NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
‘Maai Mei Niet’,  maar wat dan in juni?
Ongemaaid en ongemoeid, laat het gras maar groeien in mei! Een waar festijn voor de bijen.

‘Maai Mei Niet’, maar wat dan in juni?

Mei, de maand waarin elke vogel een spreekwoordelijk ei legt en waarin elke graspartij ongebreideld mag groeien en bloeien. Als de grasmaaiers een maand lang zwijgen, krijgen allerhande planten en kruiden de kans om tot bloei te komen en zo de diversiteit aan fauna in onze tuinen te stimuleren. Toch komt er een punt waarop je van die weide weer een gazon moet maken. En dat doe je zo.

Volgende maand is het zover: Maai Mei Niet! Een mooi initiatief, waarbij een hele maand lang de grasmaaier achterwege gelaten wordt. Het gazon krijgt de vrije loop en kan zich ontplooien tot een echt bloementapijt. Je levert een waar buffet aan de vele insecten en verrijkt de biodiversiteit in de tuin. Een heel mooi verhaal, waarvan je als tuin- en natuurliefhebber warm wordt. Als tuinaannemer heb je uiteraard ook wel het realistisch besef dat deze vrijbuiterij best op een gecontroleerde manier gebeurt, zodat maanden aan zorg voor een mooi siergazon niet verloren gaan. 

Doseren en verticuteren

Zodra in de maand juni de meeste bloempjes zijn verdwenen, breng je best de maaier opnieuw in actie. Het weer op lengte maaien van het gras zal over meerdere maaibeurten gebeuren, waarbij telkens slechts één derde van de lengte wordt weggemaaid. Zo wordt de hoeveelheid bladgroen gedoseerd weggenomen, waardoor het gras zich beter kan aanpassen en minder onder stress komt. Gebruik bij het maaien steeds een grasmachine met opvangbak. Zo worden onkruidzaden opgezogen en is de kans kleiner dat deze zich in je groene tapijt gaan uitspreiden. 

Gedurende de vele weken waarin het gras lange grashalmen kon ontwikkelen, ontstond ook veel schaduw aan de gazonbodem, waardoor blaadjes in deze schaduwzone afstierven en voor viltopbouw in het gazon hebben gezorgd. Ook kruiden en andere planten die intussen sterk zijn opgeschoten, dienen te worden teruggedrongen. Na een kuur van biodiversiteit in het gazon is het uit den boze om hiervoor chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Het ecologisch opschonen van de grasmat kan je enkel mechanisch aanpakken: verticuteren is de boodschap.

De verticuteermachines kammen de grasmat intensief uit, om het gras zo weer klaar te maken voor de zomermaanden.

Minimale schade

Tijdens het verticuteren snijden de messen verticaal doorheen het grastapijt. Daarbij schrapen ze een overvloed aan vilt van de bodem weg. Onkruid en andere plantjes in het gazon zijn vaak breedbladiger dan gras, waardoor de messen van de verticuteermachine vooral dit bladgroen wegsnoeien. Ontdaan van zijn blad, is onkruid verzwakt en minder in staat zom ijn positie te verdedigen tussen de grasplantjes die geen invloed van het verticuteren ondervinden. Het is hier zaak om een verticuteermachine in te zetten die heel intensief de grasmat kan doorkammen en hierbij minimale schade aan het gras aanricht.

Daarvoor zijn de nieuwe ELIET EZR-verticuteermachines bijzonder aangewezen. De Double Cut messen van deze machines staan slechts op 1,5 centimeter van elkaar, waardoor ze de grasmat zeer intensief kunnen doorsnijden, met slechts minimale schade dankzij hun ultradunne breedte (1,5 mm). Daarnaast draaien de messen ook overtop en zijn ze ook permanent puntig, waardoor ze een betere grip hebben op het mos en vilt en het zo optimaal uit de grasmat kunnen lichten. Hierdoor staan deze machines bekend om hun kwalitatief verticuteren: het mos en de viltlaag worden met een 30% hoger rendement uit de grasmat gelicht. 

De EZR-verticuteermachines zijn zelfrijdend, waardoor je niet langer hoeft te duwen en de grasmat op gelijkmatige snelheid gereinigd kan worden, ongeacht het terrein. Deze professionele machines zijn beschikbaar in verschillende werkbreedtes (45 cm, 55 cm en 65 cm), zodat je een ideale machine vindt naargelang de grootte van de tuin. Na het verticuteren ligt de grasmat er opnieuw proper bij en is het gras klaar om de zomer in te gaan.

Doorzaaien

Nadat je onkruid en mos hebt verwijderd, kunnen kale plekken in het gazon zichtbaar worden. Dit is dan ook het perfecte moment om het gazon door te zaaien. Zo breng je jong gras in het bestaande gazon en wordt het gazon weerbaarder tegen zomerse droogte en gazonziektes. Het extra gras zal de plantdichtheid verhogen, waarmee ook de groei van onkruid kan worden onderdrukt. Met de juiste aanpak heb je in slechts enkele weken opnieuw een zuiver en groen siergazon.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details