NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Florall-najaarsbeurs 2023: recordaantal nieuwigheden
Er heerste onder de deelnemers het vertrouwen dat het een behoorlijk najaar wordt.

Florall-najaarsbeurs 2023: recordaantal nieuwigheden

De najaarseditie van Florall telde zeventig producenten, twee handelsbedrijven en twaalf toeleveringsbedrijven. Er werd een behoorlijk compleet assortiment getoond van groene en bloeiende kamerplanten en allerlei visueel aantrekkelijke planten met vaak meerdere toepassingsmogelijkheden voor tuin en terras, maar ook geschikt voor de huiskamer.

Er heerste onder de deelnemers het vertrouwen dat het een behoorlijk najaar wordt. Er waren veel bezoekers uit binnen- en buitenland, met opvallend veel uit Zweden, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland. Ook viel de aanwezigheid op van een veertigkoppige delegatie met verantwoordelijken van een twintigtal vestigingen van de Noorse tuincentra-keten Hageland.

Deze variëteit wist het hart van de bezoekers te veroveren met haar heldere en levendige fuchsiaroze bloemblaadjes.

‘Ceci n’est pas Une Rose’

Een professionele jury reikte opnieuw awards uit aan potentieel interessante nieuwigheden. In de categorie ‘variety’ waren er twintig inzendingen, een absoluut record. Er werd met ‘Ceci n’est pas Une Rose’ ook een nieuw concept bekroond. De jury beoordeelde klimaat- en toekomstbestendigheid, onderscheidend vermogen, meerwaarde binnen het huidige assortiment, visuele aantrekkelijkheid en de algemene indruk die de nieuwigheid op hen maakte.

Samenstelling jury
Lucien Verschoren, AVBS, voorzitter Vakgroep Boomkwekerij
Pieter Goossens, onderzoeker PCS
Dirk Ballekens, directeur Belgische Tuincentra Vereniging
Evelyn Calsyn, veredelaar azalea en boomkwekerij bij ILVO

De winnaars

Categorie: Concept
Ceci n’est pas Une Rose
Meerplant bv

Deze bodembedekker lijkt op het eerste gezicht niet op een roos. De kleinbloemige roosjes zijn geselecteerd voor hun gezondheid, klimaatbestendigheid, bloeirijkheid, gebruiksvriendelijkheid en kleurenpracht. De jury waardeerde dat dit concept het toepassen van rozen als bodembedekker in de verf zet. Het zijn klimaatbestendige planten die het ook goed kunnen doen op het terras, waarbij de rozenbottels nadien voor extra sierwaarde zorgen.

Categorie: Variety
Goud: Buddleja davidii ‘BotEx 006’
Willy De Nolf

Merknaam: Butterfly Candy® Litle Ruby. Een zeer bloemrijke serie. De bloemen hebben een lichte, zoete geur en zijn erg aantrekkelijk voor vlinders en bijen. De jury prees dit compact, goed gevuld en rijkbloeiend type, met opvallend robijnrode bloemen onder meer ook voor de klimaatbestendigheid, biodiversiteitswaarde en veelzijdige toepassingsmogelijkheden. Deze plant past in kleine tuinen, maar ook in een pot op het terras.

De jury prees dit compact, goed gevuld en rijkbloeiend type, met opvallend robijnrode bloemen voor de klimaatbestendigheid, biodiversiteitswaarde en veelzijdige toepassingsmogelijkheden.

Zilver: Symphoricarpos chenaultii ‘Rant02’
Boomkwekerij Antonissen

Merknaam Fiesta Berry. Mooie, compacte cultivar met onderscheidend fijn, bont blad. Gezonde planten met frisse uitstraling. De jury waardeerde de zeer sterke klimaateigenschappen van deze plant. Ze kan zowel tegen droogte als tegen natte omstandigheden. Ze is heel ziektebestendig. De bonte tekening is stabiel en verloopt niet naar groen. Deze inzending van Boomkwekerij Antonissen uit Sprundel (Nl.) haalde ook zilver op GrootGroenPlus 2022. Die beurs zendt steeds drie nieuwigheden in voor Florall.

Brons: Helleborus niger ‘Winterfall’
Helleborus bv

Het is een compacte helleborus waarvan de bloemen duidelijk zichtbaar zijn en het getoonde lot presenteerde zich zeer uniform. Heel positief is dat 90% bloeit voor Kerstmis. Behalve in de tuin zijn er ook mogelijkheden op het terras of in plantenbakken. De variëteit is zeer ziekteresistent. 

Publieksprijs
Echinacea SunSeekers Sweet Fuchsia
DS Plant

Deze variëteit wist het hart van de bezoekers te veroveren met haar heldere en levendige fuchsiaroze bloemblaadjes. Ze blijft kort (tot 45 cm), gedijt goed in zonnige tuinen en bloembedden en voegt een vleugje kleur toe aan elke buitenruimte. Ze is ook bruikbaar als snijbloem en trekt bijen, vlinders en andere bestuivers aan, wat bijdraagt aan de ecologische waarde van de tuin.  

De najaarseditie van Florall telde zeventig producenten, twee handelsbedrijven en twaalf toeleveringsbedrijven.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details