- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
De klant komt goed beslagen ten ijs
De eerste min of meer warme dagen hebben we ondertussen achter de rug. En zoals elk jaar staat bij de groenprofessional dan plots de telefoon roodgloeiend. Want iedereen wil nu meteen de tuin helemaal in orde hebben. Dit is ook de tijd dat de grasmaaiers bij particulieren verse olie krijgen; de messen worden geslepen/vervangen en het lawaai van de motoren is overal te horen. Ja toch? Of wordt er nu sneller gekeken naar elektrisch aangedreven en dus muisstille machines? En moeten de tuinen er nog steeds gemillimeterd bij liggen? Of mag het allemaal iets wilder? En hoe zit het met producten om onkruid te weren? En wat met de klant zelf? Is die nog dezelfde klant als vroeger? GreenPro legde zijn oor te luisteren bij enkele dealers in de sector, verspreid over zowat alle Vlaamse provincies. En zo staken snel enkele trends en uitdagingen boven het maaiveld uit…
Een term die steeds vaker valt in de sector is automatisering, en dan meer specifiek van grasmaaiers. Automatisering kan het werk van professionals in de groensector efficiënter en gemakkelijker maken. Dat gaat van robotmaaiers, met sensoren of GPS-technologie, tot volledig zelfrijdende machines.
De robotmaaier is momenteel zonder enige twijfel de populairste van de klas. Deze machines zijn uitgerust met sensoren, ze navigeren zelfstandig en maaien het gazon zonder tussenkomst van een bestuurder. Robotmaaiers braken eerst door bij particulieren, maar zijn ook ideaal voor het onderhoud van grote commerciële gazons, zoals parken en golfbanen. Terwijl het gras volautomatisch én efficiënt afgereden wordt, hebben tuinaannemers meer tijd om zich te concentreren op andere taken.
Sommige grasmaaiers zijn uitgerust met gps, waardoor ze de contouren van het gazon kunnen herkennen en zichzelf kunnen programmeren om efficiënter te maaien. Dit bespaart niet alleen tijd, maar kan ook helpen om de levensduur van de machine te verlengen door het aantal keer dat het gazon wordt gemaaid te verminderen. Meestal rijden ze ook volautomatisch naar de oplaadstations wanneer ze bijna leeg zijn, waardoor we kunnen spreken van bijna 100% automatisatie, of volledig zelfrijdend.
Cédric Bouckaert, Van Haute Landbouwmachines (Hamme): “Hoewel automatisering zeker voordelen heeft, is het belangrijk om te onthouden dat deze machines nog steeds moeten worden onderhouden en gecontroleerd. Ze moeten regelmatig gecontroleerd worden op slijtage en ook de messen moeten af en toe vervangen worden. Bovendien is de programmatie niet altijd even evident én de machines krijgen bovendien te maken met software-updates. Dit laatste voeren we enkel door als de machines het laten afweten. En uiteraard zijn er bepaalde machines die dit automatisch doen.”
Frederic Deloof, Martens Tuinmachines (Zuienkerke): “De overschakeling naar batterij-aangedreven machines kende een overduidelijke versnelling, maar een echte overrompeling werd het vooralsnog niet. Als we naar de bestellingen en vragen van klanten kijken, komen we ongeveer uit op 50/50. De echte professionals schakelen overigens hun grasmaaiers als laatste over. Dat is ook vrij logisch. Er zijn maar heel weinig professionele accu-machines die kunnen wat benzinemachines kunnen, zowel naar kracht als werkduur. Eerst worden kleine machines overgeschakeld, zoals haagscharen, bladblazers… Daar zijn de voordelen legio, niet het minst qua gewicht en handeling.”
Het vergroenen van gazons wordt steeds populairder, zowel bij particulieren als professionals. Niet zelden in combinatie met een stuk ‘eetbare’ tuin. Een van de belangrijkste voordelen van vergroening van gazons is dat er minder frequent gemaaid hoeft te worden, wat niet alleen tijd bespaart, maar ook goed is voor het milieu.
Tom Swinnen, Dekens Agri Technics: “Vergroening van gazons gebeurt dikwijls door gras te zaaien dat beter bestand is tegen droogte. Dit zorgt voor een groener gazon dat minder snel groeit en dus minder vaak gemaaid hoeft te worden. Door ook inheemse kruidachtigen en bloemen toe te voegen aan het gazon, wordt de habitat van bijen en andere bestuivers bevorderd. Zo draagt het bij aan de biodiversiteit en het behoud van de lokale flora en fauna. Vergeet ten slotte ook niet het esthetische karakter van vergroening. Een gazon met verschillende kleuren en textuur, zoals inheemse kruidachtigen en bloemen, kan een unieke en mooie uitstraling hebben.”
De afgelopen jaren is er een groeiende trend in de landbouw- en tuinbouwsector om pesticiden en herbiciden te verminderen of zelfs helemaal te vermijden. Al dan niet onder invloed van allerlei wetgevingen.
Dit komt voornamelijk voort uit zorgen over de negatieve gevolgen van deze chemische stoffen voor het milieu, de gezondheid van mensen en dieren, en het ecosysteem als geheel.
Ook zitten duurzame landbouw- en tuinbouwpraktijken duidelijk in de lift. Alternatieve methoden, zoals geïntegreerde plaagbestrijding en natuurlijke onkruidbeheersing, zijn effectief zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken. En zo verbetert niet alleen de kwaliteit van de bodem, maar wordt ook de opbrengst van gewassen verhoogd. Het verminderen van pesticiden en herbiciden draagt op die manier bij aan een meer duurzame toekomst. Door het gebruik van deze alternatieve methoden kunnen we onze bodem en ecosystemen beschermen en een gezondere leefomgeving voor iedereen bevorderen.
Wat er, tot slot, fel opvalt, is dat de niet-geïnformeerde klant niet tot nauwelijks meer bestaat. Zeker niet bij de jongere en nieuwere generatie in de sector. Voor ze naar de winkel of een dealer stappen wordt eerst exact opgezocht wat de wensen en noden zijn, niet zelden via – onder andere – de website van bijvoorbeeld Test Aankoop of uiteraard filmpjes op YouTube. Hier lopen dealers natuurlijk het risico verkopen mis te lopen. Zeker bij de goedkopere machines die merken af en toe aanbieden via de grotere ketens, zoals Hubo, Aveve, Gamma… Maar dat zijn dan meestal de kleinere machines, waaraan geen tot weinig service vast hangt. Dat kan ook niet, vermits de loonkosten van ordentelijk geschoolde en ervaren techniekers moeiteloos de aankoopsom van dergelijke machines overschrijden.
Frank Decré, Tuinmachines Decré (Leuven): “De klant komt tegenwoordig goed beslagen ten ijs. Je kan dan maar best als leverancier/dealer een serieuze meerwaarde bieden, ten opzichte van het internet en online aankopen. Dan denken we uiteraard aan de persoonlijke benadering én correcte informatie. Wij kunnen ook al sneller eens een demo-opstelling organiseren met verschillende machines. Zo kan de potentiële klant zelf aan de slag. Ook adviseren we service-na-verkoop. De machine waaraan nooit iets scheelt moet namelijk nog uitgevonden worden. Of we zetten vervangtoestellen in. Dat kan elke professional heel goed appreciëren, want op die manier is er weinig tot geen downtime meer.”