NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Floriade plant dit najaar een diversiteit aan bloembollen

Floriade plant dit najaar een diversiteit aan bloembollen

Het najaar is aangebroken: hét moment om bloembollen te planten, ook bij Floriade. In de afgelopen twee jaar zijn er al duizenden bomen, planten en heesters aangeplant op het 60 hectare grote Floriade-terrein. Van begin oktober tot eind dit jaar wordt dat aangevuld met bloembollen. Alle bollen worden met de hand geplant. Om een grote diversiteit te waarborgen, ontwikkelde landschapsarchitect Niek Roozen in samenwerking met beplantingsdeskundige Jacqueline van der Kloet het masterplan bloembollen. Daarmee is Floriade Expo 2022 een visitekaartje voor de bloembollensector.

In het Ecodistrict aan de zuidkant van het Floriade-terrein, waar een van de ingangen van de Expo komt, worden 30.000 biologische tulpenbollen geplant. Deze bollen zijn afkomstig van Tulipsgreen, een biologische tulpenbollenteler uit de Noordoostpolder die zich hard maakt om alleen met natuurlijke bestrijdingsmiddelen te werken. Aankomend voorjaar zullen de verschillende tulpensoorten het entreegebied feestelijk kleuren. Als je vanuit het westelijk entreegebied het park inloopt, kan je de alleezone niet missen. Deze zone wordt ingevuld met bloembollen in 18 verschillende kleurencombinaties, geïnspireerd op de kleuren van de regenboog. Deze bollen zijn afkomstig van bollentelers die aangesloten zijn bij KAVB-kring Flevoland.

Bloembollen van bijzondere bedrijven

Een andere bedrijf dat bloembollen verzorgt voor Floriade is Jan de Wit en Zonen. Dit bloembollenbedrijf uit Noord-Holland bestaat honderd jaar in 2022 en vult daarom honderd bloembedden van Floriade met honderd verschillende tulpensoorten die in april en mei bloeien. Het bedrijft heeft ook aan de zes eerdere edities van Floriade meegewerkt en ze zijn erg enthousiast over hun deelname. Jan de Wit: ‘Voor een bedrijf dat zich richt op export over de hele wereld zoals het onze, is dit een mooi platform. Het is een wereldexpo in eigen land!’

Tijdens de eerste Floriade in 1960 te Rotterdam ontmoetten Jan de Wit en Zonen hun eerste Japanse relatie. Dit was hét startpunt voor de export van hun bloembollen naar de Aziatische markt. De Japanse relatie is overigens nog steeds een goede klant van Jan de Wit en Zonen. En tijdens de tweede Floriade in 1972 te Amsterdam kreeg opa de Wit, de oprichter van het bedrijf, de hoofdprijs voor de beste tulpeninzending uit de handen van Koningin Juliana. ‘Daar was hij ontzettend trots op’, vertelt Jan de Wit.

Groen bij de boulevard

De groenstroken van de boulevard, die met zijn 3 kilometer lengte het Floriade-park omlijst, worden aangevuld met witte bolbloemen. Deze bolbloemen zijn specifiek geselecteerd om bijen aan te trekken. Bijen zijn belangrijk voor onze gezondheid. Ze werken mee aan de voortplanting, groei en de kwaliteit van planten, bomen, groenten en fruit. Langs de boulevard vind je bolgewassen als hyacinten en narcissen terug. Wanneer Floriade opent op 14 april 2022 start het bloeiseizoen van de verschillende bolgewassen in de groenstroken van de boulevard.

Betrokkenheid vanuit groenopleidingen

Studenten van verschillende groenopleidingen zullen de komende maanden een rol spelen bij het planten van de bloembollen. Zo ook de studenten van de mbo studie Tuin, Park en Landschap van het Clusius College in Hoorn. Theo Luijendijk, een van de docenten die de studenten begeleidt: ‘Praktijkervaring waarbij je letterlijk aan de slag kan met je vakgebied vinden wij erg belangrijk.  Examens worden bijvoorbeeld ook vaak op locatie afgenomen. En bij Floriade gaat het om een wereldtuinbouwtentoonstelling. Als je de studenten de mogelijkheid kunt bieden een klein handje mee te helpen aan zo’n wereldproject dan is dat geweldig!’

Ook het thema van Floriade Expo 2022, Growing Green Cities, spreekt Theo aan: ‘Wij roepen het al jaren, maar er komt nu steeds meer aandacht voor groen in de stad. Dak- en gevelbegroening is binnen onze opleiding sinds drie jaar een keuzevak. Groen is belangrijk voor de biodiversiteit, waterretentie en het naar beneden brengen van de temperatuur in de stad. Bovendien heeft het een gunstige invloed op de geestelijke gezondheid.’

Bloembollen in het arboretum

Het Floriade-terrein is opgedeeld in 192 rechthoekige vakken naar ontwerp van de architect en stedenbouwkundige Winy Maas. Rondom ieder ‘kavel’, waarop nationale en internationale deelnemers hun nieuwste groene oplossingen tonen, is een groenstrook van 4 meter aangelegd. De botanische naam van al het groen binnen zo’n strook start met dezelfde letter. De alfabetisch georganiseerde groenbibliotheek, het arboretum, blijft na Floriade Expo 2022 staan en vormt de structuur voor de toekomstige nieuwe stadswijk Hortus.

Gezien het langetermijndoel van het arboretum is er in het masterplan bloembollen voor gekozen om hier 250.000 verwilderingsbollen te planten. Deze bloeien niet alleen ieder jaar weer, maar ze vermeerderen zichzelf ook. De bedrijven C.S. Weijers, JUB Holland, Lubbe Lisse en René Zijerveld uit de Bollenstreek zijn bij dit project betrokken. Bolbloemen die je ziet in het arboretum zijn onder andere Alliums, Indianenbloemen, Sneeuwroem, Crocosmia, Fritillaria oftewel Keizerskroon, lelies en blauwe druifjes. Floriade Expo 2022 wordt met de toevoeging van al deze bloeiers een kleurrijke attractie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details