NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Folieserres op maat van specifieke sectoren én projecten
Is de 775 Multi Tunnel berekend op zeven teeltgoten, dan is er in het nieuwe 840 model ruimte voor acht.

Folieserres op maat van specifieke sectoren én projecten

Generatiewissel schept ruimte voor nieuwe ontwikkelingen

Een serre met ruimte voor acht in plaats van zeven teeltgoten en luchtinlaten die groot genoeg zijn om de zijverluchting volledig achterwege te laten…: voor menig aardbeiteler zal het als muziek in de oren klinken. Het was dan ook op expliciete vraag van de sector dat Vermako Greenhouses het nieuwe 840 Multi Tunnel model ontwikkelde. In de toekomst zal de producent van folieserres zo alsmaar sterker inzetten op oplossingen op maat van specifieke teelten.

Vermako Greenhouses specialiseert zich al sinds 1989 in de productie, constructie en montage van folieserres. Het West-Vlaamse familiebedrijf is het geesteskind van Jacques Maes, maar nu met Karl Maes de tweede generatie klaarstaat om de dagelijkse leiding op zich te nemen, kan de oprichter zijn veertig jaar ervaring volledig inzetten voor onderzoek en ontwikkeling. 

“In combinatie met de volledige, eigen productielijn die we eerder dit jaar al plaatsten, laat de generatiewissel ons toe om nog beter naar klanten en teeltbegeleiders te luisteren en het groeiproces dus verder te optimaliseren”, zegt sales manager Steven Van Hoof trots. “Met de introductie van een nieuw model voor de aardbeiteelt en een eerste toch wel bijzondere realisatie ervan worden de vruchten daarvan al meteen geplukt.”

Oprichter Jacques Maes richt zich vanaf heden op ontwikkeling en de voorbereiding van complexere maatprojecten.

Grotere luchthappers

Van verschillende voorlichters in de aardbeiteelt hoorde Vermako zo de vraag naar folieserres met een bredere kap. 

“Aardbeien hebben heel veel luchtcirculatie nodig”, legt Van Hoof uit. “In het verleden kon je daarom bijna niet anders dan naast de verluchting in de kap ook een zijverluchting te voorzien. Enkel met een opening van meer dan 110 cm in de kap zou je volgens voorlichters voldoende debiet kunnen creëren. Wel, bij de nieuwe 840 Multi Tunnel kunnen de luchthappers over de volledige lengte maar liefst 130 cm geopend worden. Ruim voldoende dus om de omslachtige oprolverluchting achterwege te laten en toch voor een optimale luchtcirculatie te zorgen en de ziektedruk te beperken.”

Enkel met een opening van meer dan 110 cm in de kap kan je voor de aardbeiteelt voldoende debiet en luchtcirculatie creëren.

Plukgemak

Anders dan de klassieke 775 Multi Tunnel, die berekend was op maximaal zeven teeltgoten, kan het nieuwe model bovendien met acht teeltgoten uitgerust worden, en dat op alle gewenste hoogtes. “Zowel op economisch vlak als qua plukgemak betekent dat voor aardbeitelers – maar ook voor andere hangculturen – een extra pluspunt. De serre hoeft overigens niet noodzakelijk in betonnen funderingen verankerd te worden; ze kan ook perfect op grondschroeven geplaatst worden.”

De nieuwe 840 Multi Tunnel kan zowel in betonnen funderingen als op grondschroeven geplaatst worden.

Op de helling

Dat laatste gebeurde onder meer bij de eerste realisatie van de nieuwe 840 Multi Tunnel in Limburg, al is dat niet de reden waarom het zo’n bijzonder project is. 

“De grootste uitdaging was het sterk hellend terrein. In de beuklengte ging het om een inclinatie van maar liefst 8%, en ook in de gootlengte was er een helling van 5%. Dat is een situatie waarin je normaal niet met een opengaand dak kan werken, maar net omdat we de volledige productie zelf in handen hebben wisten we hier wel een mouw aan te passen.”

Om het project van pakweg drie hectare te realiseren rekende Jacques Maes nauwgezet uit welke standaardonderdelen voldeden en welke aangepast of ingekort moesten worden. “Voor we in productie gingen, werd alles nog eens door een extern herberekenbureau gecontroleerd en bij de realisatie maakten we gebruik van een robot, die elke poot heel precies volgens de berekeningen, dronebeelden en de grondplannen van de grondwerker inboorde. Zo staat elke poot ook na de nivelleringswerken gegarandeerd op vaste grond én ligt het dak ondanks de terreinhelling toch mooi recht. Een erg technische realisatie, waarop we uiteraard heel trots zijn.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?