeegee Motors levert ook verschillende quads van het merk Polaris die dienstdoen als werkmansvoertuigen in de groensector.

Jeegee Motors is de Benelux-importeur voor onder andere de merken Polaris (quads en side-by-sides) en motorfietsen van Indian Motorcycle. Ook zijn ze  importeur van Kawasaki engines: motoren voor onder andere gras- en zitmaaiers. Zo’n vijftien jaar geleden kwam Polaris erbij, de wereldwijde marktleider in offroad-voertuigen, waaronder quads. En die zijn bij uitstek geschikt voor toepassing in de groensector, vertellen salesmanager Niels van Rijn en marketingmanager Ron Betist van Jeegee. 

De Polaris Sportsman 570 is wereldwijd de best verkochte quad van een a-merk en is ideaal voor gebruik door hoveniers. Van Rijn: “De Sportsman 570 is een betrouwbare machine met veel vermogen en die relatief zuinig is. Hij is ook leverbaar in 1000 cc. De 570 cc-uitvoering heeft 44 pk vermogen, fors hoger dan quads van andere merken in die klasse. Daarnaast heeft de quad een grote bodemvrijheid: je kunt ermee over een boomstam of object heenrijden.”

De Big Boss is voorzien van zes wielen.

Krachtige motor en hoog koppel

De quad past veelal in een busje en hoeft dus niet op een aanhanger te worden vervoerd, wat natuurlijk wel kan. Sterker nog: de aanhanger is aan de quad te bevestigen, waardoor je niet steeds met kruiwagens in de weer hoeft. 

Marketingmanager Ron Betist: “Ook belangrijk is de krachtige motor. Door het hoge koppel van 42,1 Nm heeft de quad ook met lage snelheid veel trekkracht, tot wel 680 kilo.” 

Een ander voordeel van de Sportsman 570 is dat hij naast de tractoruitvoering ook leverbaar is met een L7E-kenteken, waardoor een bestuurder met een gewoon rijbewijs erop mag rijden. Andere a-merken quads hebben alleen tractoruitvoeringen af-fabriek, zodat er altijd een trekkerrijbewijs nodig is.

Polaris heeft daarnaast veel accessoires beschikbaar. Die zijn ingedeeld in vier categorieën: comfort, jacht, werkmansvoertuig, en winter. Zo zijn er, naast de verschillende opbergrekken, ook veel types opbergboxen voor onder meer gereedschap. Ook kan er optioneel een lichtbalk op het voertuig geplaatst worden, waardoor de gebruiker altijd een bouwlamp bij zich heeft. Een andere veel verkochte accessoire is de sneeuwschuif. Die wordt overigens ook in de agrarische sector gebruikt, bijvoorbeeld om voer of hooi in de stal te verplaatsen.  

De quads kunnen in de hoveniersbranche worden ingezet als werkmansvoertuig.

Speciale uitvoeringen 

De quads zijn leverbaar in 22 uitvoeringen. Zoals de Agripro-edition. Bij deze quad zijn de rekken om materiaal te vervoeren aan de voor- en achterzijde uitgevoerd in staal, in plaats van kunststof. Ideaal voor het transport van zware spullen of het monteren van speciale tools zoals een gifspuit. Ook is de quad voorzien van gps, waardoor je kunt zien welk deel van het terrein je al hebt bewerkt. Van Rijn: “Ook kun je de maximum snelheid per zone instellen, bijvoorbeeld maximaal 10 kilometer per uur op het erf. Het systeem is met een app te koppelen aan een telefoon, om muziek af te spelen of om een routeplanner te gebruiken.”

Er is ook een model met zes wielen beschikbaar. Deze Big Boss is standaard voorzien van een kantelbare bak aan de achterzijde, waarvoor extra accessoires beschikbaar zijn, zoals een rek als bak-verhoger of bak-verlenger. Van Rijn: “Polaris kijkt altijd naar verbeteringen, ook op basis van terugkoppeling uit de praktijk. Zo hebben ze recent de accu iets anders gepositioneerd. Als ze met een kleine ingreep wat kunnen verbeteren, doen ze dat. Voor de Europese markt produceert Polaris in Polen. We zijn er onlangs geweest met een aantal dealers uit de Benelux. Zij hadden wat technische opmerkingen en dat wordt dan door de fabriek meteen opgepakt. De technische afdeling uit Polen vraagt regelmatig in andere Europese landen naar gebruikerservaringen. Zo hebben we korte lijnen. Dat is een belangrijk onderdeel van de werkwijze van Polaris.” 

Het systeem is te koppelen met een telefoon.

True on demand drive

De quads van Polaris zijn uitgerust met true on demand drive, een ander systeem dan veel andere merken hanteren. Simpel gezegd werkt het zo: rijdt de quad door drassig gebied, dan leest hij per wiel uit hoeveel grip er nodig is. Op basis daarvan verdeelt hij automatisch de kracht over de vier wielen. 

Bij quads, net als bij andere werkmansvoertuigen, is er steeds meer vraag naar elektrisch aangedreven modellen. Dat is echter nog niet mogelijk, vanwege de beperkte ruimte op de quad en omdat een accu simpelweg te zwaar is. Betist: “Een groot accupakket is niet handig voor een quad. Van de a-merken is er dan ook nog geen elektrische quad die goed functioneert. Die komt er wel, het zal alleen nog wel even duren.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details