- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
Ook sterke planten, echter, behoeven de juiste zorgen. Bovendien wordt in de winter de basis gelegd voor planten en bomen die de rest van het jaar floreren.
Laurier is een uiterst sterke en wintergroene plant, die in principe ook in het najaar lang buiten kan blijven staan. Echter, laurier is in onze contreien niet winterhard. Kan de plant lichte en kortstondige vriestemperaturen tot ongeveer -5°C probleemloos doorstaan, dan zal aanhoudende vorst leiden tot uitdroging of schade aan stam of kruin. Vormgesnoeide planten in het bijzonder verliezen zo hun esthetisch karakter. Van zodra het zwaar of gedurende meerdere dagen gaat vriezen, is het dan ook nodig om in te grijpen. Dat kan op twee manieren: ofwel laat je de plant binnen overwinteren, ofwel pak je hem met geschikte materialen in.
Waar mogelijk, is het aangeraden om laurier vanaf de eerste aanhoudende vrieskou binnen te laten overwinteren. Temperatuur, licht, lucht en water vormen daarbij de belangrijkste aandachtspunten.
Wat temperatuur betreft, geldt het principe ‘koude maakt sterk’. Planten hoeven niet in een verwarmde ruimte te staan, maar overwinteren best op een plaats die zo dicht mogelijk bij de buitentemperatuur aansluit, doch gegarandeerd vorstvrij is.
Licht is in de winter, de rustperiode van de plant, geen absolute noodzaak. Ook in een garage, tuinhuis of donkere loods kunnen de planten dus overwinteren.
Een regelmatige verluchting, daarentegen, is wel vereist, met name om ziektes en plagen te vermijden.
Tot slot heeft laurier ook in de winter water nodig. Een plant die binnen overwintert, is daarvoor volledig afhankelijk van manuele watergiften. In de regel wordt aangeraden elke twee à drie weken water te geven, al hangt de precieze frequentie af van de temperatuur en hoeveelheid licht.
Is er geen binnenruimte beschikbaar of zijn de planten te groot om te verplaatsen, dan is het ook mogelijk om een laurier in te pakken. Deze methode vergt evenwel iets meer aandacht en biedt bij aanhoudende vrieskou nooit honderd procent zekerheid.
Om de plant zo goed mogelijk tegen de vrieskou te beschermen, moeten in ieder geval niet alleen de kruin en de stam geïsoleerd worden, maar ook de kluit. Dat kan bijvoorbeeld door de pot in te pakken en bovenop de potgrond een laag stro aan te brengen. Wordt de kluit onvoldoende beschermd, dan zal het water in de grond namelijk bevriezen en zal de plant uiteindelijk uitdrogen.
Is die grondige inpakbeurt noodzakelijk om de plant tegen vrieskou te beschermen, dan houdt ze zelf echter ook enkele risico’s in. Onder het afdekmateriaal kan vocht zich immers gaan opstapelen, waardoor er schimmel kan ontstaan. Daarom is het niet alleen noodzakelijk om gebruik te maken van ademende materialen zoals jute of vliesdoek, maar tevens om ervoor te zorgen dat de planten nooit langer dan absoluut noodzakelijk ingepakt blijft. Is er na een week van vorst met andere woorden milder weer voorspeld, dan wordt de plant best opnieuw uitgepakt. In periodes met nachtvorst maar mooie dagen, kan het volstaan de afdekking overdag te openen en zo het geheel te laten verluchten.
In tegenstelling tot een overwintering binnen, levert een winterjas dus niet alleen minder zekerheden, maar vergt het ook meer ingrepen en meer aandacht voor de weersomstandigheden. Om die reden biedt Laurica-Plants de mogelijkheid om planten van projecten en particulieren in het Lauretum te Jabbeke te laten overwinteren.
Na de periode van de grootste nachtvorst, doorgaans in maart, kunnen de planten in ieder geval weer buiten worden geplaatst. Planten die nog volledig in rust zijn en vroeg buitenkomen, zullen de koude beter verdragen. Een te lange of te warme periode binnen, daarentegen, zorgt ervoor dat planten te vroeg uitlopen.
Idealiter krijgt laurier tijdens zijn winterrust een vormsnoei en wordt er net voor de lente opnieuw meststof toegediend, zodat de plant over voldoende voedingsstoffen beschikt om weer een mooi groen blad te vormen.