- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
Een nieuwbouw appartementencomplex dat moet voldoen aan strenge milieueisen van Brussel Leefmilieu, wordt voorzien van drie groene daken met een totale oppervlakte van 760m2, om zo ten minste 90% van het regenwater op te vangen. Een bijkomend voordeel: de bewoners hebben nu een gezamenlijk dakpark waar ze kunnen genieten van een grote biodiversiteit. Verschillende boomsoorten, bloembollen, vaste planten, heuvels en een groene gevel toveren het dak van de parkeergarage van het appartementencomplex om tot een ontmoetingsplek.
‘‘Alle grote renovatie- en nieuwbouwprojecten in Brussel moeten aan specifieke milieuvoorzieningen voldoen’’, vertelt Pierre Ghysbrecht, oprichter van groendaken bedrijf Biotik. ‘‘Het probleem bij dit appartementencomplex is dat er te weinig grond rond de woonblokken is waar het regenwater opgevangen kan worden. Een van de oplossingen om alsnog 90% van het regenwater op te kunnen vangen zijn de drie groene daken.’’
De drie groene daken op dit appartementencomplex zijn onderverdeeld in twee semi-intensieve groendaken van elk ongeveer 90 m², en een groot intensief groendak van 540 m², wat ook wel het dakpark wordt genoemd. Al deze vierkante meters groene daken zorgen naast de juiste afvoer van regenwater ook voor thermische en akoestische isolatie. Het voorkomt dat er op warme zomerdagen hitte-eilanden ontstaan. Tevens wordt de levensduur van het dak verdubbeld omdat de planten, het substraat en de technische lagen een goede bescherming bieden.
Om het laatste beetje regenwater dat toch van het dak afvloeit op te vangen is er een grote regenwatertank geplaatst. Daarmee worden de groene daken beregend en de toiletten van de appartementen doorgespoeld.
Het noordwestgerichte dakpark is een groene oase van rust, waar de bewoners zich kunnen terugtrekken in de natuur. Vanaf beide trappenhuizen loopt er een wandelpad naar het centraal gelegen terras. Het wandelpad neemt je mee langs de zeven heuvels en vijftien bomen variërend in hoogte tussen de één en vier meter. De bomen die er zijn geplant, zijn de Cornus Mas, Mespilus Germanica, Cornus Sanguinea en Frangula Alnus.
Op de heuvels vind je ook negenhonderd schaduwrijke vaste planten, die ervoor zorgen dat het dakpark het hele jaar door groen blijft. Dit zijn planten zoals Euphorbia cyparissias, Origanum vulgare en Festuca arundinacea. Om het geheel af te maken zijn er tussen de wandelpaden en heuvels ook nog 1.400 bolgewassen geplant en is er twee kilo inheems bloemenzaad gezaaid om de biodiversiteit te stimuleren.
Om het geheel nog groener te maken is er ook nog gekozen voor een groene wand. Deze is gecreëerd door een klimnet van dertig bij zes meter te spannen en daar Passiflora caerulea, Trachelospermum jasminoides, Clematis armandii & Clematis vitalba tegenaan te laten groeien, waarbij de groene wand vanuit het dakpark naar boven groeit.
‘‘Deze groene daken zijn een mooi project, zowel technisch als ecologisch. Het is niet zomaar een plat groen dak waar plantjes ingesmeten zijn. Er is goed nagedacht over de constructie, functionaliteiten en uitvoering’’, aldus Ghysbrecht. De grootste uitdaging zat hem in de drainage van het water.
Uiteindelijk is er gekozen voor verschillende lagen, waarbij er voor de dakdichting is geopteerd voor een wortelwerend type dakdichting. Dit is gelegd door dakwerkers. Daarbovenop is een laag geotextiel van 300g/m2 geplaatst ter bescherming van het dak. Gevolgd door drainage- en retentieplaten die deels het water vasthouden; het andere deel wordt langzaam gedraineerd. Gevolgd door een laag Argex kleikorrels, een geotextiel als filterlaag die ervoor zorgt dat de kleikorrels niet worden gemengd met de substraat. En als bovenste laag de beplanting, de grindwegen en het grindterras.
Ghysbrecht sluit af: ‘‘Het project is in december 2023 afgerond, dus nog erg jong, ik kan niet wachten op de evolutie in de komende paar jaar.’’