NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Kleiklinkers voor duurzame terrasaanleg: 5 troeven
Hortus Althea – Ontwerp janenlies. tuin en landschap, Putte.

Kleiklinkers voor duurzame terrasaanleg: 5 troeven

Wie een duurzame oplossing zoekt voor terrasaanleg, komt al snel bij kleiklinkers uit. Dit natuurlijk bestratingsmateriaal bestaat in een brede waaier aan kleurschakeringen, formaten en texturen. Met hun unieke vormgeving en esthetiek geven kleiklinkers ieder project een persoonlijke uitstraling. Ze vormen de ideale keuze voor tuin en terras dankzij hun uitstekende technische prestaties en onderhoudsgemak. En ze worden nog mooier met de tijd. Product manager Armelle Windels van Wienerberger licht graag alle troeven van kleiklinkers toe.

Ruimte voor creativiteit 

“Met kleiklinkers realiseren aannemers elk project precies hoe de klant het wil. Dankzij het groot aanbod aan kleuren, formaten en texturen passen ze bij elke stijl, van rustiek tot strak hedendaags. Bovendien kan de terrasaanlegger naar hartenlust spelen met legpatronen en vormen. Kleiklinkers geven de creatieve vrijheid alle ruimte”, vertelt Windels. 

Passaqua Doris – Ontwerp Tuinaanneming Trenson, Adegem.

Eenvoudig onderhoud

Een tweede troef van kleiklinkers is hun onderhoudsvriendelijkheid. Armelle Windels legt uit: “Het volstaat ze eens per jaar te reinigen met een hogedrukreiniger of borstelmachine. Omdat gebakken klei zeer resistent is, mag u hardnekkige vlekken op kleiklinkers met alle soorten reinigingsproduct aanpakken. Zelfs olie, teer of benzine kunt u gemakkelijk verwijderen zonder veranderingen in de kleur of textuur van de klinkers.”

Vast in kleur en vorm gebakken

Windels haalt ook de voordelen aan die voortvloeien uit de grondstof en het productieproces van kleiklinkers: “De combinatie van verschillende soorten klei geven kleiklinkers een unieke kleur. Ze zijn in de massa gekleurd en 100% kleurvast. Omdat ze onder druk vormgegeven, gedroogd en gebakken worden, zijn ze buitengewoon vormvast. Ze zijn weinig poreus en een extreem hard, waardoor ze bij vorst niet scheuren of barsten, en weinig gevoelig zijn voor mos- en algenvorming.” 

Gehard voor een langdurig bestaan 

Ook met de duurzaamheid van kleiklinkers kunt u uw klanten bekoren. “Dankzij hun specifieke klei­samenstelling en het bakproces op hoge temperatuur vertonen kleiklinkers zelfs na vele jaren geen merkbare slijtage. Ze zijn bestand tegen uitzonderlijke omstandigheden zoals felle vorst en hoge druk. Door hun slijtvastheid gaan ze gemiddeld wel 125 jaar mee. Ze zijn ook circulair, want ze zijn gemakkelijk demonteerbaar, herbruikbaar en, na hun levensduur, recycleerbaar”, aldus Armelle Windels.

Authentica Retro Castello – Ontwerp Tuinwerken Willemsens, Boutersem.

Waterpasserende functie

Tot slot wil ze nog een kleiklinker in de kijker zetten: de waterpasserende Passaqua. “De Passaqua verenigt vijf troeven: functionaliteit, esthetica, regelgeving, ecologie en lange levensduur. Passaqua kleiklinkers zijn uitgerust met afstandshouders, waardoor u ze kunt plaatsen met zes millimeter brede voegen. Dat maakt van het oppervlak een waterdoorlatende verharding. Omdat het water sneller wegvloeit via de voegen, is er minder risico op algen, mossen en onkruid. Dat komt het uitzicht en onderhoudsgemak extra ten goede”, besluit Windels. 

Ontdek ze zelf 

U kunt het volledige gamma Wienerberger kleiklinkers bekijken in de showrooms en buitentoonparken in Londerzeel en Kortrijk. Daar ontdekt u de vele mogelijkheden en creatieve toepassingen die kleiklinkers bieden.

Toon het resultaat vooraf 

Wilt u uw klanten vooraf tonen hoe hun terras er zou uitzien met kleiklinkers? Dat kan met de Wienerberger visualisatietool. U kiest een virtuele modelwoning in de stijl van uw klant en selecteert van daaruit de ideale kleiklinkers, formaten en legverbanden voor het project. Wilt u een stap verder gaan en diverse kleiklinkers combineren in een zogenaamde Paver-mix textuur? Dan kunt u tot vier verschillende kleiklinkers aanvinken. U vindt de tool op www.wienerberger.be/visualisatietool.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details