Platform voor de tuin- en groenprofessional

NL | FR

Onkruid

Ga onkruid ‘proper’ te lijf met elektriciteit

Het is de enige manier om onkruid ‘proper’ te bestrijden en de wortels efficiënt én effectief te vernietigen.

Tekst | Kris Vandekerckhove

Beeld | Ramm

15 augustus 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Onkruid kan je gericht en efficiënt bestrijden met elektriciteit. Dat bewijst het Britse bedrijf Rootwave al jaren. Gerrit van Nieuwenhuizen, de oprichter van Ramm, wil de Rootwave Pro meer bekendheid geven op de Belgische en Nederlandse markt.  

Gerrit van Nieuwenhuizen heeft een lange staat van dienst in de mechanisatie van groenonderhoud en landbouw. Tijdens zijn carrière kwam hij in contact met diverse fabrikanten in Europa. Fabrikanten die fantastische producten bouwen, familiebedrijven zonder vermogensinvesteerders achter zich, met maar één doel: enthousiaste gebruikers van hun producten, ook over de eigen landsgrenzen heen. 

Mooi doel, dacht Gerrit van Nieuwenhuizen, en in 2017 richtte hij Ramm op, om zulke producten beschikbaar te kunnen stellen op de Belgische en Nederlandse markt. Producten met inhoud. Producten die effectief oplossingen aanreiken. En zo kwam hij het Britse Rootwave op het spoor.

Met Rootwave is het mogelijk zeer selectief te werk te gaan.

Zonder chemicaliën

Rootwave startte in 2012 met de ontwikkeling van een onkruidbestrijdingstechniek op basis van elektriciteit, als alternatief voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen of chemicaliën. Vijf jaar later ging Ramm aan de slag met de Rootwave Pro. 

De natuurlijke weerstand in de plant genereert warmte als daar een elektrische lading doorheen wordt gestuurd. Die warmte resulteert in het stollen van eiwitten en het barsten van celwanden tot in de uiteinden van de wortel. Dankzij de elektrische bestrijdingstechniek worden alleen planten gedood die in aanraking komen met de elektrode. Het is daardoor mogelijk zeer selectief te werk te gaan en onkruid te doden zonder schade aan te richten bij omringende planten, zoals bij ridderzuring in grasland of rode klaver in sportvelden.

“Rootwave heeft al vele prestigieuze prijzen mogen ontvangen in Engeland, maar ook in Nederland, voor zijn vooruitstrevend onderzoek naar elektrische onkruidbestrijdingstechniek”, zegt Gerrit van Nieuwenhuizen. “Het is dan ook de enige manier om onkruid ‘proper’ te bestrijden en de wortels efficiënt én effectief te vernietigen.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Thomas Goossens

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel je graag meer over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details