NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Inventief en duurzaam beton tegen wateroverlast
De CityRiver-stadsrivier kan intense regen veel beter opvangen dan een traditioneel ondergronds rioleringssysteem.

Inventief en duurzaam beton tegen wateroverlast

Tegelwippen is een trend die is overgewaaid van de noorderburen. Het gaat om wedstrijden tussen gemeentes om zoveel mogelijk tegels te verwijderen. Het idee past in het kader van bodemontharding en de aanpak van de problematiek rond het tekort aan water dat onze bodem infiltreert. Bij Ebema – met Belgisch Eurodal-kantoor in Grobbendonk – vinden ze dat een goed initiatief, maar zeker niet de enige manier om waterinfiltratie in de bodem te stimuleren.

Het is een feit dat de overdaad aan niet-waterdoorlatende verharding in ons land ecologisch niet verantwoord is. Ook Ebema is het, als betonspecialist, helemaal eens met de intentie om dorpen en steden klimaatbestendiger te maken. Maar, hoe eenvoudig die oplossing ook klinkt: de verharding simpelweg overal verwijderen is niet noodzakelijk de beste keuze.

De Tuinstraten in Antwerpen fungeren als een groene long in het hart van de stad.

Het comfort van slimme verharding

Ebema juicht uiteraard initiatieven zoals tegelwippen toe. Ze sensibiliseren mensen om niet zomaar ondoordacht elke vierkante centimeter van de grond te verharden. Ze wijzen bovendien op het belang van goed waterbeheer. Ook Ebema zet zich daarvoor in. Omdat het innovatieve bedrijf samen met iedereen de levensruimte wil verbeteren.

Laurens Grossard, marketing Ebema/Eurodal: “In realiteit heb je vanzelfsprekend op specifieke plaatsen wel verharding of bestrating nodig. Voor het comfort en de veiligheid van alle weggebruikers. En vergeet niet dat mensen met een mobiele of visuele beperking wel degelijk die (geleide)tegels op het trottoir en andere openbare plekken nodig hebben.” 

Door de plaatsing van waterpasserende tegels met een waterdoorlatende fundering wordt de infiltratie van water bevorderd.

Verzoenende alternatieven

Gelukkig hoeft dit geen of-of-verhaal te zijn. Er bestaan alternatieven die comfort én waterinfiltratie verzoenen. Heel wat zelfs. Want Ebema_LivingCity ontwikkelt al jarenlang waterpasserende en waterdoorlatende tegels en klinkers in prefabbeton. Ze zijn te vinden in het gamma Eco Solutions. Door speciaal aangepaste patronen worden er kleine openingen gecreëerd waardoor regenwater doorgelaten wordt. Dit kan bijvoorbeeld gerealiseerd worden door brede voegen met gras, grind of kiezel ertussen, zodat het regenwater alle kansen krijgt om in de bodem te sijpelen. Verharding, maar dan zónder negatieve gevolgen voor de planeet.

Antwerpen en Oostende

Een goed voorbeeld hiervan is het opvallend project samen met de stad Antwerpen: de Tuinstraat. In tijden van klimaatopwarming en wateroverlast is vergroenen namelijk de boodschap. Daarom komt er in vijf Antwerpse districten een ‘Tuinstraat’: een straat die onthard is – en vooral – slim verhard. 

Laurens Grossard: “De Tuinstraten in Antwerpen fungeren als een groene long in het hart van de stad. Door de plaatsing van waterpasserende tegels met een waterdoorlatende fundering, wordt de infiltratie van water bevorderd. Dat zorgt voor een efficiënte en ingenieuze bewatering van het groen.”

“Ook in Oostende gingen we aan de slag. Het CityRiver-project belichaamt de duurzame herontwikkeling van de voormalige industriële maritieme site aan de Oosteroever, met een innovatief riolerings- en wegenontwerp. De weg bestaat uit een brede centrale goot die al het regenwater opvangt. Zo ontstaat een stadsrivier die opzwelt als het regent en na elke regenbui haar oorspronkelijke stroming hervat. Deze stadsrivier kan intense regen veel beter opvangen dan een traditioneel ondergronds rioleringssysteem.”

Het CityRiver-project belichaamt de duurzame herontwikkeling op de Oosteroever in Oostende met een innovatief riolerings- en wegenontwerp.

Groentegel en Waterbench 

Laurens Grossard: “Als een dorp of stad een manier zoekt om het straatbeeld groener te maken, dan is de Groentegel een goede optie. Dat is een tegel met een gat in het midden, specifiek bedoeld om er bloemen of planten in te plaatsen. Nóg origineler en creatiever? Ga voor een betonoplossing op maat. Kijk maar naar een ander lid van onze Eco Solutions: The Waterbench. Dat is een bank uit poreus, waterdoorlatend beton met waterbuffer. Ideaal om op straten of pleinen gemakkelijk onderhoudbaar groen toe te voegen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details