Platform voor de tuin- en groenprofessional

NL | FR

Boomkwekerijen

Laurier in pot geeft flexibiliteit aan elk tuinproject

_DSC2298
Bloeiende planten zorgen voor kleur; een stevige, wintergroene plant zoals laurier voor structuur.

Tekst | Elise Noyez

Beeld | Laurica Plants

18 oktober 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Een uitgekiend ontwerp met slim gepositioneerde bomen, heesters en vaste planten is wellicht het tuinproject bij uitstek. Vaak wil de klant echter ook een gezonde dosis flexibiliteit, of gewoon een kleine, eventueel zelfs tijdelijke opknapbeurt voor extra cachet. De beste partner voor zo’n opdracht is zonder twijfel de plant in pot, met de wintergroene laurier als uiterst veelzijdige vaandeldrager.

De laurier of laurus nobilis is een dankbare plant. Ten eerste zorgt het wintergroene karakter het hele jaar door voor een frisse en prettig ogende aanblik. Ten tweede laat de plant toe om quasi eindeloos te variëren, in zowel vorm als maat. De vormgesnoeide exemplaren van Laurica Plants krijgen dan ook in heel diverse projecten een permanente of meer tijdelijke plaats.

De bladeren van de laurus nobilis kunnen zowel vers als gedroogd in allerlei gerechten gebruikt worden.

Statige wachter

Met een levensgroot exemplaar langs beide zijden van een poort of voordeur, krijgt de toegang van de woning meteen een statige indruk. Vooral de bol op stam, bij voorkeur in een grote stijlvolle pot, wordt vaak gebruikt om zo de doorgang te benadrukken, maar ook piramides zijn hiervoor goed geschikt.

Is er sprake van een lange, rechte oprijlaan of een dito tuinpad? Dan legt een rij planten langs beide zijden van de laan extra nadruk op het perspectief. De bestemming springt daardoor nog meer in het oog, terwijl de route ernaartoe door de afwisseling net dat tikkeltje interessanter wordt.

Groene hoekjes op het terras

Een selectie terrasplanten brengt extra leven en knusheid op het terras. Bloeiende planten zorgen daarbij voor kleur; een stevige, wintergroene plant zoals laurier voor structuur. Dat betekent dat eender welke vorm hier tot zijn recht kan komen, van het meest eenvoudige kleine bolletje tot een keizerskroon of exemplaar met gedraaide of gevlochten stam.

In het perfecte groene hoekje wisselen exemplaren met verschillende vormen en maten elkaar af, maar vermijd te grote contrasten. Het oog moet ononderbroken van de ene naar de andere plant kunnen glijden.

Zorg dat het oog ononderbroken van de ene naar de andere plant kan glijden.

In de kruidenbak

Of de laurier nu letterlijk in de kruidenbak komt te staan, of het snoeisel van grotere exemplaren elders in de tuin sporadisch zijn weg naar de keuken vindt, vast staat dat de laurier naast een esthetische ook een functionele plant is, met bijzondere aromatische eigenschappen. Op voorwaarde dat het om een echte laurus nobilis gaat en dus niet om bijvoorbeeld de prunus laurocerasus – ook gekend als paplaurier of laurierkers – en er bij het onderhoud geen gebruik wordt gemaakt van chemische sproeistoffen, kunnen de bladeren zowel vers als gedroogd in allerlei gerechten gebruikt worden.

De laurier verliest geen blad en is bijgevolg een erg dankbare plant voor de aankleding van feestelijkheden.

Feestelijke aankleding

In de Oudheid werden overwinningen steevast met laurierkransen en -kronen gevierd, maar ook vandaag maakt de laurier bij feestelijke gelegenheden regelmatig zijn opwachting. Groene planten brengen per definitie rust en leven in de zaal, en vooral de meer bijzondere laurierplanten, zoals een bol op een gevlochten stam, voegen daar een feestelijk, exclusief en luisterrijk karakter aan toe. 

Het wintergroene karakter van de plant, maar ook het voordeel dat ze geen blad verliest, maakt de laurier geschikt voor feesten het hele jaar door, terwijl de grote diversiteit in afmetingen toelaat om de plant zowel binnen als buiten te gebruiken, altijd op maat van de locatie en het evenement.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Thomas Goossens

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel je graag meer over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details