NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Hybride biogeluidswand SonicMac® brengt een groene oplossing tegen lawaaihinder

Hybride biogeluidswand SonicMac® brengt een groene oplossing tegen lawaaihinder

Wetenschappers kijken op een nieuwe manier naar de effecten van geluid. Voorheen werd lawaaihinder als storend beschouwd, vandaag weten we dat lawaai ons ziek maakt. In het bestrijden van decibels werd de laatste jaren relatief weinig vooruitgang geboekt. Texion brengt nu een innovatieve oplossing, waarbij o.a. gebruik wordt gemaakt van kennis en ervaring voor het wapenen van gronden voor steilbouw.

Absorberen van geluid
Het deel van het lawaai dat wordt geabsorbeerd in de wand is wég. Bermen gebouwd met grond zijn uitstekend geschikt voor het reduceren van geluidshinder, omdat een groot deel van de decibels wordt geabsorbeerd. Helaas is er niet steeds de ruimte aanwezig om natuurlijke flauwe taluds te bouwen. Steiler bouwen kan, door gebruik te maken van gewapende grond, maar er zal steeds een brede basis nodig zijn om een bepaalde hoogte te breiken. SonicMac® laat toe een bijna verticale wand van ca 80° met grond te bouwen.

Reflecteren van geluid
Wegkaatsen van lawaai is een ander deel van de oplossing. Het niet-geabsorbeerde deel wordt gereflecteerd als een biljartbal die de stootrand van de tafel raakt. De hoek van constructie ten opzichte van de geluidsbron dient daarom oordeelkundig gekozen te worden.

SonicMac®
De opbouw van SonicMac® bestaat uit een meccanosysteem van typische symmetrische Terramesh Green elementen en een structuur binnenin, die ingevuld worden met grond.

 

Soorten geluidschermen
SonicMac® combineert een aantal types in één. Het is een gronddam met absorberende, reflecterende en isolerende eigenschappen en de wand is bovendien groen en beplantbaar.

1 Absorberende schermen
1.1Aluminium en metalen schermen
1.2Betonnen schermen
1.3 Schermen in kunststof
1.4Houten schermen
1.5 Begroenbare schermen

2 Reflecterende schermen
2.1Aluminium en metalen schermen
2.2Betonnen schermen
2.3 Schermen in kunststof
2.4Houten schermen
2.5 Begroenbare schermen

3 Niet vlakke schermen
3.1 Beplantbare schermen
3.2L-elementen

4 Gronddammen

SonicMac®
Tekeningen in dwg-formaat in 3D, in de verschillende fasen van opbouw, zijn beschikbaar voor de ontwerper.

 

SonicMac®
Deze biogeluidswand biedt de combinatie van oplossingen: een wand die bestaat uit grond, te bouwen volgens de gewenste hoek met het maaiveld, op een smalle basis. Bovendien is de wand onmiddellijk groen en blijft nog extra begroenbaar. Aan graffitivandalen biedt SonicMac® een allesbehalve aantrekkelijk tekenbord.

Structuur en stabiliteit
De opbouw bestaat uit een meccanosysteem van typische sym­metrische Terramesh Green elementen die aangevuld worden met grond. Er bestaat ruime ervaring met het bouwen met deze kant-en-klare elementen die een levensduur van 120 jaar hebben.  Aan de dagzijde wordt een kunstgrasmat geplaatst. Het geluidreducerend effect van de wand is onmiddellijk actief.

SonicMac®
Aan de twee dagzijden plaatst men een kunstgrasmat. De wand is onmiddellijk groen en efficiënt tegen het geluid, achteraf zal de begroeiing de efficientie versterken en het aspect nog beter maken.

 

Gedocumenteerde toepassing
SonicMac® wordt berekend tegen kantelen en beschikt hiervoor over certificaties. Dit met betrekking tot 4 meter hoge wanden en hun stabiliteit tegen windsnelheden van 166 km/h en het dynamische effect van verkeer in beide richtingen, rijdend aan 120 km/h op een afstand =< 1 meter. Of er een fundering nodig is zal afhangen van de hoogte van de constructie en de draagkracht van de ondergrond en het geotechnisch onderzoek. Texions partner Maccaferri adviseert geheel vrijblijvend op basis van de input parameters die ter beschikking worden gesteld. Tina De Meerleer van Texion (tina@texion.be) organiseert de collectie van de input­gegevens voor verdere verwerking door gespecialiseerde ingenieurs. Typische tekeningen van SonicMac® in dwg-formaat zijn beschikbaar voor ontwerpers.    

Tekst en beeld | Texion

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details