NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Meer groen in de hoofdstad
Aan tramhalte Legrand op de Brusselse Louizalaan werden in totaal twintig bomen geplant.

Meer groen in de hoofdstad

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ruimt koning auto steeds meer plaats voor zachte mobiliteit en bijbehorende groenprojecten. Brussel Mobiliteit – de dienst die instaat voor voorzieningen, infrastructuur en vervoer – volgt nieuwe projecten nauwgezet op. De voorbije winter plantte de dienst 1.550 nieuwe bomen en leidde ze diverse onthardingsprojecten in goede banen. Boomkwekerij Udenhout leverde de bomen voor een mooi project aan de Louizalaan.

In de sector van boomkwekerijen klinkt de naam van Boomkwekerij Udenhout als een klok. Franky Vandeputte, pr-verantwoordelijke bij het Nederlandse familiebedrijf, licht toe: “Boomkwekerij Udenhout – dat ook internationaal zeer actief is – kweekt al meer dan 130 jaar bomen. Met een assortiment van ruim 600 soorten bomen en meerstammigen uit eigen kwekerij, zijn we de gedroomde partner voor klanten die op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde manier groenprojecten willen realiseren. Brussel Mobiliteit deed een beroep op onze expertise.”

Van asfalt naar groene zone

Sinds 2020 voert Brussel Mobiliteit in onze hoofdstad talrijke plaatselijke projecten uit om de doorlaatbaarheid van de bodem te verhogen en te zorgen voor een beter beheer van het afvloeiwater.  

“Concreet betekent dit dat zones die bedekt zijn met dolomiet of asfalt, omgevormd worden tot groene zones”, zegt Vandeputte. “Alleen al het vergroten van kuilen aan de voet van bomen heeft een grote impact. Wist je trouwens dat grasperken de warmste plekken in de stad zijn? Een voetbalterrein kleurt zelfs roder dan asfalt. Dus ook het beplanten van grasstroken met bomen en struiken heeft een verkoelend effect.”

De groene stadsomgeving creëert rust en zorgt voor een gezondere luchtkwaliteit.

Ambitieus onthardingsproject

Tijdens de winter 2021-2022 ging op vele plaatsen in Brussel de schop in de grond voor onthardingsprojecten. 

Vandeputte: “Een van die projecten is de herinrichting van een 6.000 m² grote groenzone aan het einde van de Louizalaan, aan tramhalte Legrand. Voor dit project, dat in mei van dit jaar voltooid werd, werden twintig bomen geplant en werd er 900 m² oppervlakte onthard. Dit was een van de grotere onthardingsprojecten die we al gedaan hebben, samen met onze collega’s van landschapsaannemer Krinkels. De gespecialiseerde teams van Brussel Mobiliteit kwamen bij ons op bezoek om zorgvuldig verschillende soorten bomen te kiezen, ook voor andere projecten in de stad. In totaal had de dienst 150 verschillende soorten bomen nodig. Dankzij ons uitgebreid gamma konden we hen een vlotte service geven.”

Regentuintjes als extra troef

Bij de herinrichting van de groenzone aan de Louizalaan maakten Boomkwekerij Udenhout en Krinkels ook werk van zogenaamde ‘jardins de pluie’ of regentuintjes. 

“Deze aanpak is een prima oplossing om de reabsorptie van regenafvoer door de bodem te vergroten”, legt Vandeputte uit. “Concreet werden bomen geplant op delen van het voetpad waar niemand wandelt. Het is een interessante manier om de ondergrond vochtig te houden.”…

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details