NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Kleiklinkers: een unieke uitstraling voor elk project
Hortus Althea kleiklinkers bieden een perfecte kleurenmatch met oude gebouwen. (Ontwerp: janenlies, Putte)

Kleiklinkers: een unieke uitstraling voor elk project

Kleiklinkers zijn een populaire bestrating voor terrassen, opritten en tuinpaden. Hun talloze kleuren, formaten, texturen en mogelijke legpatronen bieden u als groenprofessional heel wat creatieve vrijheid bij het ontwerp. Zo kan u kleiklinkers stijlvol integreren in elk project. Ze bieden ook heel wat praktische voordelen, die uw eindklanten snel enthousiast zullen maken over deze natuurlijke materiaalkeuze.

Geen twee klinkers zijn hetzelfde

De kleur van een kleiklinker hangt af van de plaats waar de klei ontgonnen werd, van de kleisoorten, en van het bakproces. Dat resulteert in een eindeloos kleurenpalet met lichte nuances, waardoor elke kleiklinker uniek is. De bakwijzen en afwerkingsmethodes zorgen voor variaties in de structuur. Zo worden kleiklinkers bijvoorbeeld getrommeld voor een authentieke look met een verweerd effect. 

Op zoek naar een verweerde retro-uitstraling? Dan zijn de getrommelde Trendline Eros kleilinkers een mooie keuze. Ontwerp: Tuinarchitectuur Otium, Brakel.

Mooier door de tand des tijds

Kleiklinkers verliezen nooit hun kleur. Dat komt omdat ze van nature gekleurd zijn in de massa, zonder kleurstoffen. Doorheen de jaren worden ze zelfs nog mooier door verwering. Ze zijn niet alleen kleur-, maar ook vormvast. Zelfs extreme vorst kan kleiklinkers niet doen barsten of scheuren. Die grote vormvastheid hebben ze te danken aan de natuurlijke eigenschappen van klei en aan het productieproces. Kleiklinkers worden onder druk vormgegeven, gedroogd, en gebakken op zo’n 1.100 °C, wat een bijzonder hoge hardheid garandeert. 

Onderhoudsvriendelijkheid troef 

Datzelfde speciale productieprocédé resulteert ook in een lage porositeit. Dat maakt kleiklinkers weinig gevoelig voor mos- en algenvorming. Qua onderhoud zijn ze dus een gedroomd materiaal. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt onder hoge druk, met eender welk gangbaar onderhoudsproduct, volstaat om ze proper te houden.

Een natuurlijk, duurzaam product

De basisgrondstof van kleiklinkers is klei, een hernieuwbaar materiaal. Klei is onschadelijk voor mens en milieu en komt in onze contreien overvloedig voor. Het productieproces met vuur, water en klei is ook 100% natuurlijk. Dankzij hun samenstelling en het bakproces op hoge temperatuur, zijn kleiklinkers bestand tegen extreem belastende omstandigheden zoals vorst en hoge druk. Ze gaan gemiddeld wel 125 jaar lang mee, zonder merkbare slijtage. 

Naast de strakke uitstraling bieden de Scala Dresden kleiklinkers intrigerende kleurnuances. (Ontwerp: Architectenbureau Acke & Van Wynsberghe, Assenede)

Circulair en waterpasserend

Door hun duurzaam karakter en de legwijze kunnen afgeschreven kleiklinkers gemakkelijk hergebruikt of gerecycleerd worden. Zo goed als alle Wienerberger kleiklinkers kregen het DUBOkeur, een bewijs dat het een milieuvriendelijke keuze is. Passaqua kleiklinkers bieden nog een extra ecologisch voordeel. Hun zijdelingse afstandshouders maken de voegen groter, zodat het regenwater in de bodem kan infiltreren. Dat beperkt het risico op overstroming en verhoogt het grondwaterpeil. Door het 10% voegaandeel kan u de Passaqua klinkers officieel als waterpasserende verharding gebruiken. 

Ontdek ze snel zelf 

Op de website www.wienerberger.be vindt u alle kleiklinkercollecties van de fabrikant. Zo krijgt u al een goed idee van het ruim aanbod aan kleuren, formaten en texturen. In de Wienerberger showrooms in Kortrijk en Londerzeel kunt u het volledige gamma in het echt zien.  

Het gamma Hollandse kleiklinkers straalt gezelligheid en authenticiteit uit. (Oud Hollands Oud Utrecht, ontwerp: GC-Architecten, Meulebeke)

Wist u het al?  

De Londerzeelse showroom kreeg een complete make-over! Ze werd omgetoverd tot een echt belevingscentrum met innovatieve digitale tools. Zo worden bezoekers op een eigentijdse manier geïnformeerd en geïnspireerd. Ga er snel langs voor een digitale belevingsreis.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details