NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Houtmeyers pakt uit met kennis en aanplantservice
Het gebouw van Houtmeyers omarmt – letterlijk – de natuur.

Houtmeyers pakt uit met kennis en aanplantservice

Wie plantencentrum en boomkwekerij Houtmeyers in Laakdal binnenstapt, voelt meteen een sterke liefde voor het vak. De natuur spreekt in alle details van hun gloednieuwe kantoor en de zestig hectare die de kwekerij beslaat is goed voor 5.000 plantensoorten. Vandaag werken de derde en vierde generatie Houtmeyers zij aan zij om particulieren en tuinaannemers de beste winterharde gewassen aan te bieden. Ook voor advies over combinatie en plaatsing van planten ben je in Laakdal aan het juiste adres.

Marleen en Wim Houtmeyers namen in 2015 de leiding over.

Van fruit- en sierbomen over heesters, haagplanten en rozen tot grassen en vaste planten: Houtmeyers pakt uit met een ruim aanbod van 5.000 soorten. Die kweken ze volledig binnen het bedrijf. Zaakvoerder Wim Houtmeyers: “We zaaien of stekken elke plant die de deur uitgaat zelf. Zo hebben onze medewerkers een diepgaande kennis van de planten. Ze kennen hun sterktes en zwaktes en adviseren je dus correct en uitvoerig over de plaatsing en verzorging van je aankoop. Vooral voor ons assortiment aan fruit- en notenbomen staan we bekend.”

De kwekerij bestaat voor vijftig hectare uit vollegrondteelt.

Plantvriendelijk, klantvriendelijk

Houtmeyers kan bogen op bijna honderd jaar ervaring. De kwekerij zag het levenslicht in 1928 en wordt sinds 2015 geleid door Wim en zijn zus Marleen. Ook de zonen van Wim zijn vandaag aan de slag in het bedrijf, om alles in de praktijk te leren. Samen blijven ze de onderneming moderniseren. Zo was Houtmeyers een pionier in de containerteelt. Vandaag kweken ze tien hectare planten in potten en de overige vijftig hectare in volle grond. 

Toekomstgericht tuinieren betekent voor Houtmeyers krachtige planten kweken met een robuust, natuurlijk afweersysteem. Wim: “Alle planten groeien buiten. Dat maakt van onze kwekerij ook een openlucht zelfbedieningszaak. Ons team helpt je in je zoektocht naar de juiste planten. Een duidelijke indeling en wegwijzers doen de rest. Door onze grote voorraad kan je alles meteen inladen in je aanhangwagen. Als professional hoef je dus niet verlegen te zijn om in één keer driehonderd planten mee te nemen.”

De aanplantploeg zet de planten graag voor je klaar in de border.

Verrassende borders

“Naast onze gedegen plantenkennis is onze specialiteit ook het schikken van hedendaagse, kleurrijke borders”, vertelt Wim Houtmeyers enthousiast. “Zowel professionals als particulieren profiteren van onze plantenkennis. Ze winnen advies in wanneer ze komen winkelen in het plantencentrum, of vragen ons om de planten te leveren en uit te zetten. Op basis van wat een klant graag ziet, adviseren we bepaalde planten. Zo hoeven ze zelf enkel nog de spade in de grond te steken. Al kan onze aanplantploeg dat gerust ook voor hen doen. Voor verhardingen en terrasaanleg verwijzen we natuurlijk door naar de lokale tuinaannemers.” 

Een goede border is volgens Wim Houtmeyers divers in groottes en kleuren. “Mensen kiezen vaak voor wit en blauw omdat dat goed bij elkaar past, maar je kan heel vrolijke borders maken met verschillende planten. De aandacht voor bloemetjes en bijtjes neemt toe. Door bloemen en heesters slim te combineren staat er altijd iets in bloei. Het is goed voor de biodiversiteit en voor het oog. Onze tip: werk niet altijd met dezelfde planten, maar kijk eens wat er op de markt is. En voeg altijd een boom toe. Mensen zijn daar een beetje bang voor, maar er zijn veel lage bomen die perfect in een kleine tuin passen. Kijk bijvoorbeeld eens in ons aanbod aan meerstammige bomen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details