- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
Zowel groothandel als klanten profiteren van nakende verhuis
Vanaf 1 augustus krijgt E.L.S. Garden een nieuwe stek. De groot- en kleinhandel in tuinconstructiematerialen verhuist naar een grotere site aan de andere kant van Laakdal, waar extra magazijnruimte onder meer voor een efficiëntere logistiek zal zorgen. Om ook de verhuis zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, organiseert het familiebedrijf nog tot eind juni een bijzondere stockverkoop, met aandacht voor onder andere boordstenen en tegels in natuursteen. Net die kunnen in tijden van waterdoorlatende oplossingen erg interessant zijn, meent Els Meynen.
De verhuis zat er al langer aan te komen, geeft Els Meynen toe. Nadat de oorspronkelijke plannen een aantal jaar geleden onverwachts opgeborgen moesten worden, heeft E.L.S. Garden nu een nieuwe site gevonden op de Oude Geelsebaan in Veerle-Laakdal. “We verhuizen naar de andere kant van Laakdal en komen zo net iets dichter bij Antwerpen te liggen. We genieten hier ook een iets hogere zichtbaarheid, terwijl de bereikbaarheid even goed blijft.”
De belangrijkste reden voor de verhuis was het steeds nijpendere plaatsgebrek op de Nikelaan. “Soms moesten we twee of drie palletten omzetten alvorens we het juiste product uit het magazijn konden halen. Erg efficiënt is dat natuurlijk niet”, lacht Els. “Op de nieuwe locatie hebben we nu al 75 à 80 are ter beschikking. Dat is anderhalve keer de oppervlakte van de vorige locatie, en ook het magazijn is anderhalve keer zo groot. Dat zal voor ons logistiek apparaat meteen een wereld van verschil zijn. Bovendien bestaat de mogelijkheid om nog tot twee hectare uit te breiden. Die zullen we in de komende jaren naar alle waarschijnlijkheid wel aangrijpen.”
In de aanloop naar de officiële verhuis organiseert E.L.S. Garden op de Nikelaan nog tot eind juni een stockverkoop met tal van producten en einde reeksen, soms aan pre-coronaprijzen. Het gaat bijvoorbeeld om specialere grindsoorten, boordstenen en natuurstenen tegels. Zeker die laatste zijn sinds jaar en dag een paradepaardje van het bedrijf. Al in de late jaren 70 trok vader en medezaakvoerder Ivo Meynen immers al naar Franse steengroeves op zoek naar kwalitatieve natuursteenproducten; sindsdien zette het bedrijf nauwe samenwerkingsverbanden op met steengroeves in Frankrijk, India en China. De diverse herkomsten zorgen voor een uitgebreid assortiment, met heel diverse texturen en structuren, terwijl de directe link met de groeves een volledige kwaliteitscontrole garandeert.
“Natuursteen is een prachtig en tijdloos product”, benadrukt Els. “Het is eerlijk, uniek en veelzijdig. In vergelijking met materialen zoals beton en keramiek heeft het wat mij betreft ook nog steeds meer voor- dan nadelen. Bij keramische terrastegels ontstaan bijvoorbeeld nog regelmatig problemen omdat de voegmiddelen niet aangepast zijn, de voegen degraderen en er zo water onder de twee centimeter dikke tegels terechtkomt. Dat heb je bij tegels uit natuursteen, die al snel drie centimeter dik zijn, niet zomaar voor.”
Ook in het kader van de huidige waterproblematiek en de alsmaar strengere regels voor verhardingen ziet Els nog een belangrijke rol weggelegd voor natuursteen. “Uiteraard wordt er vooral geopperd voor ontharding, maar daar waar er wel nog verhard kan worden, evolueren we naar een situatie waarin paden en terrassen enkel nog op een volledig waterdoorlatende ondergrond aangelegd mogen worden. De dikte van een natuursteentegel zorgt in dat geval voor een veel grotere stabiliteit dan andere producten. Zij hoeven voor een goed resultaat heus niet op stabilisé of in een mortelbed geplaatst te worden. Meer zelfs, tot zo’n dertig à veertig jaar geleden werden tegels, maar ook klinkers, altijd op een waterdoorlatende split-, grind- of zandlaag geplaatst. Daarvoor hebben we dus echt niet noodzakelijk nieuwe producten of technieken nodig.”