NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Hoog tijd voor de elektrische transitie
Zelfrijdende Prof 6 maakt versnipperen op de snoeiplaats eenvoudig.

Hoog tijd voor de elektrische transitie

Zomer en vakantie, twee termen die sinds de kindertijd onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het is de periode van verlangen en verwachting; je kijkt er immers lang naar uit, plant en droomt reeds ruim op voorhand over alles wat je met die zee aan tijd wil gaan doen. De zomervakantie is bedoeld om uit te rusten en te relaxen, maar nog veel meer een moment om te bezinnen, te ontdekken, te inspireren en te herbronnen. 

Een belangrijk thema van reflectie waarmee we deze zomer via allerhande media, of misschien ook wel in levende lijve werden geconfronteerd, zijn de natuurrampen. Overstromingen, cyclonen maar vooral bosbranden haalden verwoestend uit en veroorzaakten voor miljarden aan schade aan natuur, infrastructuur en menselijk leed. Eigenlijk zijn we het punt van reflectie al lang voorbij, en is het tijd voor actie.  

De CO2-uitstoot moet veel sneller dan vandaag omlaag om dit probleem van klimaatuitwassen nog enigszins in te dammen. Elektrificatie lijkt hiervoor voorlopig het enige pasklare antwoord. Spijtig genoeg heeft de aanpak van federale overheden nog steeds de handrem op, wat de “sense of urgency” onvoldoende aanwakkert. Gemeentebesturen en privé kunnen hier wel doortastender handelen en emissie-vrij als voorwaarde invoeren bij de aanbesteding van opdrachten om zo deze shift sneller op gang te brengen.  

Verantwoordelijkheid opnemen

Om de overstap naar emissievrij te maken, moeten uiteraard de mogelijkheden voor een elektrisch machinepark beschikbaar zijn. Hier neemt trendsetter ELIET zijn verantwoordelijkheid als machinefabrikant op. Begin juni op de beurs Demo Park in Eisenach (DE), de grootste demo-beurs voor de professionele groensector in Europa, lanceerde ELIET als eerste in de markt zijn zelfrijdende versnipperaar op accu. Het model Prof 6 e-power is een op en top professionele groenversnipperaar met een capaciteit tot 10 cm. Het toestel werkt vanzelfsprekend volgens het unieke ELIET versnipper­principe, wat als troef biedt dat het zowat alle soorten groenafval kan verwerken. De machine is standaard voorzien van een 45 cm brede invoerwals met ABM-sturing, ideaal om grote volumes aan heel divers snoeiafval snel en comfortabel te kunnen verwerken. Dit maakt de versnipperaar breed inzetbaar doorheen het hele jaar. 

ELIET koos voor zijn accu-technologie het partnership met de gerenommeerde leverancier Vanguard. ELIET-zaakvoerder Frederic Lietaer pleit voor een betrouwbare, veilige Li-ion accu met een bewezen staat van dienst en die onder alle omstandig­heden topvermogen kan leveren.  

Prof 6 e-power: Emissievrij en geluidsarm versnipperen, waarop wacht u nog ?

“We hebben reeds meer dan 35 jaar ervaring met de brandstofmotoren van Vanguard, en kennen hun degelijkheid en bedrijfszekerheid. Een aantal jaar geleden investeerde Vanguard massaal in accu-technologie, met eigen volautomatische batterijfabriek, R&D afdeling, testlabo, enzovoort. De batterijen van Vanguard zijn robuust, hebben de beste Li-ion cellen en beschikken over een Battery Management Systeem dat steeds over de topprestatie van de accu waakt. Vanguard-batterijen kunnen zo nodig ook worden hersteld, wat duurzaam is en de investering vele jaren waarborgt. We geloven met Vanguard onze klanten vandaag en in de toekomst de beste accu-technologie te kunnen garanderen.”  

De ELIET Prof 6 e-power draait op een 48V platform en heeft een accu-vermogen van 7 kW. Hiermee garandeert ELIET een versnipper-­autonomie tussen de 40 min en 4 uur. De Prof 6 e-power is ook meteen uitgerust met ELIET’s innovatieve ECOEYETM systeem, dat herkent wanneer de versnipperaar niet actief versnippert en deze dan ook uitschakelt om energie te sparen. Zodra de operator zich weer aandient, ontwaakt de machine volledig autonoom en is in een fractie van tijd weer versnipperklaar. 

Zelfrijdend en geluidsarm

Als de uitvinder van de zelfrijdende versnipperaar blijft ELIET trouw aan zijn verleden en kiest ervoor zijn eerste emissie-vrije versnipperaar zo uit te voeren. De flexibiliteit van dit zelfrijdende concept biedt tuinaannemers steeds de mogelijkheid met de machine tot op de snoeiplek te komen en het snoeiafval onmiddellijk ter plaatse te versnipperen. Zo hebben ze de keuze om de snippers meteen als mulch terug in de tuin te verwerken en zo de biologische kringloop te sluiten. Daarnaast kunnen ze ook opteren om de snippers af te voeren, maar ook hier is het transporteren van snippers plaatsbesparend en logistiek heel wat eenvoudiger. Bovendien kunnen tuinaannemers dit composteren, waardoor het afval een meerwaarde krijgt en stortkosten worden vermeden.

De Vanguard-batterij garandeert prestaties en autonomie!

De kracht van elektrisch versnipperen zit behalve in emissie ook in de geluidsimpact. Ook hier laat de zelfrijdende versnipperaar toe dit geluidsarm voordeel volledig uit te spelen bij het versnipperen in het hart van een woonomgeving,
stadspark of begraafplaats.

ELIET biedt met deze Prof 6 e-power een innovatieve breed inzetbare versnipperaar die emissievrij werken mogelijk maakt! Waarom nog wachten om de elektrische transitie in te zetten?    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details