NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Het plantenassortiment en onderhoud in het  ‘GROEN’ zal, moet de komende jaren veranderen!
Steven De Bruycker, Adviseur en vertegenwoordiger Verantwoordelijke verkoop Tuinaanleg België bij Willaert boomkwekerij

Het plantenassortiment en onderhoud in het ‘GROEN’ zal, moet de komende jaren veranderen!

Voor sommigen is bovenstaande titel een harde confrontatie met de realiteit, voor anderen allang geen vraag meer… De voorbije vijf jaren zijn, klimatologisch, voor de professionele groensector geen eenvoudige jaren geweest. Lange droogteperiodes met kortstondige hevige regenval vergen het uiterste van plant, dier en mens. Het afschaffen van het gebruik van erkende fytoproducten tegen schadelijke insecten, schimmels en andere plagen noopt ons tot het zoeken naar oplossingen. Het gebrek aan water of het verkeerd gebruik van beregening zorgt voor onverwachtse sterfte van oudere bomen- en of heesters in de tuin.

Planten maar ook klanten weten het vaak niet meer en hebben meer dan ooit een enorm vertrouwen in de kennis van hun tuinman, tuinontwerper. Ook openbare besturen zullen aan deze verwachtingen moeten voldoen. Een kwaliteitsvol visueel eindbeeld zal hier steeds de belangrijkste vereiste blijven, en in combinatie met de eis voor meer biodivers inheems groen is dit niet eenvoudig…..

De vraag naar specifiek advies is al groot en zal dus nog groter worden!

Wij, Boomkwekerij Willaert, andere toeleveranciers en kwekers zullen hierin een belangrijke rol spelen en zullen meer en meer een adviserende taak vervullen. Het gebrek aan plantenkennis is vaak een fout uit het verleden. In de opleidingen Landschaps- en Tuinarchitectuur of groenmanagement is er weinig of geen aandacht voor dit onderwerp. Deze kennis vormt echter de basis voor het welslagen van toekomstgerichte, kwaliteitsvolle groenprojecten. De juiste plant op de juiste standplaats is nu nog vaak een holle slogan, en de wensen van de klant krijgen vaak voorrang op het realisme. De professionele groensector zal, om aan deze behoefte te voldoen, blijvend moeten investeren in specifieke opleidingen voor zijn medewerkers. Ook de onderhoudsplannen zullen meer en meer in functie van de plant moeten worden opgemaakt. Planten van de toekomst – lees: droogte-resistentere soorten – zullen zich moeten kunnen uitzaaien om zo een natuurlijk antwoord te bieden op de klimaatuitdagingen van morgen. 

Het herkennen van kiemplanten van zowel vaste planten als ongewenste kruiden krijgt in het moderne tuinonderhoud een belangrijke plaats. Intellectual Weeding wordt dan een tuingebeuren van de betrokken tuinaannemer samen met de tuineigenaar. Het is deze kennis, wisselwerking en betrokkenheid tussen de verschillende actoren die het vertrouwen in ons vak zullen versterken en de blijvende nood aan een professionele groenverzorger garanderen.  

Steven De Bruycker
Adviseur en vertegenwoordiger
Verantwoordelijke verkoop Tuinaanleg België bij Willaert boomkwekerij

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details