NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Groendaken staan of vallen met juiste drainage
Voorgekweekte Sedum StockDrain platen.

Groendaken staan of vallen met juiste drainage

Groendaken zijn daken waarvan de bedekking hoofdzakelijk bestaat uit levende planten. Ze hebben enkele niet te onderschatten eigenschappen en voordelen: ze zorgen voor extra groen in het stadsbeeld, hebben een positief effect op de waterbeheersing en het klimaat, én scheppen een aangename leefomgeving. Om die voordelen ten volle waar te kunnen maken, vereisen ze wel een optimale samenstelling en opbouw.

Een groendak helpt bovendien ook bij het beperken van de temperatuurschommelingen: het zal de warmte in de zomer temperen en de kou in de winter verzachten. Bovendien vermindert een groendak externe geluidshinder. De levensduur van het waterdichtingsmembraan wordt door dit systeem ook langer.

Extensieve of intensieve vegetatie.

Belangrijkste types

We onderscheiden twee hoofdcategorieën in groendaken, afhankelijk van hun dikte, opbouw en vegetatie. Enerzijds zijn er de extensieve groendaken, meteen ook de meest onderhoudsvriendelijke. Ze worden ook wel eens kruiden- of vegetatiedaken genoemd. Anderzijds zijn er de intensieve groendaken, dit zijn eigenlijk daktuinen of -terrassen die qua uitzicht en gebruik vergelijkbaar zijn met een gewone tuin op de begane grond.

Drainagemembranen

Het drainagemembraan speelt een belangrijke rol in de algemene systeemopbouw van een groendak. Het zorgt zowel voor de buffering van het regenwater als voor de afvloeiing van het overtollige regenwater. Tijdens droge periodes kan de waterreserve die in het drainagemembraan opgeslagen werd dan weer opgenomen en afgegeven worden aan de bovenliggende vegetatielaag. 

Als specialist in onder andere drainage-oplossingen, heeft MatGeco een gedeelte van zijn gamma gewijd aan drainagemembranen en toebehoren die bestemd zijn voor de professionele realisatie van een groendak.

De Roofdrain ST12 zorgt met zijn 3-in-1-formule in één enkel product voor zowel drainage als mechanische bescherming en wateropslag. De DrainoTech G20 met zijn noppen van 20 mm combineert aan de bovenzijde een wateropslag van 6 l/m² met een hoog drainerend vermogen langs de onderzijde. De voorgekweekte Sedum StockDrain platen zijn een ideaal alternatief om vrijwel onmiddellijk een volgroeid groendak te bekomen.

Toepassingsmogelijkheden voor een groendak.

Handige accessoires

Verder voorziet het gamma van MatGeco ook nog in enkele handige accessoires die kunnen gebruikt worden om uw groendak optimaal uit te voeren. De RB Line 800 is een wortelweringsscherm dat ervoor zorgt dat het waterdichtingsmembraan in alle omstandigheden optimaal beschermd is. De HydraLook zorgt voor een ideale bescherming van de afvoerpunten tegen bladeren, takken, enzovoort. Met de SilexTop 80 wordt een perfecte scheiding tussen het grind en het substraat bereikt.

Dankzij het brede gamma aan drainagemembranen en accessoires, die terug te vinden zijn op www.matgeco.be, kunt u bij één enkele partner zowel het drainagemembraan als de accessoires vinden die het best zullen passen bij de specifieke eisen van uw project. Ons team van zeer ervaren specialisten helpt u hierbij graag. Aarzel niet ze te contacteren voor gericht professioneel advies.

Het MatGeco team, +32 67 41 16 10

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details