NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Prachtige planten en bomen van eigen kweek
Boomkwekerij De Nolf is actief op drie productlocaties, verspreid over 35 hectare.

Prachtige planten en bomen van eigen kweek

In de sector van plantenkwekerijen klinkt de naam van Boomkweker De Nolf als een klok. Geen wonder, als je weet dat het West-Vlaamse familiebedrijf actief is op drie productielocaties, goed voor 35 hectare. Met een aanbod van maar liefst 1.700 plantensoorten en 3.000 referenties, is deze plantenkwekerij al bijna veertig jaar lang de vaste leverancier van vele professionele klanten. We trokken naar Waregem voor een gesprek met medezaakvoerder Lucas De Nolf.

Uit de kluiten gewassen familiebedrijf

Als zoon van Willy en Katrien De Nolf is Lucas letterlijk opgegroeid tussen de klimplanten, coniferen, heesters en bomen. Vandaag staat hij mee aan het roer van het flink uit de kluiten gewassen familiebedrijf, met zeventien vaste medewerkers en ongeveer het dubbele aantal interimkrachten. 

“Toen mijn ouders in 1985 de kwekerij opstartten, bestond het aanbod voornamelijk uit klimplanten”, blikt Lucas De Nolf terug. “Anno 2023 bieden we onze klanten een ruim en zeer gevarieerd aanbod van zelfgekweekte platen aan, gaande van bloeiende en niet-bloeiende heesters, coniferen, klimplanten en bomen in verschillende formaten.”

“Daarnaast bieden we onder de naam Noble een honderdtal bijzondere plantensoorten aan, die goed scoren op het vlak van winterhardheid, compactheid of bloeiperiode. Met dit speciale aanbod inspireren we onze klanten om out-of-the-box te denken en samen met hun eindklanten nieuwe soorten te ontdekken.”

Geavanceerde heftrucks kunnen honderd planten in één keer oppikken en vervoeren.

In alle soorten en maten

De spreiding over drie locaties is een bewuste keuze, zegt De Nolf. “Op onze hoofdlocatie in Waregem focussen we op het kweken van planten voor de tuinaanleg, in potmaten van 10 tot 200 liter. Op die manier kunnen tuinaannemers bij ons meteen volgroeide planten komen ophalen. In onze tweede locatie in Waregem gaan we voor planten in kleinere potten, tot 3,5 liter. En Lochristi, bekend voor de azaleakweek, is onze uitvalsbasis voor de teelt van zuurminnende planten zoals blauwe bes of rhododendron.”

Op elk van deze drie productielocaties leggen Lucas De Nolf en zijn team de lat erg hoog op het vlak van kwaliteitseisen, met respect voor omgeving en milieu. Het bewijs? De MPS A- en MPS GAP-certificeringen van Milieu Project Sierteelt. “We zijn er erg trots op deze labels te mogen uitdragen, als bewijs dat duurzaamheid steeds hoog op onze agenda staat”, geeft De Nolf aan. “Ook op andere punten sparen we kosten noch moeite om ons bedrijf zo duurzaam mogelijk te maken.”

Duurzaam beleid in de praktijk

De Nolf licht graag toe hoe die duurzame aanpak er in de praktijk uitziet: “Onkruid verdelgen we enkel manueel, niet chemisch. Plantenziektes bestrijden we wel op chemische wijze, maar steeds met een mix van producten die op korte termijn werken en dus maximaal enkele weken traceerbaar zijn op onze planten. Daarnaast werken we enkel met koude, traagwerkende meststoffen, die we zo goed mogelijk doseren per plant. We zien dan ook quasi geen uitspoeling in ons recuperatiewater.”

En hoe scoort de kwekerij qua energie-efficiëntie? “Momenteel hebben we (nog) geen eigen zonnepanelen. Ons plan om een eigen windmolen van 150 meter hoog te plaatsen kan jammer genoeg niet doorgaan. Onze uitgebreide vloot van voertuigen is voor het overgrote deel elektrisch. Vorig jaar kochten we een nieuwe elektrische motor aan.”

Klanten hebben een ruime keuze uit 1.700 plantensoorten en 3.000 referenties.

Investeren in automatisering en digitalisering

Bij Boomkwekerij De Nolf werd de voorbije jaren hard ingezet op automatisering: “In een van onze Waregemse vestigingen gebruiken we geavanceerde heftrucks, die honderd planten in één keer kunnen oppikken en vervoeren. Bij de teelt van onze planten in pot hebben we quasi alle processen tot aan de afwerking geautomatiseerd. Dit geldt trouwens ook voor de verkoop en het voorraadbeheer. Via onze webshop krijgen onze klanten 24/7 een actueel overzicht van beschikbare planten en aantallen. Online bestellen is kinderspel, en we leveren binnen 12 à 24 uur.”

Divers professioneel klantenbestand

Een aanpak die de binnen- en buitenlandse klanten van Boomkweker De Nolf ten zeerste appreciëren. “Wij verkopen enkel aan professionelen en richten ons op tuincentra, tuinaannemers, handelaars, kwekers en webshops”, aldus De Nolf. “Belgische klanten zijn een belangrijk afzetkanaal voor ons, maar daarnaast exporteert onze sierplantenkwekerij ook naar meer dan twintig landen binnen en buiten de Europese Unie. Die internationale verkoop is goed voor 60 procent van onze jaaromzet.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details